- This topic has 17 replies, 8 voices, and was last updated 9 years, 8 months ago by Thaisambo.
-
AuthorPosts
-
-
21 July, 2014 at 7:17 am #393657NilleKeymaster
Jag har alltid undrat hur jag kokar bröd med min riskokare och tänkte höra dels vad ni har för erfarenhet, dels hur man gör och dels om det är värt besväret?
I ärlighetens namn kan jag inte ens koka ris på den :O Kanske hade förklarat sig av sig själv om jag kunnat just det…
Min är ganska enkelt och jag har kört lite google fu men gett upp – sharp ks-za181. Tänke det kanske kunde bli en intressant tråd av detta istället…
[img2:3gr8yjfi]http://i.imgur.com/AIHwrXI.jpg[/img2:3gr8yjfi]
-
21 July, 2014 at 8:17 am #483567DamernathParticipant
Fördel – lättare att rengöra 😛
Du blandar allt i skålen, låter degen jäsa, gräddar.
Borde också vara billigare att köra med riskokaren istället för ugnen. -
21 July, 2014 at 10:39 am #483568NilleKeymaster
Tack!!
Jäser hur länge?
Gräddar den färdigt av sig själv?
-
21 July, 2014 at 11:42 am #483569DamernathParticipant
Beror väl på vilket recept man bakar, men 2×1 time brukar inte vara ovanligt (ofta brukar man jäsa till dubbel storlek och dunkar på degen och sedan låta jäsa till dubbelstorlek igen).
Sedan tar det typ 1 time att grädda (också beroende på recept). Har för mig att man knådar in lite extra smör (motsvarar att smörja formen) så att degen inte skall fastna i bunken.
Ser att du har en timer på riskokaren, ställ in tiden rätt så _borde_ det vara fire ‘n forget….
-
22 July, 2014 at 10:49 am #483570NilleKeymaster
Tackar, uppskattar tipsen!
-
22 July, 2014 at 12:50 pm #483571ThaisamboParticipant
Kul tråd!
Det väckte gamla minnen till ilv och bakmaskinen, som var årets julklapp 1988 i Sverige, skiljer sig inte mycket från en riskokare. Skillnaden är kanske bara att den maskinen även blandar och knådar degen.
En pikant detalj som jag råkade snubbla över är följande artikel på Prisjakt från 2010:
Bakmaskinen årets julklapp – i Japan
Men ack så dyr.
Kanske kan man de här vägarna nästla sej vidare och hitta spännande brödrecept som fungerar även i en rikskokare?
-
22 July, 2014 at 1:03 pm #483572SabaiParticipant
Vi tog faktiskt med oss en bakmaskin ner för några år sedan och även mjöl, jäst för att kunna baka. Gott och gott vet jag inte med ett avbräck från allt annat var det.
Snåla inte när du köper mjöl eller jäst, köp det dyraste du kan hitta så blir resultatet betydligt bättre.
-
22 July, 2014 at 3:06 pm #483573JimmieboyParticipant
Enkel?
Min har bara cook and warm så den är bra mycket mer avancerad än min..
-
22 July, 2014 at 3:29 pm #483574li12naMember
Har bakmaskin som jag fick av en dansk. Köper torrjäst och vetemjöl här men ber vänner ta med rågmjöl från Sverige.
Bröd på enbart thailändskt vetemjöl blir hyfsat men med 25 % rågmjöl blir brödet jättebra.
Har aldrig prövat med riskokare och gör det inte så länge bakmaskinen fungerar. Tar drygt 3 timmar totalt. -
23 July, 2014 at 12:47 am #483575NilleKeymaster
Tack tack alla! Nu har jag fått blodad tand.
Skall se om jag kan hitta torrjäst och rågmjöl på Villa Market här i Pattaya. Lite är det ju att man vill komma bort från skräpbrödet, ha koll på vad man stoppar i magen. För långt att åka varje dag för bra, gott och färskt bröd.
-
23 July, 2014 at 3:25 am #483576li12naMember
Nille och ni andra! Finns det rågmjöl att köpa i Thailand? Vore tacksam om att få tips på affär och plats.
Har frågat runt bland tyskar och svenskar men ingen vet. -
23 July, 2014 at 3:57 am #483577scherloffParticipant
@li12na wrote:
Nille och ni andra! Finns det rågmjöl att köpa i Thailand? Vore tacksam om att få tips på affär och plats.
Har frågat runt bland tyskar och svenskar men ingen vet.Ja visst finns det rågmjöl att köpa. Både Villa Market och stora Tops Food Market har stenmalet grovt rågmjöl samt även fullkornsvetemjöl (=grahamsmjöl) samt hard wheat (hög proteinhalt, för matbröd) och soft wheat (för mjuka kakor, småkakor etc.). Det mjölet säljs i rätt så små påsar av brunt, oblekt papper. Mjölet kommer från Australien och fungerar minst lika bra som svenskt mjöl av bästa kvalitet. Dessutom är det billigt, 53 thb för 900 gram av det hårda vetet. Rågmjölet kommer i något mindre påsar och till något högre kilopris än vetemjölet.
