Detta ämne har 77 svar, 16 deltagare, och uppdaterades senast för 7 år, 11 månader sedan av fiasofia.
-
FörfattareInlägg
-
-
11 mars, 2013 kl. 5:34 e m #392024
magnbol
Medlem:salute: till Er alla!
Ska först tala om att jag letat efter svaret på min frågeställning men inte hittat helt rätt, därmed hoppas jag att Ni som sitter med kunskapen, delar densamma även om svaren finns att finna i annan tråd.
Jag och min Thailändska fru ska nu, mkt snart, flytta till Thailand och och tanken är att återkomma till Sverige i 3-4 månader, varje sommar och något enstaka år, några veckor över Jul & Nyår.
Jag skriver flytta även om jag är osäker på definitionen då vi ju återkommer till Sverige varje år.Jag vill behålla mina medborgliga rättigheter här i Sveadal, och frugans status med P U T, i Sverige då jag tror att det passar oss bäst (även om jag är osäker på det med).
Jag har levt i tron att det, ur svenska myndigheters synpunkt, inte skulle vara/bli några större problem att leva större delen av år i Thailand så länge vi är folkbokförda på någon adress i Sverige.
Vi har sålt allt här och ska endast hyra lgh i andra hand när vi kommer “hem” sommartid.För mig så känns det som “att inte flytta på riktigt” men hur ser Myndigheterna det?
Det som får mig att börja oroa mig så här nära avflytt är att jag läste att tex Skattemyndigheten anser att man bor där man har sin huvudsakliga dygnsvila.Finns det då, tror Ni, en risk att jag/vi blir tvångsutskrivna från Sverige?
Och om så skulle bli fallet, hur krångligt är det att åter skrivas in?Vi är som sagt gifta och jag ska ansöka om “äktenskapsvisa” då vi är på plats eftersom vi inte registrerat oss som gifta i Thailand ännu.
Vi ska ha första barnet i augusti och vi ska föda i Thailand. Tanken är sedan att om en 10-15 år bossätta oss i Sverige igen, så barnet kan gå i de högre skolklasserna här men det är inget ristat i sten.
En undran till: Är det bättre att föra över större summor pengar till ett Thailändskt bankkonto än att ha dem kvar på ICA-banken och betala utagsavgift via ATM?
Har det på något sätt bäring på min första fråga vilket jag väljer?
Bakgrund:
Jag har nu äntligen, efter 2 ganska svåra arbetsolyckor i början av 2000^talet, fått rätten till sjukersättning från fk samt livränta från ett privat försäkringsbolag.Tack på förhand, för era svar.
Hälsn Magnus
-
11 mars, 2013 kl. 7:16 e m #472935
Phonthaisongthaisilk
MedlemAtt åter skriva in sig är inga som helst problem , du går till försäkringskassan samt till skattemyndigheten och sen är det klart , 6 mån i Thai är ok , sen anser de att du skall skriva ut dig , men vad vet de om detta , skriv Dig i Sverige och se till att du får all post av vikt till dig , vad försäkringskassan anser däremot vet jag EJ , det bör du kolla upp noga , detta med att flytta utomlands som förtidspensionär/sjukpensionär vet jag inget om , kolla detta noga , kan vara ok inom EU tillex men ej i i övriga värden , konstiga regler finns det .. Skriv inte ut dig och din fru , som skriven med dig i Sverige (om ni är gifta har hon ju efter 2 år med PUT och sammanboende med Dig rätt till Svensk medborgarskap …Du har alla rättigheter kvar även om de tvångsutskriver Dig , men hur skall de veta detta , skaffa ett bankkonto i Thai , för över de medel som behövs via internet , och sen lev livet , det skall jag göra snart även jag när jag och min fru nu säljer huset och flyttar permanent , jag tror ej att jag skriver ut mig ännu .. ingen som sagt vet var jag är 🙂
-
11 mars, 2013 kl. 8:16 e m #472936
Thaisambo
DeltagareDu räknas som bosatt utanför Sverige om du har 183 övernattningar eller fler per helår utanför Sverige.
I detta fall utanför EU/EES området. Så här sägs det i Försäkringskassans informationsblad om Sjukersättning:
Om du bor eller flyttar utomlands
Inkomstrelaterad sjukersättning betalas ut till dig oavsett i vilket land du bor. Garantiersättning kan du däremot bara ta med dig till länder inom EU/EES, Schweiz och Kanada. Vänd dig till Försäkringskassan för mer information om när du har rätt att ta med din garantiersättning till ett annat land.Om du flyttar utomlands permanent så ska du anmäla det till Försäkringskassan. Det är viktigt att du talar om vilken adress, bank och kontonummer du vill att sjukersättningen ska skickas till.
För att ha fortsatt rätt till sjukersättning måste du som bor utomlands skicka in ett så kallat levnadsintyg till Försäkringskassan i Sverige en gång om året. Det går till så här:
Du får automatiskt en blankett från Försäkringskassan. Fyll i blanketten, ta med dig giltigt pass och gå till någon av de myndigheter eller liknande som finns listade på blanketten. De måste intyga att dina uppgifter stämmer. Skicka sedan tillbaka blanketten till Försäkringskassan.
I vissa fall får du inte någon intygsblankett. För närvarande gäller det dig som bor i Finland, Norge eller Tyskland. Uppgifterna om dig hämtas i stället genom datautbyte mellan Sverige och ditt bosättningsland.
När du bor utomlands kan du få ”Särskild inkomstskatt för utomlands bosatta” (SINK). Kontakta Skatteverket för information om SINK
Källa: Sjukersättning (hos Försäkringskassan)
Det är viktigt att Din sjukersättning är inkomstrelaterad, inte garantisjukersättning för den dras in vid bosättning utom EU/EES.
Tala med Försäkringskassan och se till att de har ordentliga uppgifter om var Du finns, bankkonto m m – och glöm inte det årliga levnadsintyget!
Den privata livräntan är inget problem.
Däremot betalar inte försäkringskassan t ex sjukvård utomlands, det försvinner vid bosättning utom EU/EES så du bör ha koll på Ditt försäkringsskydd eftersom socialförsäkringsskyddet i Sverige inte blir kvar (som Phontha säger kan man anmäla återinträde när man kommer tillbaka till Sverige).
Tyvärr är fullt socialförsäkringsskydd liknande det vi har i Sverige dyrt och man får i de flesta fall inte full kompensation på skatten trots möjligheten till SINK (25% på inkomsten efter en grundreduktion, inga avdrag). Räkna på om det är lönt att ta SINK, det är olönsamt vid låga inkomster eftersom Du har rätt att taxeras efter Inkomstskattelagen med fullt grundavdrag.
Tänk på att när Du har skador (jag har ingen aning om vilka det är) kan det bli både svårt och dyrt att teckna ett socialförsäkringsskydd av svensk kaliber med ett privat försäkringsbolag utomlands. På den punkten kan det vara värt att kontakta en försäkringsmäklare för att hitta en försäkringsgivare som går med på att teckna försäkringsavtal med Dig, men kostnaden kan bli hög om Du bedöms som ett högriskobjekt.
Man kan spara försäkringspremierna och istället betala sjukvård, medicin m m själv så långt man nu klarar av det. Jag kan inte säga vad som är bäst för Dig på den punkten och eget sparande kräver viss självdisciplin också.
Egentligen är 25% skatt vid SINK alldeles för högt vid normala inkomster eftersom socialförsäkringsskyddet faller ifrån när man är bosatt utomlands (mer än 182 övernattningar/år), det har varit på tal om att sänka procentsatsen, med det har inte blivit av.
Däremot lönar sig SINK bra för de med mycket höga inkomster på grund av den progressiva statliga inkomstskatten som kommer efter brytpunkten, som för 2013 är 426 300 kronor respektive 604 700 kronor (taxerad inkomst), men där hamnar man nog inte med sjukersättning i de flesta fall.
Om Du beviljas SINK har Du alltid rätt att välja mellan beskattning enligt SINK eller enligt Inkomstskattelagen och Du kan begära omtaxering enligt ena eller andra alternativet beroende på vilket som är mest lönsamt för dig i upp till fem år efter inkomståret.
Det är definitivt bättre att föra över stora summor i stöten till thailändskt bankkonto än att plottra med småsummor via t ex ATM eftersom transaktions- och uttagsavgifter annars tenderar att ta en orimligt stor del av Dina pengar.
Dessutom kan Du planera dessa överföringar till tillfällen då Du får bra betalt i THB för Dina pengar. Du kan hålla en buffert för att parera tillfällen då SEK betalas dåligt i THB (låg växelkurs).Men kontrollera allt detta med Försäkringskassan och förankra det med dem framförallt för att slippa utredningstrassel och uteblivna pengar om något skulle vara oklart. Och håll dem ordentligt informerade i alla lägen av precis samma anledning!
Hoppas detta ska gå bra och att ni får till en tillvaro som ni trivs med!
