- This topic has 26 replies, 13 voices, and was last updated 9 years, 9 months ago by qwerty.
-
AuthorPosts
-
-
4 October, 2009 at 7:56 am #384822NilleKeymaster
Jag har en plats jag tror skulle fungera bra för ett Thai Take Away så tanken är att om jag gör det att jag gör det ordentligt. Behöver köpa eller bygga en robust vagn som man kan laga mat i. Byggarbetarbod har jag funderat på eftersom de är stora och skulle gå att få tag på fler likadana av. Det får inte bli några problem med hälsovårdsmyndigheterna.
Jag tror jag kan marknadsföra detta hårt lokalt till låg kostnad. Det kommer givetvis bli webbsida med. Har lite andra ideer utöver rent gatukök och tanken är ju om det fungerar att knoppa av sig.
Innan jag går vidare behöver jag räkna lite på detta förstås. Kanske det finns någon här med lite erfarenhet från detta område?
Vad skall man se upp med?
Vad skulle det kosta att bygga om en arbetarbod?
Vad kostar en existerande vagn som kan användas för detta ändamål?
Vad är en normal hyra på en parkeringsplats i stockholmsområdet?Tacksam för alla svar!
-
4 October, 2009 at 8:21 am #406497ThaisamboParticipant
Det är tekniskt sett kategorin gatukök som Du talar om.
Kolla med Byggnadsnämnden i kommunen, det behövs bygglov för en sån uppställning.
Toalett, el, vatten och avlopp måste lösas också.
Det här gäller oavsett om Du äger, hyr eller på annat sätt lånar marken, är det inte din egen mark måste du ha ha avtal med markupplåtaren, Det är samma sak vare sig det är P-plats, allmän eller enskild mark, är du med i någon av de ambulerande marknadsverksamheterna brukar det här med frågor kring marknadsplatserna skötas samordnat av organisationen bakom.
När de sakerna är lösta kan man gå in på arbetarboden/vagnen. Eftersom mat ska tillagas och serveras från den gäller i stort samma villkor som för restaurangnäringen, Hälsovårdsnämnden ska inspektera och godkänna anläggningen.
Det finns möjlighet att få igångsättningshjälp från arbetsförmedlingen för sånt här (gjorde det tidigare i alla fall), småföretagarstödet. Tycker ni ska ta hjälp av dom innan ni kör igång projektet!
Kostnaderna vet jag inte i detalj, man kan möjligen höfta mellan tummen och pekfingret. Men det kan ju finnas någon som säljer ett färdigt gatukök för ambulerande verksamhet, leta på nätet föreslår jag!
-
4 October, 2009 at 8:23 am #406498EnisParticipant
Finns en firma som öser ut sådana till förväntansfulla thaidamer….
här har du en i din närhet där kanske drömmen gick i kras efter en gång… http://www.blocket.se/uppsala/Foodstation_Matvagn_23244599.htm?ca=5&w=3
Här har du en annan variant, hemmabygge kanske…
http://www.blocket.se/vasternorrland/Gatukoksvagn_23644601.htm?ca=5&w=3 -
4 October, 2009 at 9:00 am #406499NilleKeymaster
Tack båda!
Priserna på begagnat verkar vara sådär tycker jag. Ser ut som om man kan sälja vagnar också 🙂 Kanske får åka och kolla på någon vagn från den firman men nog verkar de klena från bilderna sett?
-
4 October, 2009 at 9:03 am #406500gosattaMember
ja ser lite små ut, men dom i bilar såg stabilare ut.
-
4 October, 2009 at 9:07 am #406501NilleKeymaster
Är nog mer inne på något rubustare typ byggbod. Kanske man kan inredningen från Thailand och montera i Sverige? Kanske detta kan handlas separat på blocket? Tror projektet kan springa iväg till ogenomförbart om man öppnar lädret mer än nödvändigt.
Jag drar ju till Bangkok den 30:e Oktober så nu kanske jag kommer ha något att göra även på dagarna.
Fortsätt gärna styra mig rätt i denna djungel!
-
4 October, 2009 at 9:30 am #406502Marten_GParticipant
Titta in på Hammars i BKK, ägare och VD är Jan Johansson i Göteborg.
http://www.hammars.co.th/ i Bangkok
http://www.hammars.nu/ i Göteborg
Begärde in offerter i Thailand (år 2007) på 2 st 9x3m bodar, kompletta med WC,Dusch,AC inkl frakt
ca: 30mil och pålyftning på “grund” till ett pris ca: 70% billigare än i Swedala.