Vad gäller vetemjöl för matbröd så finns det ett lika bra alternativ, som dessutom är mycket billigare. Det är av märket White Swan. Spannmålet importeras från Kanada till Thailand och här mals det till mjöl i tyska kvarnar. White Swan finns i olika varianter, beroende på vilken typ av bröd man ska baka, men det är den grön/vita påsen som gäller om man tänker baka matbröd. White Swan säljs även i enklare thailändska matbutiker, typ Super Cheap som finns här på Phuket och kostar mellan 34-40 thb (1 kg)
beroende på vilken affär man köper det i. -
23 July, 2014 at 6:04 am #483578NilleKeymaster
Handlade precis mina råvaror på Villa Market. De hade inte torr-jäst (dry yeast) så det blev instant-jäst. Ingen aning om skillnaden… Råg heter Rye på engelska för övrigt.
Scherloff, tack för tipset om det vita mjölet. Det var annars dyrare än jag förväntat mig.
-
23 July, 2014 at 6:53 am #483579ThaisamboParticipant
Instant yeast skulle kunna vara samma sak som torrjäst, men jag kom att tänka på att torrmjölk faktiskt heter condensed milk (sedan länge mycket populärt i Sydeuropa eftersom klimatet gör det svårt att förvara och lagerhålla färsk mjölk). Men uttrycket instant milk förekommer också.
Jag är osäker på skillnaden, det kan vara en rent språklig skillnad, ungefär som brittisk, amerikansk och australiensk engelska skiljer sej åt. Men det är marigt och svenskar är nog inte de rätta att svara på sånt.
Jag hittade en obesvarad fråga på Wiki Answers. Det som inger förundran är att den ännu inte är besvarad:
How many grams of dry yeast equil to condensed yeast?
En viktig fråga för den som i likhet med Nille ska baka, men svaret är uppenbarligen inte enkelt ens för den som har engelska i någon form som modersmål. Noterbart att man skriver “dry yeast” här och inte “instant yeast”. En knäckfråga med andra ord.
-
23 July, 2014 at 7:32 am #483580Anders99Participant
@Thaisambo wrote:
torrmjölk faktiskt heter condensed milk
Förlåt om jag är petig men om någon går och handlar kondenserad mjölk så får han inte med sig torrmjölk hem. Condenced milk är koncentrerad mjölk och är segt som sirap och väldigt sött.
Torr mjölk heter dry milk eller powder milk (finns ännu fler översättningar).Med vänlig hälsning,
Anders -
23 July, 2014 at 8:03 am #483581scherloffParticipant
Instant yeast är ett utmärkt alternativ. Olika fabrikat har dock olika jäsförmåga så man kan få testa sig fram. Det man ska tänka på är – om man tycker att brödet inte vill jäsa upp så mycket som man hade tänkt – då ska man ge det ytterligare tid att jäsa. Stirra inte på klockan och tänk att nu måste jag grädda brödet för det har ju jäst så och så länge. Ett dåligt jäst bröd blir inte gott, utan blir stabbigt och kompakt. Låt det i stället ta den tid det tar.
Här kan du läsa om skillnaden mellan instant yeast och dry yeast:
-
23 July, 2014 at 8:13 am #483582li12naMember
Schebrarloff! Var ligger dessa två affärer? Jag köper White Swan mjölet och det är bra. Kostar 32 baht/ kg.
Jästen heter saf-instant och beskrivs som dry bakers yeast. 11 gram och kostar 16 baht.
Ett bröd bakas på 440 gram mjöl och 15 gram jäst i min bakmaskin. -
23 July, 2014 at 8:42 am #483583ThaisamboParticipant
@Anders99 wrote:
@Thaisambo wrote:
torrmjölk faktiskt heter condensed milk
Förlåt om jag är petig men om någon går och handlar kondenserad mjölk så får han inte med sig torrmjölk hem. Condenced milk är koncentrerad mjölk och är segt som sirap och väldigt sött.
Torr mjölk heter dry milk eller powder milk (finns ännu fler översättningar).Med vänlig hälsning,
AndersDu har säkert alldeles rätt och det där med mjölk är krångligt med mängder av olika sätt att försöka bevara den. Det mesta är olika sätt att konservera den från förr i tiden, syrad mjölk känner de flesta till i någon form.
Det jag tänkte på var egentligen café au lait i Paris för många år sen. Ett kolsvart, starkt, morgonkaffe som dracks i stor kopp och serverades i kanna tillsammans med en liten kanna hårt uppvispad kokhet mjölk. Jag uppfattade det som gjort på någon sorts fettfritt mjölkpulver och vi såg också en del burkar med sånt i affärerna. På den tiden (tidigt 70-tal) förekom inte sånt i Sverige, det uppfattades som surrogatersättningar och förekom även i Tyskland, där man hade billigt surrogatkaffe och dyrt bönkaffe. Men detta är den bild som fanns då, efterkrigstidens Europa, och det var inte så raffinerat.
Jag har aldrig vare sig hanterat eller inhandlat vare sig torrmjölk eller kondenserad mjölk, ville bara peka på att det fanns flera olika ord på engelska för det utan att vara särskilt säker på vad skillnaden mellan de olika varianterna var. Det är egentligen en bild som har sitt ursprung i den nöd som rådde i Europa under kriget och de närmaste årtiondena därefter.Det fanns kvar i Östeuropa betydligt längre än i väst. Sverige hade skyhöga handelstullar mot resten av Europa då och nästan ingenting som gick att äta släpptes in så vi lärde oss ju ingenting om sådana saker som torrmjölk/kondenserad mjölk heller. Det var något man helst inte skulle ha med att göra. Misstänksamheten mot matvaror från Europa var stor och är så än idag, det görs fortfarande skillnad på svenskt kött och till exempel danskt i affärerna pga den “traditionen”.
Men åter till Nilles brödbak i riskokaren som jag hoppas blir lyckat!
-
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.