Beträffande frugans PUT – det (uppehållstillståndskortet) måste förnyas vart femte år …. Utan det kommer hon inte in i Sverige så ni måste ha en plan på hur förnyelserna ska gå till och ta reda på om det går att göra på den svenska ambassaden i Bangkok – det är en fråga som jag inte själv vet svaret på. Normalt gör man den förnyelsen på Migrationsverkets kontor i Sverige.
-
11 mars, 2013 kl. 8:20 e m #472937
areeya
DeltagareHåller med Phonta! Ha adress i Sverige med Svenskt bankkonto dit alla pengar går från pension/försäkringsbolag.Överför pengar en gång i mån till ditt Thailändska konto (i bank). Ev betalningar i Sverige kan du göra medelst autogiro.Deklarationen med ett sms medelande. Ha bara ngn som tar hand om din/Er post och vidarebefordrar viktiga handlingar till din adress i Thailand. Jag bodde nästan tre år i Thailand med detta förfarande utan problem/utskrivning.
Hur det blir med din fru som har PUT vet jag inte…det får ngn som har bättre kunskaper svara på.
Lycka till! 🙂
-
11 mars, 2013 kl. 8:23 e m #472938
Phonthaisongthaisilk
MedlemEller om ni redan har bott ihop i två år samt att hon haft PUT under denna tid , sök Svensk medborgarskap så är dessa problem som Thaisambo nämner ur väörden …
MVH Phonta 🙂
-
12 mars, 2013 kl. 5:47 f m #472939
Pebo56
DeltagareHej !!
OBS !!
Tänk på att om du har någon som helst kontakt med SWE myndigheter så nämn ALDRIG att ni kommer att bo huvudsakligen i Thailand. Vänd på detta, och säg att ni har för avsikt att vistas utomlands 4-5 mån max per år. Annars finns risken att dom, för anteckningar om er och ställer till det för er.
Det har förekommit att Swe myndighet har begärt in passet, för att kolla din vistelse i annat land.
Detta kommer av att om dom tvångsutskriver dig, och du menar att du vistats i SWe mer än utomlands, då vill dom att du styrker detta, med dina passkopior. Detta hände mig själv.
Ni skall ha barn Grattis! Varför föds barnet inte i Swe ? då har ni automatiskt alla förmåner, samt att barnet blir Swe medborgare .Använd en Swe bank för insättning från FK samt för överföring från Swe, välj en bank där ni kan skicka pengar i Swe / kr. Har själv HB i Swe dom tar bara 40 / kr per överföring, har dessutom ett bra internet.
Glöm absolut inte att skaffa ett BANK – ID bra att ha för inloggning till alla myndigheter. -
12 mars, 2013 kl. 5:57 f m #472940
Pebo56
Deltagare@areeya wrote:
Håller med Phonta! Ha adress i Sverige med Svenskt bankkonto dit alla pengar går från pension/försäkringsbolag.Överför pengar en gång i mån till ditt Thailändska konto (i bank). Ev betalningar i Sverige kan du göra medelst autogiro.Deklarationen med ett sms medelande. Ha bara ngn som tar hand om din/Er post och vidarebefordrar viktiga handlingar till din adress i Thailand. Jag bodde nästan tre år i Thailand med detta förfarande utan problem/utskrivning.
Hur det blir med din fru som har PUT vet jag inte…det får ngn som har bättre kunskaper svara på.
Lycka till! 🙂
Detta med viktig post från myndigheter är mycket viktigt, det har faktiskt hänt att Swe medborgare har blivit utskrivna p.g.a. att man ej besvarat post från Skattev, FK mm.
-
12 mars, 2013 kl. 6:13 f m #472941
Pebo56
Deltagare@Thaisambo wrote:
Du räknas som bosatt utanför Sverige om du har 183 övernattningar eller fler per helår utanför Sverige.
I detta fall utanför EU/EES området. Så här sägs det i Försäkringskassans informationsblad om Sjukersättning:
Om du bor eller flyttar utomlands
Inkomstrelaterad sjukersättning betalas ut till dig oavsett i vilket land du bor. Garantiersättning kan du däremot bara ta med dig till länder inom EU/EES, Schweiz och Kanada. Vänd dig till Försäkringskassan för mer information om när du har rätt att ta med din garantiersättning till ett annat land.Om du flyttar utomlands permanent så ska du anmäla det till Försäkringskassan. Det är viktigt att du talar om vilken adress, bank och kontonummer du vill att sjukersättningen ska skickas till.
För att ha fortsatt rätt till sjukersättning måste du som bor utomlands skicka in ett så kallat levnadsintyg till Försäkringskassan i Sverige en gång om året. Det går till så här:
Du får automatiskt en blankett från Försäkringskassan. Fyll i blanketten, ta med dig giltigt pass och gå till någon av de myndigheter eller liknande som finns listade på blanketten. De måste intyga att dina uppgifter stämmer. Skicka sedan tillbaka blanketten till Försäkringskassan.
I vissa fall får du inte någon intygsblankett. För närvarande gäller det dig som bor i Finland, Norge eller Tyskland. Uppgifterna om dig hämtas i stället genom datautbyte mellan Sverige och ditt bosättningsland.
När du bor utomlands kan du få ”Särskild inkomstskatt för utomlands bosatta” (SINK). Kontakta Skatteverket för information om SINK
Källa: Sjukersättning (hos Försäkringskassan)
Det är viktigt att Din sjukersättning är inkomstrelaterad, inte garantisjukersättning för den dras in vid bosättning utom EU/EES.
Tala med Försäkringskassan och se till att de har ordentliga uppgifter om var Du finns, bankkonto m m – och glöm inte det årliga levnadsintyget!
Den privata livräntan är inget problem.
Däremot betalar inte försäkringskassan t ex sjukvård utomlands, det försvinner vid bosättning utom EU/EES så du bör ha koll på Ditt försäkringsskydd eftersom socialförsäkringsskyddet i Sverige inte blir kvar (som Phontha säger kan man anmäla återinträde när man kommer tillbaka till Sverige).
Tyvärr är fullt socialförsäkringsskydd liknande det vi har i Sverige dyrt och man får i de flesta fall inte full kompensation på skatten trots möjligheten till SINK (25% på inkomsten efter en grundreduktion, inga avdrag). Räkna på om det är lönt att ta SINK, det är olönsamt vid låga inkomster eftersom Du har rätt att taxeras efter Inkomstskattelagen med fullt grundavdrag.
Tänk på att när Du har skador (jag har ingen aning om vilka det är) kan det bli både svårt och dyrt att teckna ett socialförsäkringsskydd av svensk kaliber med ett privat försäkringsbolag utomlands. På den punkten kan det vara värt att kontakta en försäkringsmäklare för att hitta en försäkringsgivare som går med på att teckna försäkringsavtal med Dig, men kostnaden kan bli hög om Du bedöms som ett högriskobjekt.
Man kan spara försäkringspremierna och istället betala sjukvård, medicin m m själv så långt man nu klarar av det. Jag kan inte säga vad som är bäst för Dig på den punkten och eget sparande kräver viss självdisciplin också.
Egentligen är 25% skatt vid SINK alldeles för högt vid normala inkomster eftersom socialförsäkringsskyddet faller ifrån när man är bosatt utomlands (mer än 182 övernattningar/år), det har varit på tal om att sänka procentsatsen, med det har inte blivit av.
Däremot lönar sig SINK bra för de med mycket höga inkomster på grund av den progressiva statliga inkomstskatten som kommer efter brytpunkten, som för 2013 är 426 300 kronor respektive 604 700 kronor (taxerad inkomst), men där hamnar man nog inte med sjukersättning i de flesta fall.
Om Du beviljas SINK har Du alltid rätt att välja mellan beskattning enligt SINK eller enligt Inkomstskattelagen och Du kan begära omtaxering enligt ena eller andra alternativet beroende på vilket som är mest lönsamt för dig i upp till fem år efter inkomståret.
Det är definitivt bättre att föra över stora summor i stöten till thailändskt bankkonto än att plottra med småsummor via t ex ATM eftersom transaktions- och uttagsavgifter annars tenderar att ta en orimligt stor del av Dina pengar.
Dessutom kan Du planera dessa överföringar till tillfällen då Du får bra betalt i THB för Dina pengar. Du kan hålla en buffert för att parera tillfällen då SEK betalas dåligt i THB (låg växelkurs).Men kontrollera allt detta med Försäkringskassan och förankra det med dem framförallt för att slippa utredningstrassel och uteblivna pengar om något skulle vara oklart. Och håll dem ordentligt informerade i alla lägen av precis samma anledning!
Hoppas detta ska gå bra och att ni får till en tillvaro som ni trivs med!
Beträffande frugans PUT – det (uppehållstillståndskortet) måste förnyas vart femte år …. Utan det kommer hon inte in i Sverige så ni måste ha en plan på hur förnyelserna ska gå till och ta reda på om det går att göra på den svenska ambassaden i Bangkok – det är en fråga som jag inte själv vet svaret på. Normalt gör man den förnyelsen på Migrationsverkets kontor i Sverige.[/quote
Hej !
