• Annons

Permanent uppehållstillstånd i Sverige

Här diskuterar vi ämnen som rör boende i Sverige för en familj med Thailändsk anknytning. Här handlar det framför allt om byråkrati, uppehållstillstånd, visum, barnbidrag, föräldrapenning, mm

Permanent uppehållstillstånd i Sverige

Inläggav Leffe » 29 nov 2006 04:46

Jag funderar på att ta med mig familjen hem till Sverige. Flytta hem alltså. Är det någon som vet hur knepigt detta är? Vi har barn och är gifta, om det underlättar. Tar det lång tid att få uppehållstillstånd?
Leffe
Bronslirare
 
Inlägg: 65
Blev medlem: 19 nov 2006 14:40
Ort: Bangkok

Annons

Re: Permanent uppehållstillstånd i Sverige

Inläggav Patrick » 29 nov 2006 07:37

Leffe skrev:Jag funderar på att ta med mig familjen hem till Sverige. Flytta hem alltså. Är det någon som vet hur knepigt detta är? Vi har barn och är gifta, om det underlättar. Tar det lång tid att få uppehållstillstånd?


Tjenare Leif.

Av mina (och andras) erfarenheter kan knepighetsfaktorn till största del likställas med hur seriöst ert förhållande är. Gift och barn är en bra början. I vårt fall fick min fru (dåvarande flickvän) uppehållstillstånd 6 månader initialt. Efter dessa 6 månader gick vi på intervju (läs förhör) och tillståndet förlängdes 1 år. Efter detta året var det en formalitet och min fru fick 2 år (läs permanent uppehållstillstånd). Dock hade vi inga barn, så det borde vara smidigare för er del och inget 'fall' är det andra likt. Läs under 'Familjeanknytning' på Migrationsverkets hemsida om vad som gäller exakt.

Det kan också tilläggas att jag ej var på intervjun i Bangkok. Min fru gick ensam och hemma i Sverige fick jag beskedet att jag inte ens behövde gå på intervju, jag fick en bunt papper att fylla i hemma och skicka till Migrationsverket. Detta pga. att jag kunde påvisa att vi levt tillsammans under en längre tid i Thailand innan vi flyttade till Sverige.

Bara att beställa tid på svenska ambassaden (var ute i god tid, väntetiden kan vara lång - upp till 6 månader!)

Lycka till!

Mvh Patrick
iThailand.se - Sök & hitta skandinaviska företag, produkter och tjänster i Thailand
Patrick
Bronslirare
 
Inlägg: 55
Blev medlem: 16 nov 2006 07:08

Inläggav Nille » 29 nov 2006 10:52

Jo, jag har också hört att allt kan gå jättesnabbt om man har giltigt skäl. Typ seriöst förhållande, och speciellt om man har barn.

Detta är något som jag också funderar över. Jag har väll inte varit så orolig för själva uppehållstillståndet emn det är en sak jag undrar över och det är hur låst man blir i Sverige om man går igenom detta. Måste vi vara där en viss tid för att själva tillståndet inte skall gå ut?

Helst vill jag ju bo på båda platserna :lol:

Typ 10 månader i Sverige, 6 i Thailand, 3 i Sverige osv,. Någon?
/ Nille

BildEn Svensk Webbyrå i Thailand
Vi hjälper ert företag att synas. Läs mer om vilka vi är här.
Användarvisningsbild
Nille
Moderator
 
Inlägg: 10332
Blev medlem: 15 nov 2006 06:58
Ort: Nong Prue, Pattaya, Thailand

Inläggav Svenne Farang » 24 feb 2007 18:40

När hon väl fått permanent uppehållstillstånd (PUT) får hon vara bortrest max 12 månader. Hur länge hon måste vara i Sverige innan hon återigen får vara borta 12 mån vet jag inte.

Innan hon fått PUT är det lite strängare regler, men jag kommer inte ihåg exakt och dessutom är reglerna säkert ändrade.

När hon väl lämnat in en ansökan och satt igång de byråkratiska papperskvarnarna så tror jag inte hon får resa nånstans överhuvudtaget innan ansökan är färdigbehandlad och det kan ju ta kanske sex månader.

Man hör så många "historier" om hur svårt det är och vilka knölar de är som jobbar på migrationsverket och på ambassaden. Våra egna erfarenheter är däremot bara goda i princip. Är man bara seriös och presenterar sig själv och sitt förhållande på ett vettigt sätt och är lite ödmjuk så fixar det sig.
Bor i Sverige. Längtar till Thailand. Läs min blogg http://thailandochsverige.blogspot.com
Svenne Farang
Bronslirare
 
Inlägg: 200
Blev medlem: 03 dec 2006 18:01

Inläggav patrik » 25 feb 2007 06:05

Hej

När vi sökte UT för min fru, 2001 är bäst att tillägga, så undersökte vi om man kunde söka det från Sverige när hon var första gången på 3 mån TR visum.
Det fanns då sätt att göra det på, men kravet var att man varit bosatt tillsammans en längre tid utomlands, och har ett väl etablerat familjeliv, och kan bevisa det.