Men det har liksom runnit ut i sanden nu.Kolla lite med dom
*********************************
-
4 October, 2009 at 11:33 am #406503NilleKeymaster
Txs Mårten!
-
4 October, 2009 at 11:36 am #406504AnonymousInactive
.
Ramirent fasar regelbundet ut äldre byggbodar som går att få till rätt pris.
http://www.ramirent.se/Default.aspx
Begagnad köksutrustning kan man hitta på Kompanjonen.
// Skalis
-
4 October, 2009 at 1:18 pm #406505NilleKeymaster
Vilken himla tur att vi har det här forumet!! Txs! 💡
-
4 October, 2009 at 2:28 pm #406506ThaisamboParticipant
Tänk bara på det byråkratiska krångel som finns med att restaurangköket måste vara godkänt av hälsovårdsnämnden!
Det är därför jag tänker på möjligheten att skaffa en begagnad vagn med inredning som redan är godkänd!
Det kan vara knepigt att få den detaljen rätt om man gör ett hemmabygge…. Man måste veta precis hur det ska vara för att få det godkänt. Blir det underkänt är det bara att slå igen.
-
4 October, 2009 at 4:34 pm #406507Marten_GParticipant
Först måste företaget/firman ha livsmedelstillstånd.
Sedan är bland det viktigaste är att personalen kan tvätta sig,
att det finns rent vatten/tvättställ i den lokal man tillverkar mat.
De som arbetar bör ha ett intyg på att man känner till hygienkraven.Utrustning går sedan att fixa på sekondhand.
Är man renlig av sig kan man klä väggar med tunn rostfri eller
aluminium plåt, vilket är lätt att rengöra. Golvet beläggs med
vatten-epoxy, lätt att rengöra ocksåMan kan ju åka och titta hur andra löst det.
Man måste upprätta en egenkontrollplan, vad det gäller
städning, ohyra osv, om frys o kyl är inblandat, kontroll av
temperatur regelbundet etc., hur sopor skall hanteras.Ska man servera mat på porslin måste man ha en diskmaskin
som har en arbetstemp på 90grader.
Har man gasol inblandat skall de vara besiktigade anläggningar.Så det finns lite att tänka på.
***********************************************
-
4 October, 2009 at 10:20 pm #406508EnisParticipant
Snart står en thaivagn i varje gathörn
-
5 October, 2009 at 5:12 am #406509ThaisamboParticipant
@Enis wrote:
Snart står en thaivagn i varje gathörn
Så hade vi själva det in på 1960-talet.
Det var varmkorvgubbarna med låda på magen som sålde varmkorv med och utan bröd, ketchup och senap. Lådan var ett slags spritkök som höll vattnet med korvarna varmt.
Det var innan MacDonalds upptäckt Sverige och börjat sälja hamburgare här, eller för den delen, innan pizzan kom.
De saknade tillgång till toalett och allt möjligt annat som man måste ha nu och försvann när hälsovårdsmyndigheterna började ställa krav och införde sina regelverk.
Vagnen med servering av thaikäk är nog för dyr för att vi ska få en sån spridning annars hade vi säkert haft försäljare av pizza eller hamburgare på det sättet redan. I Paris kan man nog fortfarande köpa pannkaka i varje hörn med valfri sylt och/eller likör på – det har vi inte fått upp hit ännu. Kanske passar den produkten inte den svenska marknaden?
Som det ser ut nu är det högt nog om man når en spridning som motsvarar MacDonalds, det svenska systemet med skatter och avgifter måste förändras om det ska finnas ekonomisk bärkraft för en större spridning – steget mellan att laga maten själv i hemmet och att ta en munsbit på gatuköket måste bli mycket mindre än nu – ungefär som det är nu i Thailand och det innebär att utematen måste ned runt 80% i pris. Dagens lunch ute för 15:- istället för 75-80:- t ex, då blir det volym!
-
6 October, 2009 at 5:54 am #406510LelleMember
Hej!
Att starta en rörelse som hanterar livsmedel verkar ur myndigheterna sida vara att likna med hantering av kärnkraftsavfall.
Bra länk att börja läsa in…
http://stockholm.se/KlimatMiljo/Livsmedelshygien/Läs på och ring sedan till miljöförvaltningen och ställ dina frågor.