Varför skriver du att sink inte lönar sig vid lägre pension, tänk på att vid sink, så finns det ett fribelopp som för 2013 är 34272kr /år i stället för grundavdraget som finns för pensionärer. Det lönar sig bra med sink även vid en “normal” pension
-
12 mars, 2013 kl. 6:18 f m #472942
Thaisambo
DeltagareTänk på att han har sin huvudsakliga inkomst i form av sjukersättning från Försäkringskassan när ni ger sådana råd!
Minsta misstanke om att allt inte står rätt till så kan den dras in om så bara tillfälligt för utredning om hur det egentligen ligger till – och finns han i Thailand kan den utredningen ta tid, det finns möjlighet att han måste åka till Sverige för att visa upp passet så att omfattningen av utlandsvistelse klarläggs (trots att det är irrelevant eftersom han får behålla sjukersättningen) – och det är dyrt med den resan när man inga pengar har.
Jag rekommenderar absolut inte att man utsätter den personliga ekonomin för sådana risker utan tvärtom, att man är mycket försiktig med att överhuvudtaget befatta sig med sådana saker som kan göra att ersättningar från Försäkringskassan kan ifrågasättas.
Vad skulle det vara för ersättningar eller andra fördelar som medför att man skulle ha en fördel av att framstå som någon som är bosatt i Sverige? Försörjningsstöd, bostadsbidrag, eventuell handikappersättning och dylikt? De ersättningarna försvinner om man bosätter sig utomlands, speciellt utanför EU/EES – men han har ju sjukersättningen!
Det blir absolut inte trevligt om man i det läget blir påkommen med underliga manipulationer – efter det som det berättats om kan jag inte se att den eventuella fördelen med att framstå som bosatt i Sverige uppväger de möjliga konsekvenserna om man blir påkommen med felaktiga uppgifter.
Jag ser naturligtvis att det finns ett önskemål om att kvarstå som bosatt i Sverige på något sätt, men inte varför. Och med tanke på de möjliga konsekvenserna tror jag inte att det är tillrådligt att ens försöka framställa sin bosättning som bosatt i Sverige om det inte överensstämmer med de verkliga förhållandena. Vad ska det vara bra för? Vad är vunnet med det förutom ett stort risktagande?
Han får ju behålla sjukersättningen även vid bosättning utanför EU/EES när den är inkomstrelaterad och det är rimligen hans huvudinkomst tills vidare. Jag ser ingen tydlig fördel av att riskera det.
-
12 mars, 2013 kl. 6:44 f m #472943
Thaisambo
Deltagare@Nypan wrote:
Hej !
Varför skriver du att sink inte lönar sig vid lägre pension, tänk på att vid sink, så finns det ett fribelopp som för 2013 är 34272kr /år i stället för grundavdraget som finns för pensionärer. Det lönar sig bra med sink även vid en “normal” pension
Nypan!
Du kollar ju inte källorna för Dina påståenden och detta har vi pratat om flera gånger redan!
GRUNDAVDRAG 2013 för personer över 65 år
Redan här ser Du direkt att en pensionär som har en taxerad inkomst på högst 44 900:- inte betalar någon skatt alls när han beskattas enligt Inkomstskattelagen.
Med SINK skulle han få betala ca 2500:- i skatt enligt Ditt eget exempel (fribelopp 34 272 kr/år) vid en årsinkomst på 44 900:-. Så enkelt är det.
I övrigt finns följande upplysning från Pensionsmyndigheten rörande beskattning enligt SINK:
Skatt för dig som bor utomlands
“Pensionen beskattas endast till den del den varje månad överstiger 1/12 av 0,77 prisbasbelopp.”
Prisbasbeloppet är för 2013 44 500:-.
Källa: Basbeloppen 2013 klara
Så nu vet Du varför jag påpekar att SINK inte lönar sig vid lägre pension.
Det Du påstår är direkt vilseledande – de uppgifter jag ger ovan inklusive beräkningsformel för fribeloppet och omständigheten att återstoden beskattas vid källan med 25% när man beskattas enligt SINK är tillräckliga för att själv kunna räkna ut när det lönar sig med SINK jämfört med beskattning enligt Inkomstskattelagen (här talar vi om pensionärer = personer 65+ pga valet av grundavdragstabell).
Det finns motsvarande tabeller för den som är under 65 år också, se Vanligt grundavdrag 2013 (Skatteverket).
Men var snäll och kolla Dina egna källor innan Du kommer med sådana här ovederhäftiga påståenden utan grund. Det skapar bara förvirring.
-
12 mars, 2013 kl. 7:11 f m #472944
Pebo56
Deltagare@Thaisambo wrote:
@Nypan wrote:
Quote:Hej !Varför skriver du att sink inte lönar sig vid lägre pension, tänk på att vid sink, så finns det ett fribelopp som för 2013 är 34272kr /år i stället för grundavdraget som finns för pensionärer. Det lönar sig bra med sink även vid en “normal” pension
Nypan!
Du kollar ju inte källorna för Dina påståenden och detta har vi pratat om flera gånger redan!
GRUNDAVDRAG 2013 för personer över 65 år
Redan här ser Du direkt att en pensionär som har en taxerad inkomst på högst 44 900:- inte betalar någon skatt alls när han beskattas enligt Inkomstskattelagen.
Med SINK skulle han få betala ca 2500:- i skatt enligt Ditt eget exempel (fribelopp 34 272 kr/år) vid en årsinkomst på 44 900:-. Så enkelt är det.
I övrigt finns följande upplysning från Pensionsmyndigheten rörande beskattning enligt SINK:
Skatt för dig som bor utomlands
“Pensionen beskattas endast till den del den varje månad överstiger 1/12 av 0,77 prisbasbelopp.”
Prisbasbeloppet är för 2013 44 500:-.
Källa: Basbeloppen 2013 klara
Så nu vet Du varför jag påpekar att SINK inte lönar sig vid lägre pension.
Det Du påstår är direkt vilseledande – de uppgifter jag ger ovan inklusive beräkningsformel för fribeloppet och omständigheten att återstoden beskattas vid källan med 25% när man beskattas enligt SINK är tillräckliga för att själv kunna räkna ut när det lönar sig med SINK jämfört med beskattning enligt Inkomstskattelagen (här talar vi om pensionärer = personer 65+ pga valet av grundavdragstabell).
Det finns motsvarande tabeller för den som är under 65 år också, se Vanligt grundavdrag 2013 (Skatteverket).
Men var snäll och kolla Dina egna källor innan Du kommer med sådana här ovederhäftiga påståenden utan grund. Det skapar bara förvirring.
Hej ! Thaisambo
Förvirring och förvirring, mina uppgifter kommer från min egen skatt, brytpunkten för att “sink ” skall löna sig ligger runt en beskattningsbar inkomst på C:a 180- 190. 000/ sek år
Vid högre inkomster lönar sig sink, detta gäller dom som är ÖVER 65 År Sedan en liten vänlig vädjan Mästra inte dom som har andra åsikter än vad du har, respektera dina medmänniskor lite mer. -
12 mars, 2013 kl. 7:24 f m #472945
Thaisambo
DeltagareDet stämmer bra att det bryter en bit upp i skatteskalan vilken skatteform som lönar sej, SINK eller Inkomstskattelagen.
Men Du upprepar samma påståenden om och om igen utan vettig grund för att generalisera till ett allmänt auditorium och har fått mängder av påpekanden om det. Det är klart att det blir skärpningar och ytterligare förtydliganden då.
Detta är inte att mästra utan det är ett önskemål om att Du slutar upp med att sprida vilseledande desinformation! För så kan vi helt enkelt inte ha det – tänk om någon tar denna information för gott och därmed begår allvarliga misstag i förvaltningen av den egna ekonomin?
Ingen som är seriös har råd att sprida den sortens finansiella rådgivning. Att Du tar den egna situationen som grund för generalisering och spridande av denna information som en allmängiltig sanning är inte heller bra. Du måste ha med Dig källinformation så att det klart framgår vad generaliseringarna egentligen bygger på och vilka förutsättningar som gäller. Annars är den sortens information i den närmaste helt meningslös utan en noggrann källkontroll.
Mästrande är inte samma sak som ett önskemål om en något högre seriositetsgrad.
-
12 mars, 2013 kl. 7:43 f m #472946
Pebo56
Deltagare@Thaisambo wrote:
Det stämmer bra att det bryter en bit upp i skatteskalan vilken skatteform som lönar sej, SINK eller Inkomstskattelagen.
Men Du upprepar samma påståenden om och om igen utan vettig grund för att generalisera till ett allmänt auditorium och har fått mängder av påpekanden om det. Det är klart att det blir skärpningar och ytterligare förtydliganden då.
Detta är inte att mästra utan det är ett önskemål om att Du slutar upp med att sprida vilseledande desinformation! För så kan vi helt enkelt inte ha det – tänk om någon tar denna information för gott och därmed begår allvarliga misstag i förvaltningen av den egna ekonomin?