Det betyder att det kan gå att resa till sverige på TR visum utan väntetid och sedan söka från Sverige. Jag vet dock inte om detta tillvägagångssättet går idag.

När frugan sökte UT från Thailand 2001, så var det väldigt lång väntetid på intervju i Bangkok.
Vi sökte nu innan jul 2006 för frugans son, och väntetiden var betydligt kortare nu ca 5 veckor efter att ni lämnat in ansökan.
Sedan är väntetiden i Sverige lite olika beroende på vilket migrations kontor.

Frugans son, fick i dagarna PUT direkt, jag vet inte om det beror på att hon har svenskt medborgarskap eller att hon varit bosatt i Sverige så länge.
Men det borde väl inte vara några problem att registera svenskt medborgarskap för egna barn på ambassaden i Bangkok, om man nu vill det.

Eftersom UT måste förlängas med intervju så måste man ju passa in de datumen, och befinna sig i Sverige, om man ska bo utomlands vissa tider.
Eftersom UT är för bosättning så kanske det är svårt att förlänga via svenska ambassaden.

Jag har aldrig upplevt något strul med svenska myndigheter, visst mycket väntetider och en del papper som måste fixas.
Det strul vi haft är att få rätt papper från thai myndigheter, speciellt då vårdnadshavar intyg för frugan son.
Eller som intervju personen på ambassaden sa, "Thai myndigheter har visst svårt att skriva ett enkelt intyg"

/Patrik
patrik
Nybörjare
 
Inlägg: 3
Blev medlem: 02 feb 2007 07:10
Ort: Norrköping

Inläggav Svenne Farang » 03 mar 2007 18:57

Håller med om det att det svåraste är de thailändska dokumenten och myndigheterna. Kommer ihåg nu att det var en del problem för oss också att få ett thailändskt vårdnadshavarintyg för min frus dotter.

Barn får PUT direkt, inget strul med intervjuer och sånt som för vuxna.

Jag tror jag ska skaffa ett bankfack och förvara alla dessa thaipapper och andra papper. Tänk om de försvinner här i Sverige, vilket byråkratiskt helvete man hade fått, hur skulle man skaffa nya papper :drunken: ?
Bor i Sverige. Längtar till Thailand. Läs min blogg http://thailandochsverige.blogspot.com
Svenne Farang
Bronslirare
 
Inlägg: 200
Blev medlem: 03 dec 2006 18:01

Inläggav Malee » 04 mar 2007 06:23

När ni ansöker om UT på svenska ambassaden i Bangkok vill de inte intervjua den svenska partnern. Svensken får skriva på papper som migrationsverket skickar ut efter att de initialt behandlat ansökan.

Efter att migrationsverket kollat dina papper får familjen UT. Vid klara och enkla fall tar det numer inte lång tid alls, för oss tog det sex veckor efter att maken varit på intervju.

Efter två förvandlas UT till PUT efter ny ansökan. Båda papperen betyder att ni ska BO i Sverige, hur länge det är per år finns inga klara regler, men - då Sverige inte stämplar pass vid in och utresa är det ingen som kollar/vet. Om man jobbar och betalar skatt de perioder man är i landet så blir det inga problem.

Ang att söka UT i Sverige: möjligt att de går om man har barn. För barnlösa går det absolut inte!
Hälsa på i vår verklighet på bloggen Ging & Maleé: http://gingmalee.blogspot.com
Du kan även bo hos oss på Maleé Garden, Phukets minsta lägenhetshotell: http://www.maleegarden.com
Malee
Bronslirare
 
Inlägg: 611
Blev medlem: 09 dec 2006 17:21

Inläggav Guava » 05 mar 2007 08:05

Malee skrev:När ni ansöker om UT på svenska ambassaden i Bangkok vill de inte intervjua den svenska partnern. Svensken får skriva på papper som migrationsverket skickar ut efter att de initialt behandlat ansökan.


Vad bra! När jag en gång för länge sedan gick igenom allt detta krävdes intervju av båda.
Svensken kunde bara bli intervjuad på ambassaden om han/hon kunde bevisa att han/hon för tillfället levde i Thailand, alltså inte var här som turist.
I så fall var det intervju hemma i Sverige som gällde.

Som en parentes kan väl sägas att vi lyckades få UT efter en sammanlagt tid av bara 3 veckor.
GuavaJuice ...från Thailand på ren svenska.
Användarvisningsbild
Guava
Bronslirare
 
Inlägg: 694
Blev medlem: 17 dec 2006 09:01
Ort: Bo Fai, Hua Hin, fast över gränsen till Cha Am


Återgå till Byråkrati & Myndigheter

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster

  • Annons

Gilla Thailandsforum på Facebook - Få de senaste uppdateringarna i din logg!!


Missa inte våra Nyhetsuppdateringar - Gilla oss