Hjälpt en kompis att starta upp en Thai wok i en gammal tidningskisok. Du kommer knappast att få tillstånd att bearbeta några livsmedel i vagnen, utan dessa måste köpas in färdighackade. Om du räknar med en god omsättning så har du att lösa förvaring av allt livsmedel i kyl och frys. Vidare så måste det finnas personalutrymme, uppackningsplats i anslutning till entren, vask för skurvatten, separat handtvättställ i anslutning till matlagningsplatsen i köket.
Kanske är det så att andra regler gäller för en mobil vagn än vad som gäller för en kiosk?
Övrigt att fundera över:
Ventilation – kostnad ca 80-100 000
Fettavskiljare – dispens för mindre, kostnad med installation 30 000
Gas brännare eller el wok – en bra el wok kostar 25-30 000, viktigt med en wok med bra effekt = dyr men nödvändigt
Om du väljer gas så krävs ytterligare tillstånd och placering i säkerhetsskåp – kostnad ca 30 000
Efter anmälan om livsmedelshantering så görs en bedömning om kontrollant måste ut och titta innan du öppnar eller om de väntar ett år.
Som sagt läs på ordentligt med hjälp av nätet så slipper du jobbiga extrakostnader i slutskedet.Lycka till!
.Lelle -
6 October, 2009 at 6:47 am #406511NilleKeymaster
Tack Lelle! Den behövde jag…. Myntet har ju 2 sidor.
-
6 October, 2009 at 7:25 am #406512ThaisamboParticipant
Min bror var utbildad restaurangkock i grunden (på Hasselbackens Restaurangskola) och jag vet att livsmedelshygien, lagar, förordningar m m ingår i grundutbildningen.
Det finns säkert andra på forumet med liknande utbildningar i botten (t ex Lelle verkar vara insatt), men jag undrar om ni har tillgång till någon medarbetare med relevant grundutbildning på området i någon form? Det är säkert väldigt bra att ha med sån kompetens i bilden när man planerar och bygger upp verksamheten, annars finns det kurser att gå på. Även om man har en gammal utbildning kan det vara bra att ta några branschkurser, det finns naturligtvis dyra branschkurser för fackfolk, men det finns även kurser inom grundutbildningen.
I vår kommun har vi utbyte av utbildningar på gymnasienivå med Åland, det gäller t ex restaurang och sjömansskola, samtidigt som vi tar emot en hel del ungdomar därifrån till gymnasiet hos oss, Så något går att hitta och det är alltid bra att ha detta med utbildning med sej i planeringen också i förebyggande syfte så man inte hamnar fel med en massa dryga extrakostnader som följd.
En bra sak med att gå på en utbildning är att man då också får papper med sej på utbildningen, dvs dokumentation, det är bra att ha i olika sammanhang.
-
6 October, 2009 at 8:00 am #406513LelleMember
Visst är det bra att ha en efraren kock med i planeringen av köket så det blir arbetseffektivt. Den utbildning som krävs för livsmedelshantering är egenkontroll, d v s hur du undviker bakterier och snusk i köket, vilka temeraturer etc som krävs för en god livsmedelshantering.
Jag kan däremot inte se att detta hjälper i uppbyggnadsskedet av köket, d v s måste golvbrunn finnas, hur många handfat behövs, vilka regler gäller för brandfarlig vara etc…
Men som sagt detta är min erfarenheter!.Lelle
-
7 October, 2009 at 4:28 pm #406514dalahestenParticipant
Se till att göra ett professionellt intryck och stava rätt i menyn så det inte blir som bilden nedan. 😀
[img2:29hswivj]http://tjuvtittat.se/wp-content/uploads/2009/10/thaimeny.jpg[/img2:29hswivj]
-
7 October, 2009 at 4:52 pm #406515ThaisamboParticipant
Den svenska texten är väl sån att man praktiskt taget måste ha svenska som modersmål för att förstå vad det står?
Jag är nyfiken på om man överhuvudtaget förstår nånting annars – det är ett experiment med språktest för mej – hur väl går det att överhuvudtaget få kläm på svenska språket som andraspråk när man stöter på såna texter? Men visst, fonetiskt sett är det nog begripligt.
-
27 February, 2010 at 1:14 pm #406516Micke_PrikMember
Jag har träffat ett par som köpte en lastbil av mindre modell. Det krävs dock lastbils kort för den. Som mannen byggde om själv då han är grovplåtis svetsare. Han sade till mig att om han visste hur mycket jobb det skulle bli med den hade han inte gjort det. fördelen var att dom var helt mobila och kunde vända kappan efter vinden och det var bra för festivaler etc. Enligt dem så så var det alltid svårt att finna ett ställe som fungerade bra hela tiden som man kunde nära sig på.