Ingen som är seriös har råd att sprida den sortens finansiella rådgivning. Att Du tar den egna situationen som grund för generalisering och spridande av denna information som en allmängiltig sanning är inte heller bra. Du måste ha med Dig källinformation så att det klart framgår vad generaliseringarna egentligen bygger på och vilka förutsättningar som gäller. Annars är den sortens information i den närmaste helt meningslös utan en noggrann källkontroll.
Mästrande är inte samma sak som ett önskemål om en något högre seriositetsgrad.
Hej igen !
Du slänger skit på mig, men du har INTE vid ett enda TILLFÄLLE gett ett exempel på vad gränsen går vid fördel för sink. Det har jag gjort nu, då jag tröttnade på dina personliga påhopp.
Klistra och kopiera ,det går bra, men konkreta exempel saknar du för det mesta] -
12 mars, 2013 kl. 8:23 f m #472947
Thaisambo
Deltagare@Nypan wrote:
Hej igen !
Du slänger skit på mig, men du har INTE vid ett enda TILLFÄLLE gett ett exempel på vad gränsen går vid fördel för sink. Det har jag gjort nu, då jag tröttnade på dina personliga påhopp.
Klistra och kopiera ,det går bra, men konkreta exempel saknar du för det mesta]Exemplen är tillämpningen och det räknar man ut i specialfallen, kanske med hjälp av till exempel Excel, man kan även räkna ut var brytpunkten går på motsvarande sätt.
Det har sign Hans1977 (tror jag det var) redan gjort i ett inlägg på forumet häromåret för övrigt.Sen är det så att om man skattar efter Inkomstskattelagen så finns en rätt till andra avdrag också, t ex ränteavdrag (man kan ta lån m m och ha kapitalintäkter och -utgifter). Det gör att den individuella variationen blir stor och av det skälet är det svårt att göra relevanta jämförelser, det blir en stiliserad jämförelse.
Jag har inte brytt mig om att kontrollräkna det eftersom förutsättningarna ändras mellan åren, basbeloppet ändras och detsamma gäller även tabellerna över grundavdragen liksom skattereglerna för övrigt. De förändras mellan åren. Sån information är specifik, inte generellt tillämpbar.
Man får helt enkelt göra det räknearbetet själv med ledning av anvisningarna för att få fram korrekt information för det egna specifika fallet.
Du har för övrigt aldrig tidigare sagt att Du var intresserad av några tillämpningsexempel förrän nu och som jag ser det är det allmänna regelverket som är av allmänt intresse, räknearbetet för att få fram vad effekten blir i en enskild situation är ganska enkelt och det är meningen att det ska vara så – folk ska kunna klara att kontrollräkna sina egna skattedebiteringar utan några större svårigheter för att kunna klaga vid eventuella felräkningar, vilket man har rätt att göra för övrigt.
F ö är påpekandena jag gör absolut inte menade som personliga påhopp. Tanken är att vi ska ha korrekt och relevant information tillgänglig på forumet, vi skriver ju i publika trådar och bör ha med oss relevant källinformation för den som behöver ha mer information.
Du går in i nån sorts “försvarsställning”, det är ingen bra reaktion och orsakar blockeringar.
-
12 mars, 2013 kl. 10:52 f m #472948
magnbol
Medlem@Phonthaisongthaisilk wrote:
Att åter skriva in sig är inga som helst problem , du går till försäkringskassan samt till skattemyndigheten och sen är det klart , 6 mån i Thai är ok , sen anser de att du skall skriva ut dig , men vad vet de om detta , skriv Dig i Sverige och se till att du får all post av vikt till dig , vad försäkringskassan anser däremot vet jag EJ , det bör du kolla upp noga , detta med att flytta utomlands som förtidspensionär/sjukpensionär vet jag inget om , kolla detta noga , kan vara ok inom EU tillex men ej i i övriga värden , konstiga regler finns det .. Skriv inte ut dig och din fru , som skriven med dig i Sverige (om ni är gifta har hon ju efter 2 år med PUT och sammanboende med Dig rätt till Svensk medborgarskap …Du har alla rättigheter kvar även om de tvångsutskriver Dig , men hur skall de veta detta , skaffa ett bankkonto i Thai , för över de medel som behövs via internet , och sen lev livet , det skall jag göra snart även jag när jag och min fru nu säljer huset och flyttar permanent , jag tror ej att jag skriver ut mig ännu .. ingen som sagt vet var jag är 🙂
Hej och tack!
Men vad händer med mina vård/medicin-rättigheter om jag tvångsutskrivs?
Om jag tvångsutskrivs blir det då automatiskt SINK skatt?
Min tanke var att jag skulle fortsätta betala vanlig inkomstskatt, vilket jag måste göra på såväl sjukersättn som privata livräntan.
Att jag inte får (eller kommer att ansöka om) handikapp ers, ev bostadsbidrag eller andra bidrag jag kan ha rätt till gör mig inget så länge jag utan problem kan stanna lejonparten i Thailand/år.
Jag blir nämligen 30-50% bättre i värk och andra kroppsliga problem, i tropisk värme.Hälsn M
-
12 mars, 2013 kl. 11:05 f m #472949
magnbol
Medlem@Thaisambo wrote:
Du räknas som bosatt utanför Sverige om du har 183 övernattningar eller fler per helår utanför Sverige.
I detta fall utanför EU/EES området. Så här sägs det i Försäkringskassans informationsblad om Sjukersättning:
Om du bor eller flyttar utomlands
Inkomstrelaterad sjukersättning betalas ut till dig oavsett i vilket land du bor. Garantiersättning kan du däremot bara ta med dig till länder inom EU/EES, Schweiz och Kanada. Vänd dig till Försäkringskassan för mer information om när du har rätt att ta med din garantiersättning till ett annat land.Om du flyttar utomlands permanent så ska du anmäla det till Försäkringskassan. Det är viktigt att du talar om vilken adress, bank och kontonummer du vill att sjukersättningen ska skickas till.
För att ha fortsatt rätt till sjukersättning måste du som bor utomlands skicka in ett så kallat levnadsintyg till Försäkringskassan i Sverige en gång om året. Det går till så här:
Du får automatiskt en blankett från Försäkringskassan. Fyll i blanketten, ta med dig giltigt pass och gå till någon av de myndigheter eller liknande som finns listade på blanketten. De måste intyga att dina uppgifter stämmer. Skicka sedan tillbaka blanketten till Försäkringskassan.
I vissa fall får du inte någon intygsblankett. För närvarande gäller det dig som bor i Finland, Norge eller Tyskland. Uppgifterna om dig hämtas i stället genom datautbyte mellan Sverige och ditt bosättningsland.
När du bor utomlands kan du få ”Särskild inkomstskatt för utomlands bosatta” (SINK). Kontakta Skatteverket för information om SINK
Källa: Sjukersättning (hos Försäkringskassan)
Det är viktigt att Din sjukersättning är inkomstrelaterad, inte garantisjukersättning för den dras in vid bosättning utom EU/EES.
Tala med Försäkringskassan och se till att de har ordentliga uppgifter om var Du finns, bankkonto m m – och glöm inte det årliga levnadsintyget!
Den privata livräntan är inget problem.
Däremot betalar inte försäkringskassan t ex sjukvård utomlands, det försvinner vid bosättning utom EU/EES så du bör ha koll på Ditt försäkringsskydd eftersom socialförsäkringsskyddet i Sverige inte blir kvar (som Phontha säger kan man anmäla återinträde när man kommer tillbaka till Sverige).
Tyvärr är fullt socialförsäkringsskydd liknande det vi har i Sverige dyrt och man får i de flesta fall inte full kompensation på skatten trots möjligheten till SINK (25% på inkomsten efter en grundreduktion, inga avdrag). Räkna på om det är lönt att ta SINK, det är olönsamt vid låga inkomster eftersom Du har rätt att taxeras efter Inkomstskattelagen med fullt grundavdrag.
Tänk på att när Du har skador (jag har ingen aning om vilka det är) kan det bli både svårt och dyrt att teckna ett socialförsäkringsskydd av svensk kaliber med ett privat försäkringsbolag utomlands. På den punkten kan det vara värt att kontakta en försäkringsmäklare för att hitta en försäkringsgivare som går med på att teckna försäkringsavtal med Dig, men kostnaden kan bli hög om Du bedöms som ett högriskobjekt.
Man kan spara försäkringspremierna och istället betala sjukvård, medicin m m själv så långt man nu klarar av det. Jag kan inte säga vad som är bäst för Dig på den punkten och eget sparande kräver viss självdisciplin också.
Egentligen är 25% skatt vid SINK alldeles för högt vid normala inkomster eftersom socialförsäkringsskyddet faller ifrån när man är bosatt utomlands (mer än 182 övernattningar/år), det har varit på tal om att sänka procentsatsen, med det har inte blivit av.
