• Annons

Förnyelse av sambons pass - gäller 6 månaders giltighet?

Här diskuterar vi ämnen som rör boende i Sverige för en familj med Thailändsk anknytning. Här handlar det framför allt om byråkrati, uppehållstillstånd, visum, barnbidrag, föräldrapenning, mm

Förnyelse av sambons pass - gäller 6 månaders giltighet?

Inläggav Dedogg » 05 feb 2010 11:26

Hej. Min sambo och hennes barn ska åka till Thailand i juni och stanna i fem veckor ca. Min sambos pass går ut i dec nu 2010. Regeln om att passet måste ha minst sex månaders giltighet kvar vid inresan till Thailand, gäller det även Thailändska medborgare. Måste/bör vi förnya hennes pass innan avresan från Sverige. Kan man förnya hennes Thailändska pass här på orten där vi bor(gå till polisen), eller måste man gå genom Thailändska ambassaden i Stockholm? Vad blir enklast?
Senast redigerad av Nille 05 feb 2010 11:39, redigerad totalt 1 gång.
Anledning: förtydligade rubriken
Dedogg
Nybörjare
 
Inlägg: 6
Blev medlem: 05 feb 2010 10:38

Annons

Re: Förnyelse av sambons pass - gäller 6 månaders giltighet?

Inläggav Thaisambo » 05 feb 2010 13:22

Det räcker i de allra flesta fall att inneha ett av hemlandet utfärdat nationellt ID-kort eller liknande för att passera en gränskontroll till hemlandet.

Vid utresa från något land ska normalt ett giltigt pass kunna företes såvida det inte föreskrivits något annat, t ex fri rörlighet mellan länder, grundat på bilaterala avtal.

Det kan bli krångligt med utresan om man har svårigheter att styrka behörigheten att resa in på destinationen, det är inte avsikten att någon resenär ska fastna i ingenmansland och praxis är att när man avvisar sådana resenärer så skickas de tillbaka till avresepunkten på transportbolagets bekostnad eftersom transportbolaget anses som ansvarigt för att ha kontroll över samtliga resenärers behörighet på destinationen.

En del länder erbjuder i vissa fall obehöriga resenärer möjlighet att söka asyl, flyktingstatus m m av humanitära skäl.

Ni får alltså - om han ska resa på utgånget pass - komma överens med transportbolaget. Och så gäller det förstås de olika stegen i utresekontrollen. Men då är resehandlingen utgången, det handlar inte om hur kort den kvarvarande giltighetstiden är.

Svenska polisen förnyar inte thaipass, det måste göras på thaiambassaden, men hon kan även ta ut nytt pass i Thailand. Att det är mindre än sex månaders giltighetstid kvar på det spelar ingen roll vid utresa. Det är vid inresa man kontrollerar en utlännings pass på den punkten eftersom utlänningen naturligtvis ska kunna resa ut också sen och sex månader täcker med råge de flesta normala vistelser.
Thaisambo
Bronslirare
 
Inlägg: 7879
Blev medlem: 13 aug 2008 12:42
Ort: Norrtälje / Tapong Muang Rayong

Re: Förnyelse av sambons pass - gäller 6 månaders giltighet?

Inläggav Dedogg » 05 feb 2010 15:37

Ok. Tolkar det du skriver i sista stycket som att vi kan bortse från detta. Antingen får hon förnya i thailand, eller så väntar vi med det tills senare här i Sverige. Vid förnyelse av passet i Sverige(Thaiambassaden), måste hon infinna sig personligen där då(på Thaiambassaden)? Ställer frågan då vi bor en bra bit upp i landet, för att kunna planera in och kanske slippa kosta på en resa till Stockholm bara för passförnyelse.
Dedogg
Nybörjare
 
Inlägg: 6
Blev medlem: 05 feb 2010 10:38

Re: Förnyelse av sambons pass - gäller 6 månaders giltighet?

Inläggav Thaisambo » 05 feb 2010 15:49

Dedogg skrev:Ok. Tolkar det du skriver i sista stycket som att vi kan bortse från detta. Antingen får hon förnya i thailand, eller så väntar vi med det tills senare här i Sverige. Vid förnyelse av passet i Sverige(Thaiambassaden), måste hon infinna sig personligen där då(på Thaiambassaden)? Ställer frågan då vi bor en bra bit upp i landet, för att kunna planera in och kanske slippa kosta på en resa till Stockholm bara för passförnyelse.

Jag vet inte säkert, ni kan nog skicka in passansökan till ambassaden per post (rekommenderat brev) och med färdigfrankerat svarskuvert (frankerat för rek) och få det löst på det sättet.

Det står inget om att man måste besöka ambassaden personligen, här en länk till information om förnyelse av pass (การต่ออายุหนังสือเดินทางไทยธรรมดา) på ambassaden.

På svenska via Google Translate.
Thaisambo
Bronslirare
 
Inlägg: 7879
Blev medlem: 13 aug 2008 12:42
Ort: Norrtälje / Tapong Muang Rayong

Re: Förnyelse av sambons pass - gäller 6 månaders giltighet?

Inläggav Dedogg » 05 feb 2010 17:59

Tack.
Dedogg
Nybörjare
 
Inlägg: 6
Blev medlem: 05 feb 2010 10:38

Re: Förnyelse av sambons pass - gäller 6 månaders giltighet?

Inläggav Nong » 06 feb 2010 09:14

Eftersom hon ska åka tillbaka till Thailand finns inga restriktioner för hennes thailändska pass. Däremot när hon ska tillbaka till Sverige ska passet ha minst sex månaders giltighet. Det enklaste tror jag är att hon ordnar nytt pass när hon är i Thailand. Görs i City Hall i provinshuvudstaden där hon är skriven. Kostnad drygt 1.000 baht. Om hon har permanent uppehållstillstånd i Sverige och det är infört in passet ska det föras över till det nya, alternativt finnas tillsammans med passet. Om hon har visum för Sverige, och det ff är giltigt, ska det föras in i det nya. Annars söka nytt visum i Bangkok.
Nong
Bronslirare
 
Inlägg: 230
Blev medlem: 07 jan 2010 15:45


Återgå till Byråkrati & Myndigheter

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster

  • Annons

Missa inte våra Nyhetsuppdateringar - Gilla oss