Jag har ju restaurangutbildningnen. i botten själv och vet att det är mycket som ska klaffa för tillståndet. just när det kommer till mobila vagnar är det inte så himla mycket mer än att det ska finnas rinnande vatten. Tvättställ för handhygien. Bra kyl och frys. Godkända apparater för varmhållning. Ventilation. Kassa apparat. Hälsovårdsmyndigheten letar gärna efter speciella bakterier efter vad man hanterar. När jag jobbade som kock hade vi skagen på menyn och då kom dom som raketer och letade efter röran, Vi körde med mjölkprodukter i våran också vilket pajjade hela hans vision om att sätta dit oss (De bakterierna trivs inte i mjölkprodukter).Sen håller dom ett strikt öga på temperaturer i kylar och frysar.
Summa sumarum köp en fin vagn där någon har tröttnat. Bygga själv tar lång tid och många gråa hårstrån innan det sitter. Har man konverterat en bod och lyckats, kan man ju jobba vidare med det om man vill. Plus den storleken du tänker på kräver lastbils släp transport eller med kran.
Jag har tänkt på detta själv, men vet inte om jag är så jääätte entusiastisk längre.
//Micke
-
27 February, 2010 at 5:19 pm #406517AnonymousInactive
-
27 February, 2010 at 6:25 pm #406518Micke_PrikMember
Skalis om jag ska vara riktigt ärlig så kommer jag inte ihåg om det var gräddfil eller cremefraiche. Vi mixade med mayo, hackade räkor, hackad dill. finhackad paprika, svart kaviar. det var ingen riktig skagen så därför hette den nåt annat. inspektören var i alla fall ute efter en mayonnaise baserad röra enbart.
Gott var det i alla fall!//Micke
-
16 June, 2014 at 7:42 pm #406519GnarparnMember
Undrar över hur många portioner man kan tänkas sälja från en thaivagn under en arbetsdag? En fråga av typen “hur långt är ett snöre” kan tyckas. Men å andra sidan: hur många portioner klarar maximalt en ensamarbetande att producera och sälja under ett arbetspass? Det borde bli någon slags teoretisk maxkapacitet. Det finns säkert en och annan därute med erfarenhet.
Får man laga maten i vagnen fullt ut (hacka grönsaker, kyckling och kött)? Om det är en lämpligt utrustad vagn.
Har tankar på att starta försäljning av thaimat i vagn på ett torg i en sthlmsförort med många kontorsjobbare i närområdet, om jag nu lyckas få tillstånd från kommunen. Behöver räkna på om det kan vara värt att satsa på eller inte.
-
17 June, 2014 at 3:05 am #406520AnonymousInactive
@Gnarparn wrote:
Undrar över hur många portioner man kan tänkas sälja från en thaivagn under en arbetsdag? En fråga av typen “hur långt är ett snöre” kan tyckas. Men å andra sidan: hur många portioner klarar maximalt en ensamarbetande att producera och sälja under ett arbetspass? Det borde bli någon slags teoretisk maxkapacitet. Det finns säkert en och annan därute med erfarenhet.
Får man laga maten i vagnen fullt ut (hacka grönsaker, kyckling och kött)? Om det är en lämpligt utrustad vagn.
Har tankar på att starta försäljning av thaimat i vagn på ett torg i en sthlmsförort med många kontorsjobbare i närområdet, om jag nu lyckas få tillstånd från kommunen. Behöver räkna på om det kan vara värt att satsa på eller inte.
Angående tillstånd, och vad du får göra beror på hur den är utrustad.Du måste ha tillgång till VA, dessutom.
Vänd dig till kommunen dom hjälper dig med dina frågor om tillst. -
23 June, 2014 at 11:48 am #406521BengtEkMember
Varför köpa nytt och dyrt??
Köp begagnat och billigt!!
[img2:1chierk0]https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/t1.0-9/p417x417/10450938_10152145017257267_2325082076913412809_n.jpg[/img2:1chierk0] -
19 July, 2014 at 9:31 pm #406522qwertyMember
@Gnarparn wrote:
Får man laga maten i vagnen fullt ut (hacka grönsaker, kyckling och kött)? Om det är en lämpligt utrustad vagn.
Måste vara en väldigt stor vagn i så fall. Rå kyckling och jordiga grönsaker som t.ex potatis och morötter måste tillredas på speciell plats. Därför köper du förkokt tärnad kyckling samt tvättade och hackade morötter. Det blir lite dyrare men du slipper problem med miljö&hälsa.
/P
-
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.