Däremot lönar sig SINK bra för de med mycket höga inkomster på grund av den progressiva statliga inkomstskatten som kommer efter brytpunkten, som för 2013 är 426 300 kronor respektive 604 700 kronor (taxerad inkomst), men där hamnar man nog inte med sjukersättning i de flesta fall.
Om Du beviljas SINK har Du alltid rätt att välja mellan beskattning enligt SINK eller enligt Inkomstskattelagen och Du kan begära omtaxering enligt ena eller andra alternativet beroende på vilket som är mest lönsamt för dig i upp till fem år efter inkomståret.
Det är definitivt bättre att föra över stora summor i stöten till thailändskt bankkonto än att plottra med småsummor via t ex ATM eftersom transaktions- och uttagsavgifter annars tenderar att ta en orimligt stor del av Dina pengar.
Dessutom kan Du planera dessa överföringar till tillfällen då Du får bra betalt i THB för Dina pengar. Du kan hålla en buffert för att parera tillfällen då SEK betalas dåligt i THB (låg växelkurs).Men kontrollera allt detta med Försäkringskassan och förankra det med dem framförallt för att slippa utredningstrassel och uteblivna pengar om något skulle vara oklart. Och håll dem ordentligt informerade i alla lägen av precis samma anledning!
Hoppas detta ska gå bra och att ni får till en tillvaro som ni trivs med!
Beträffande frugans PUT – det (uppehållstillståndskortet) måste förnyas vart femte år …. Utan det kommer hon inte in i Sverige så ni måste ha en plan på hur förnyelserna ska gå till och ta reda på om det går att göra på den svenska ambassaden i Bangkok – det är en fråga som jag inte själv vet svaret på. Normalt gör man den förnyelsen på Migrationsverkets kontor i Sverige.
Tack för ditt mkt utförliga svar!
Ja ett stort problem är ju vad som händer med min fru om vi skulle skriva ut oss.
Om jag förstår dig rätt så är det inte så dramatiskt att skriva ut sig eftersom man enkelst kan skriva in sig igen. (Det tar alltså inte flera veckor eller månader att återinskriva sig?)
Eftersom vi blir i Sverige 3-4 /år så blir det många ut- & in-skrivningar men går det smidigt var gång så spelar det mindre roll.Problemet som jag ser det är just min mamman till mitt ofödda barn.
är att bosätta oss i Sverige är det bra om hela familjen är Svenska medborgare då.
Om jag är utskriven stora delar om året och hon är min fru finns väl ingen möjlighet att hon blir beviljad Sv medborgarskap om ansöker om ca 1 år!?Hälsn M
-
12 mars, 2013 kl. 11:27 f m #472950
magnbol
Medlem@areeya wrote:
Håller med Phonta! Ha adress i Sverige med Svenskt bankkonto dit alla pengar går från pension/försäkringsbolag.Överför pengar en gång i mån till ditt Thailändska konto (i bank). Ev betalningar i Sverige kan du göra medelst autogiro.Deklarationen med ett sms medelande. Ha bara ngn som tar hand om din/Er post och vidarebefordrar viktiga handlingar till din adress i Thailand. Jag bodde nästan tre år i Thailand med detta förfarande utan problem/utskrivning.
Hur det blir med din fru som har PUT vet jag inte…det får ngn som har bättre kunskaper svara på.
Lycka till! 🙂
Hej och tack!
Menar du att du bodde i Thailand, utan att fara hem till Sverige, i närmare 3 år?
Vi skulle egentligen bara behöva göra detta i 1 år. Efter det har min fru rätt att ansöka om medborgarskap. Låter vettigt i mina öron men skulle det gå illa så kan det ju gå riktigt illa?? -
12 mars, 2013 kl. 11:30 f m #472951
magnbol
Medlem@Phonthaisongthaisilk wrote:
Eller om ni redan har bott ihop i två år samt att hon haft PUT under denna tid , sök Svensk medborgarskap så är dessa problem som Thaisambo nämner ur väörden …
MVH Phonta 🙂
Ja det är ju det att hon har 1 år kvar innan hon kan ansöka, tyvärr.
Tack för de lugnande orden, de behövs!! :pale:
-
12 mars, 2013 kl. 11:41 f m #472952
magnbol
Medlem@Nypan wrote:
Hej !!
OBS !!
Tänk på att om du har någon som helst kontakt med SWE myndigheter så nämn ALDRIG att ni kommer att bo huvudsakligen i Thailand. Vänd på detta, och säg att ni har för avsikt att vistas utomlands 4-5 mån max per år. Annars finns risken att dom, för anteckningar om er och ställer till det för er.
Det har förekommit att Swe myndighet har begärt in passet, för att kolla din vistelse i annat land.
Detta kommer av att om dom tvångsutskriver dig, och du menar att du vistats i SWe mer än utomlands, då vill dom att du styrker detta, med dina passkopior. Detta hände mig själv.
Ni skall ha barn Grattis! Varför föds barnet inte i Swe ? då har ni automatiskt alla förmåner, samt att barnet blir Swe medborgare .Använd en Swe bank för insättning från FK samt för överföring från Swe, välj en bank där ni kan skicka pengar i Swe / kr. Har själv HB i Swe dom tar bara 40 / kr per överföring, har dessutom ett bra internet.
Glöm absolut inte att skaffa ett BANK – ID bra att ha för inloggning till alla myndigheter.Tack Nypan!
Och tack för lyckönskningarna!!Vi ska ha barn ja. Min fru vill gärna vara nära familjen då det är dags.
Jag vill för den delen också vara i Thailand då jag mår oändligt mkt bättre där.
Vi har planerat att föda på en privat internationell klinik i Bkk, där vi har hus.
Menar du att det skulle finnas nackdelar att föda i Thailand? Om så vill jag naturligtvis höra mer om det.
Endast det bästa/säkraste gäller för barnet.
Men vad gäller svenska rättigheter så är det min uppfattning att barnet mer eller mindre föds in i dessa då jag, pappan, är svensk.
Det jag hört är att man går till Sv ambassaden i Bkk och registrerar barnet och att man tillslut erhåller ett personummer och medborgarskap.
De rättigheterna (och skyldigheterna) har barnet sedan när vi återvänder till Sverige.
Hoppas jag fattat det rätt…Hälsn M
-
12 mars, 2013 kl. 12:00 e m #472953
magnbol
Medlem@Thaisambo wrote:
Tänk på att han har sin huvudsakliga inkomst i form av sjukersättning från Försäkringskassan när ni ger sådana råd!
Minsta misstanke om att allt inte står rätt till så kan den dras in om så bara tillfälligt för utredning om hur det egentligen ligger till – och finns han i Thailand kan den utredningen ta tid, det finns möjlighet att han måste åka till Sverige för att visa upp passet så att omfattningen av utlandsvistelse klarläggs (trots att det är irrelevant eftersom han får behålla sjukersättningen) – och det är dyrt med den resan när man inga pengar har.
Jag rekommenderar absolut inte att man utsätter den personliga ekonomin för sådana risker utan tvärtom, att man är mycket försiktig med att överhuvudtaget befatta sig med sådana saker som kan göra att ersättningar från Försäkringskassan kan ifrågasättas.
Vad skulle det vara för ersättningar eller andra fördelar som medför att man skulle ha en fördel av att framstå som någon som är bosatt i Sverige? Försörjningsstöd, bostadsbidrag, eventuell handikappersättning och dylikt? De ersättningarna försvinner om man bosätter sig utomlands, speciellt utanför EU/EES – men han har ju sjukersättningen!
Det blir absolut inte trevligt om man i det läget blir påkommen med underliga manipulationer – efter det som det berättats om kan jag inte se att den eventuella fördelen med att framstå som bosatt i Sverige uppväger de möjliga konsekvenserna om man blir påkommen med felaktiga uppgifter.
Jag ser naturligtvis att det finns ett önskemål om att kvarstå som bosatt i Sverige på något sätt, men inte varför. Och med tanke på de möjliga konsekvenserna tror jag inte att det är tillrådligt att ens försöka framställa sin bosättning som bosatt i Sverige om det inte överensstämmer med de verkliga förhållandena. Vad ska det vara bra för? Vad är vunnet med det förutom ett stort risktagande?
Han får ju behålla sjukersättningen även vid bosättning utanför EU/EES när den är inkomstrelaterad och det är rimligen hans huvudinkomst tills vidare. Jag ser ingen tydlig fördel av att riskera det.
Hej, lejonparten av min inkomst kommer från det privata försäkringsbolaget och totalt så har jag ca 280.000/år.
Och jag har ca 20 år till normal pension.
Du menar att SINK inte är ett bra alternativ för mig alltså?Eftersom jag inte ens tänkt tanken på att inte betala vanlig skatt i Sverige så har jag ingen aning om vad SINK innebär.
Om jag nu betalar ca 25% i SINK har jag då kvar möjligheterna till “fri” sjukvård i Sverige?
Att man inte har tillgång till det medan man är i Thailand är ju klart men bra att veta att allt är som vanligt då man är hemma de 3-4 månaderna/år.Hälsn M
-
12 mars, 2013 kl. 12:31 e m #472954
Pebo56
Deltagare@Phonthaisongthaisilk wrote:
Att åter skriva in sig är inga som helst problem , du går till försäkringskassan samt till skattemyndigheten och sen är det klart , 6 mån i Thai är ok , sen anser de att du skall skriva ut dig , men vad vet de om detta , skriv Dig i Sverige och se till att du får all post av vikt till dig , vad försäkringskassan anser däremot vet jag EJ , det bör du kolla upp noga , detta med att flytta utomlands som förtidspensionär/sjukpensionär vet jag inget om , kolla detta noga , kan vara ok inom EU tillex men ej i i övriga värden , konstiga regler finns det .. Skriv inte ut dig och din fru , som skriven med dig i Sverige (om ni är gifta har hon ju efter 2 år med PUT och sammanboende med Dig rätt till Svensk medborgarskap …Du har alla rättigheter kvar även om de tvångsutskriver Dig , men hur skall de veta detta , skaffa ett bankkonto i Thai , för över de medel som behövs via internet , och sen lev livet , det skall jag göra snart även jag när jag och min fru nu säljer huset och flyttar permanent , jag tror ej att jag skriver ut mig ännu .. ingen som sagt vet var jag är 🙂
@magnbol wrote:
Hej och tack!
Men vad händer med mina vård/medicin-rättigheter om jag tvångsutskrivs?
Om jag tvångsutskrivs blir det då automatiskt SINK skatt?
Min tanke var att jag skulle fortsätta betala vanlig inkomstskatt, vilket jag måste göra på såväl sjukersättn som privata livräntan.
Att jag inte får (eller kommer att ansöka om) handikapp ers, ev bostadsbidrag eller andra bidrag jag kan ha rätt till gör mig inget så länge jag utan problem kan stanna lejonparten i Thailand/år.
Jag blir nämligen 30-50% bättre i värk och andra kroppsliga problem, i tropisk värme.Hälsn M
Sinkskatt måste man ansöka om, du får räkna på hur det blir för dig, troligen ganska bra,om du inte har en massa avdrag du kan minska din skatt med.
Om du skulle bli utskriven så kan du omedelbart, vid ankomst till Swe. skriva in dig igen på Skatteverket, sedan spring in på F K och göra det samma.
Man har som utskriven medborgare, alltid rätt till akut sjukvård i det Landsting man senast tillhörde före utflytten. Vanlig sjukvård får man efter att man registrerats på F K igen. -
12 mars, 2013 kl. 1:38 e m #472955
islander
Deltagare@magnbol wrote:
Vi skulle egentligen bara behöva göra detta i 1 år. Efter det har min fru rätt att ansöka om medborgarskap.
Tänk på att om det handlar om längre tid än vanlig semester räknas den tiden bort, dvs om det rör sig om flera månader så när ansökan om medborgarskap lämnas in se till att ha marginal med lika många månader som ni varit i Thailand..
-
12 mars, 2013 kl. 2:50 e m #472956
magnbol
Medlem@islander wrote:
@magnbol wrote:
Vi skulle egentligen bara behöva göra detta i 1 år. Efter det har min fru rätt att ansöka om medborgarskap.
Tänk på att om det handlar om längre tid än vanlig semester räknas den tiden bort, dvs om det rör sig om flera månader så när ansökan om medborgarskap lämnas in se till att ha marginal med lika många månader som ni varit i Thailand..
Tack för infon.
Men om vi nu inte skriver ut oss utan folkbokför oss på en annan adress i Sverige, så är ju syftet att myndigheterna inte ska veta att vi är i Thailand så länge som vi faktiskt är och då räknas ju ingen tid bort.MEN, som Thaisambo skriver så måste jag ta en funderare på om det är värt risken att bli påkommen och vad som kan följa på det.
Hälsn M
-
12 mars, 2013 kl. 3:09 e m #472957
duffen
Medlem@Nypan wrote:
Sedan en liten vänlig vädjan Mästra inte dom som har andra åsikter än vad du har, respektera dina medmänniskor lite mer.
[censur]
-
12 mars, 2013 kl. 4:12 e m #472958
Thaisambo
DeltagareSINK-skatten är en förmån som man måste ansöka om och för att bevijas den måste vissa kriterier vara uppfyllda, bl a får det inte väsentlig anknytning till Sverige som ägande av permanentbostad och dylikt.
Mer information hos Skatteverket:
SINK (särskild inkomstskatt för utomlands bosatta)
SINK är inget man får med automatik utan detta måste man ansöka om. I normalfallet betalar man alltid skatt enligt Inkomstskattelagen. För att vara behörig att söka SINK för man inte vistas stadigvarande i Sverige, med det menas väl att man finns i landet högst 182 dagar/år, då är man i Sverige “tillfälligt” och inte stadigvarande. Skattemyndigheten kan säkert precisera bättre – det finns säkert specialfall på marginalen och sånt känner de till.
Det som händer är att vissa sociala förmåner faller bort (subventionerad medicin, läkarvård m m) om man vistas utom landet mer än sex månader per år (över 182 dagar/år). Det är inte kopplat till hur man beskattas på något sätt, utan det är en del av de sociala rättigheterna som inskränks.
Det finns rättigheter som är kopplade till medborgarskapet, bl a rätten att rösta i allmänna val.
Jag har inte stenkoll på detta – det är ett stort och komplext område – utan det här är bara några exempel. Det är i praktiken en omöjlighet att ha stenkoll på allt.
Vad som händer vid över 182 dagars vistelse utomlands är helt enkelt att man ses som utlandssvensk, detta registreras och man blir avplockad rätten till dessa förmåner som är kopplade till kravet att vara bosatt i Sverige. Det är inte mantalsskrivningen som räknas utan var man har sin dygnsvila numera.
Men skatt får man betala i alla fall på vissa svenska inkomster, speciellt pension och liknande. Området är dock komplicerat och det finns en massa regler om olika situationer. Företaget Farang Staffing.com, som gör reklam här, har ett koncept där man tar vara på möjligheten att jobba i t ex Sverige max 182 dagar/år och skatta i Thailand efter dubbelbeskattningsavtalet mellan Sverige och Thailand,
Det handlar om huvudregeln att man ska betala skatt där man är bosatt, men vissa inkomster ska beskattas vid källan.
-
12 mars, 2013 kl. 5:22 e m #472959
Phonthaisongthaisilk
MedlemDär kan det bli problem kan jag tänka, i ditt fall tycker jag Du skall lyssna på vad Thaisambo skriver , Du har för mycket att förlora på att missa denna förmån med medicin etc etc. Kan tänka mig att det handlar om stora slantar . Ta ett snack med skattemyndighet samt försäkringskassa , var uppriktig …
I mitt fall har jag nu kommit fram till att jag skriver ut mig men har postadress i Sverige . Jag är bara 62 när jag flyttar ner och har inga större grundavdrag en pensin på 235000 brutto ger mig fördel med Sinkskatt.
Däremot är det absolut tvunget att räkna på när jag blir 65 år …..I ditt fall kör öppna kort …. 🙂
-
12 mars, 2013 kl. 5:53 e m #472960
Thaisambo
Deltagare@magnbol wrote:
Hej, lejonparten av min inkomst kommer från det privata försäkringsbolaget och totalt så har jag ca 280.000/år.
Och jag har ca 20 år till normal pension.
Du menar att SINK inte är ett bra alternativ för mig alltså?Eftersom jag inte ens tänkt tanken på att inte betala vanlig skatt i Sverige så har jag ingen aning om vad SINK innebär.
Om jag nu betalar ca 25% i SINK har jag då kvar möjligheterna till “fri” sjukvård i Sverige?
Att man inte har tillgång till det medan man är i Thailand är ju klart men bra att veta att allt är som vanligt då man är hemma de 3-4 månaderna/år.Hälsn M
Det är mycket frågor och jag kan inte detaljer kring barnafödsel och sånt – tiden med småbarn är sen länge förbi (tvillingar, fyller 30 nästa vecka), då var det inte ens aktuellt att de skulle födas i t ex Thailand.
Men frågan om SINK-skatt kontra Inkomstskattelagen….
1) SINK:
Tax Inkomst: 280,000/år
Reduktion: 34,265/år (12 * 0,77 * 44500 / 12) (skattefri del)
Beskattningsbar inkomst: 245,765
25% skatt på det: 61,434:-
Netto per år: 280,000 – 61434 = 218,566Siffrorna är nog självförklarande. Nettot efter skatt blir alltså överslagsvis 218,566:-/år. Jag har inte beaktat att vissa siffror trunkeras nedåt till helt hundratal kronor innan skatten beräknas.
2) Inkomstskattelagen:
Tax Inkomst 280,000/år
Grundavdrag: 20,200
Beskattningsbar inkomst: 259,800
32% skatt på det; 83,136 (kommunal skattesats, 32,00)
Netto per år: 280,000 – 83,136 = 196,864Ingen hänsyn till ev andra skattereduktioner, avdrag etc, då blir det ca 21,700 mer som Du får behålla med SINK.
Man kan för övrigt i efterskott under fem år efter taxeringsåret begära att få bli beskattad efter Inkomstskattelagen istället om det skulle visa sej vara förmånligare.
Vore Du pensionär 65+ blir det ett avsevärt högre grundavdrag med Inkomstskattelagen:
3) Pensionär 65+, Inkomstskattelagen:
Tax Inkomst 280,000/år
Grundavdrag: 52300
Beskattningsbar inkomst: 227,700
32% skatt på det; 72,864 (kommunal skattesats, 32,00)
Netto per år: 280,000 – 72,864 = 207,136SINK är således fördelaktigt även för pensionärer 65+ vid en årsinkomst på 280,000:-.
Noteras ska att beräkningarna enligt Inkomstskattelagen är gjorda efter regelverket för preliminärskatt.
SINK är en slutskatt och man behöver bl a inte deklarera m m – det blir varken kvarskatt eller överskjutande skatt.
-
12 mars, 2013 kl. 7:22 e m #472961
islander
DeltagareMen om vi nu inte skriver ut oss utan folkbokför oss på en annan adress i Sverige, så är ju syftet att myndigheterna inte ska veta att vi är i Thailand så länge som vi faktiskt är och då räknas ju ingen tid bort.
Så kunde man göra förr i tiden med idag blippar varenda resa hon gjort antagligen upp på skärmen om de gör en sökning. Det finns givetvis säkert sätt att hålla sig under radarn men idag är det nog mycket datakörningar där man sållar ut de man vill titta närmare på speciellt om försäkringskassan är inblandad.
-
12 mars, 2013 kl. 7:38 e m #472962
ToonOvlt
Medlem@Thaisambo wrote:
@magnbol wrote:
Hej, lejonparten av min inkomst kommer från det privata försäkringsbolaget och totalt så har jag ca 280.000/år.
Och jag har ca 20 år till normal pension.
Du menar att SINK inte är ett bra alternativ för mig alltså?Eftersom jag inte ens tänkt tanken på att inte betala vanlig skatt i Sverige så har jag ingen aning om vad SINK innebär.
Om jag nu betalar ca 25% i SINK har jag då kvar möjligheterna till “fri” sjukvård i Sverige?
Att man inte har tillgång till det medan man är i Thailand är ju klart men bra att veta att allt är som vanligt då man är hemma de 3-4 månaderna/år.Hälsn M
Det är mycket frågor och jag kan inte detaljer kring barnafödsel och sånt – tiden med småbarn är sen länge förbi (tvillingar, fyller 30 nästa vecka), då var det inte ens aktuellt att de skulle födas i t ex Thailand.
Men frågan om SINK-skatt kontra Inkomstskattelagen….
1) SINK:
Tax Inkomst: 280,000/år
Reduktion: 34,265/år (12 * 0,77 * 44500 / 12) (skattefri del)
Beskattningsbar inkomst: 245,765
25% skatt på det: 61,434:-
Netto per år: 280,000 – 61434 = 218,566Siffrorna är nog självförklarande. Nettot efter skatt blir alltså överslagsvis 218,566:-/år. Jag har inte beaktat att vissa siffror trunkeras nedåt till helt hundratal kronor innan skatten beräknas.
2) Inkomstskattelagen:
Tax Inkomst 280,000/år
Grundavdrag: 20,200
Beskattningsbar inkomst: 259,800
32% skatt på det; 83,136 (kommunal skattesats, 32,00)
Netto per år: 280,000 – 83,136 = 196,864Ingen hänsyn till ev andra skattereduktioner, avdrag etc, då blir det ca 21,700 mer som Du får behålla med SINK.
Man kan för övrigt i efterskott under fem år efter taxeringsåret begära att få bli beskattad efter Inkomstskattelagen istället om det skulle visa sej vara förmånligare.
Vore Du pensionär 65+ blir det ett avsevärt högre grundavdrag med Inkomstskattelagen:
3) Pensionär 65+, Inkomstskattelagen:
Tax Inkomst 280,000/år
Grundavdrag: 52300
Beskattningsbar inkomst: 227,700
32% skatt på det; 72,864 (kommunal skattesats, 32,00)
Netto per år: 280,000 – 72,864 = 207,136SINK är således fördelaktigt även för pensionärer 65+ vid en årsinkomst på 280,000:-.
Noteras ska att beräkningarna enligt Inkomstskattelagen är gjorda efter regelverket för preliminärskatt.
SINK är en slutskatt och man behöver bl a inte deklarera m m – det blir varken kvarskatt eller överskjutande skatt.
-
12 mars, 2013 kl. 8:31 e m #472963
hans1977
Medlem@Thaisambo wrote:
[…]
Exemplen är tillämpningen och det räknar man ut i specialfallen, kanske med hjälp av till exempel Excel, man kan även räkna ut var brytpunkten går på motsvarande sätt.
Det har sign Hans1977 (tror jag det var) redan gjort i ett inlägg på forumet häromåret för övrigt.
[…]Hej,
Det var någon annan, det… :sunny:
MvH,
Hans -
13 mars, 2013 kl. 12:36 f m #472964
Thaisambo
Deltagare@hans1977 wrote:
@Thaisambo wrote:
[…]
Exemplen är tillämpningen och det räknar man ut i specialfallen, kanske med hjälp av till exempel Excel, man kan även räkna ut var brytpunkten går på motsvarande sätt.
Det har sign Hans1977 (tror jag det var) redan gjort i ett inlägg på forumet häromåret för övrigt.
[…]Hej,
Det var någon annan, det… :sunny:
MvH,
HansDet är mycket troligt det, det är en sån där vag hågkomst av nåt man sett för länge sen och försöker förtydliga genom att leta, googla m m. Ibland lyckas det, ibland inte, men man kan berätta om det man minns och det kan säga “klick” hos nån annan – människans sätt att tänka är associativt, och det är därför såna associativa sökningar kan lyckas.
Ibland.
Tack för att Du sa till! 🙂
-
13 mars, 2013 kl. 1:51 f m #472965
duffen
MedlemDin dam kan bli av med sitt PUT om ni bor i Thailand för länge, typ mer än 182 dagar..
-
13 mars, 2013 kl. 3:05 f m #472966
Thaisambo
Deltagare@duffen wrote:
Din dam kan bli av med sitt PUT om ni bor i Thailand för länge, typ mer än 182 dagar..
Detta är ett viktigt påpekande och jag kollade – det är helt korrekt!
Det tackar vi för!
Uppehållstillståndet kan återkallas
Ditt permanenta uppehållstillstånd kan återkallas om du flyttar från Sverige. Det kan också återkallas om du uppgav en falsk identitet när du ansökte om uppehållstillstånd, eller om du inte berättat eller medvetet ljugit om något som hade betydelse för ditt uppehållstillstånd.Om du döms för ett brott kan domstolen besluta att du ska utvisas och att ditt uppehållstillstånd ska återkallas.
Ditt uppehållstillstånd kan återkallas även om det gått flera år sedan du fick det.
Källa: Permanent uppehållstillstånd (Migrationsverket)
Det är klart att detta hänger ihop med frågan om var man anses bosatt, därav gränsen när vistelsen utanför Sverige överstiger 182 dagar.
Det finns undantag från detta, t ex studier utomlands, statliga utlandsuppdrag (SIDA, FN m m) där man fortfarande anses bosatt i Sverige trots att man befinner sig utomlands, men man ska ha klart för sej hur lätt det faktiskt är att bli av med ett svenskt uppehållstillstånd.
Det räcker helt klart med att man vistas utanför EU/EES området mer än 182 dagar under ett år och att någon tjänsteman ser detta från stämplarna i passet.
Passet, även äldre pass, är en handling som ska bifogas i original med en ansökan om svenskt medborgarskap, har man sådana stämplar i passet så kan i värsta fall resultatet av en ansökan bli ett avslag och att PUT dras in på direkten. Ingenting hindrar det resultatet. Man slipper det problemet med ett svenskt medborgarskap, men det räcker alltså formellt med att man brutit bosättningskravet nägon gång under kvalifikationstiden för svenskt medborgarskap.
Tror inte de handläggande tjänstemännen för ansökningar om svenskt medborgarskap har något sådant inskrivet i sin nuvarande instruktion – men det är ingen match att lägga till den tillämpningsinstruktionen om man skulle vilja det och ser fördelar med det.
T o m passkontrollen vid inresa skulle kunna göra detta – så det är viktigt att man tänker på att inte bryta bosättningen. Det kan ha otrevliga effekter i efterskott genom t ex en förändring eller ett tillägg i regelverkens tillämpningsinstruktioner.
Man kan komma runt detta genom att i förväg prata med Migrationsverket och få tillåtelse till vistelse utanför EU/EES mer än 182 dagar för helt år räknat. En annan sak om de kan gå med på det, efter det jag vet ska man ha rimliga skäl för att göra det.
Det gäller att hålla tungan rätt i mun här!
-
13 mars, 2013 kl. 4:20 f m #472967
DusitThani
MedlemKort och koncist!
Skall Du bo merparten av ett kalenderaar utomlands. SKRIV UT DIG fraan Sverige. Moejligheten till korrektion finns i 5 aar fr.o.m initial kontakt. Thaisambo har fattat detta raett. Och jag med!!!
-
13 mars, 2013 kl. 5:50 f m #472968
areeya
DeltagareOm hustrun skall söka svenskt medlemsskap måste ni bott i Sverige i tre sammanhängande år.Och det Thailändska passet skall bifogas ansökan…så där ser man ut och inresor från Sverige!
Finns en “kontrollsida” på immigrationsverkets hemsida där man kan kolla hur man ligger till.Areeya
-
13 mars, 2013 kl. 8:30 f m #472969
DusitThani
Medlem@areeya wrote:
Om hustrun skall söka svenskt medlemsskap måste ni bott i Sverige i tre sammanhängande år.Och det Thailändska passet skall bifogas ansökan…så där ser man ut och inresor från Sverige!
Finns en “kontrollsida” på immigrationsverkets hemsida där man kan kolla hur man ligger till.Areeya
Jag foerstaar inte detta med att desperat faa den Thailaendska hustrun registrerad som SVENSK. Det aer foerdelaktigare att vara “World Citizen” i de flesta fall. Look into your own situation first. Vad passar baest??
Ibland hjaelper mitt Svenska pass att faa Free Accsess…ibland rider jag paa min frus!!!…Give and take eller Win Win som vi sager haer hemma.
-
13 mars, 2013 kl. 4:35 e m #472970
Phonthaisongthaisilk
MedlemDetta med att förlota PUT och till och med Svenskt medborgarskap , min frus barn förvärvade sina medborgarskap pga mammans bosättning här i Sverige , dom var och är under 18 år nu när de fär snart ett år sen flyttade tillbaka , efter ett år så förlorar de per automatik sina ´Svenska medborgarskap , visste ni detta … kanske även bra att läögga detta på minnet … 🙂
-
13 mars, 2013 kl. 5:52 e m #472971
Auan
DeltagareIntressant Phonta kände inte till detta.
-
13 mars, 2013 kl. 5:58 e m #472972
Pebo56
Deltagare@Phonthaisongthaisilk wrote:
efter ett år så förlorar de per automatik sina ´Svenska medborgarskap ,
För att undvika att du förlorar ditt svenska medborgarskap kan du ansöka om att få behålla det. Det måste du göra efter att du fyllt 18 år, men innan du fyller 22 år. Du behöver inte göra en sådan ansökan om du under någon tid har varit bosatt i Sverige eller om du regelbundet har besökt Sverige.
Har dom inte bott och gått i skola under en tid i Sverige ?
// Skalis
-
13 mars, 2013 kl. 6:06 e m #472973
islander
Deltagare@Auan wrote:
Intressant Phonta kände inte till detta.
Det där gäller de som är Svenska medborgare men ALDRIG varit bosatta i Sverige, tex om ena föräldern är Svensk medborgare man ansöker och får medborgarskap men kanske aldrig ens besöker Sverige.
Det Phonta pratar om är något helt annat som jag har lite svårt att förstå, de har ju förvärvat sitt medborgarskap genom att bo här ett antal år.
-
13 mars, 2013 kl. 7:28 e m #472974
Phonthaisongthaisilk
MedlemNej , detta handlar endast om barn under 18 år , dvs som är under 18 år då de flyttar åter till tillex Thailand … Inte vuxna , jo barnen har bott här men har förvärvat sina medborgarskap genom sin mors .
Om de då återflyttar innan de är myndiga så förloras detta efter ett år om de inte själva begär att få behålla detsamma …
De har inte förvärvat dessa genom att bo här , detta skedde efter två månader när deras mor sökte och fick sitt Svenska medborgarskap så kan barn under 18 år per automatik bli med “på kälken”efter föräldern ….
Hade de varit 18 år fyllda så gäller samma som för vuxna ……Då kan du EJ förlora ditt medborgarskap genom att du flyttar ut ..OK , nån som inte hänger med 🙂 🙂 -
13 mars, 2013 kl. 8:55 e m #472975
magnbol
MedlemTill att börja med så blir jag glad i hjärtat att så många duktiga medmänniskor ställer upp och bidrar med goda råd, tips och kunskap.
Det kommer säkert att hjälpa många fler än mig med tanke på att man med sannolikhet kommer till denna tråd om man har dessa funderingar/problem.Tyvärr har vi så mycket att göra med avflyttning att jag inte vara inne på forumet så mycket jag skulle vilja och behöva. Jag behöver ju verkligen ta ett beslut snarast ang detta.
Men om jag snabbt och slarvigt sammanfattar det som sägs av de flesta här så kommer jag fram till att vi inte ska flytta utan att tala om det för Fk och Skattmasen.
Det i sin tur ger då att jag inte får problem eftersom mina inkomster ej förvägras mig.Dock får min fru sannolikt problem, dels för att hon inte kan tillgodoräkna sig de tre åren i Sverige inför medborgarskaps ansökan.
Och därmed bortfaller det ju att ens ansöka.
Men vad värre är, tydligen, kan hon även förlora sitt permanenta uppehållstillstånd.Det är för väl att det kommer upp nu och inte senare men likväl blir frågan, vad ska vi då göra?
Eller omformulerat, vad skulle ni gjort i vår situation?Antagligen hade ni sett till att inte hamna i vår situation, men om!
Min nonchalans från början har fått mig att tro att allt var frid och fröjd så länge man betalade skatt. Att man själv fick bestämma om man ville vara utomlands i normal semester eller extra lång semester. Så länge man inte flyttat helt och hade sin adress kvar i Sverige.
Men nog med självömkan nu, barnet som snart kommer slipper väl problem iaf. Det tar jag för givet. (Vilket med facit i hand inte är så smart).
-
13 mars, 2013 kl. 11:00 e m #472976
Thaisambo
DeltagareDe regler som är grunden för Migrationsverkets skrivningar om svenskt medborgarskap och att förlora det finns i lagen:
Lag (2001:82) om svenskt medborgarskap
Kanske underlättar det förståelsen om man kan läsa lagtexten också.
Ibland är den lättare att förstå än Migrationsverkets omskrivningar och förenklingar. -
13 mars, 2013 kl. 11:27 e m #472977
Thaisambo
Deltagare@magnbol wrote:
….
Dock får min fru sannolikt problem, dels för att hon inte kan tillgodoräkna sig de tre åren i Sverige inför medborgarskaps ansökan.
Och därmed bortfaller det ju att ens ansöka.
Men vad värre är, tydligen, kan hon även förlora sitt permanenta uppehållstillstånd.Det är för väl att det kommer upp nu och inte senare men likväl blir frågan, vad ska vi då göra?
Eller omformulerat, vad skulle ni gjort i vår situation?
….Det där kan nog ingen här svara på så här.
Men det finns ett utrymme för att utverka ett tillstånd från Migrationsverket för längre utlandsvistelse, man ska anmäla till dem när man planerar en utlandsvistelse överstigande 12 månader för att inte förlora sitt uppehållstillstånd.
Det fanns en längre text hos Migrationsverket förut, där det bland annat talades om skäl som studier utomlands m m för vistelse utomlands överstigande 12 månader, men så här säger de nu:
Hur länge kan jag vara borta ifrån Sverige utan att jag förlorar mitt permanenta uppehållstillstånd?
Det är inte särskilt fylligt, men de säger “upp till 12 månader” och nämner ingenting om möjligheten till en längre vistelse över 12 månader, det är en möjlig skärpning.
Ni planerar emellertid att söka svenskt medborgarskap och man ses ju som bosatt utom Sverige om man vistas i Sverige (antal övernattningar) mindre än 183 dagar. Det leder till utskrivning ur det svenska systemet när man ses som bosatt utomlands,
Men Migrationsverket gör en tolkning som avviker från det och jag vet inte vad grunden för det är.
Rekommenderar att ni – på grund av den här avvikande informationen – tar kontakt med dem och ber om ett klarläggande eftersom ni planerar att söka medborgarskap sen och vill se tiden i Thailand som “långsemester” utan tanke på utflyttning. Ni har speciella förutsättningar på grund av den beviljade sjukersättningen exempelvis och kan kanske få det tillstånd till längre utlandsvistelse än 12 månader som de tidigare nämnt i sin information. Detta på grund av att ni reser tillsammans och det inte är lämpligt att ni kanske tvingas vara åtskilda på grund av stelbent byråkrati i er situation.
I normalfallet ska hon inte behöva förlora sitt PUT om utlandsvistelsen understiger 12 månader som Migrationsverket säger.
Frågan är hur det påverkar förutsättningarna för att ansöka om och erhålla svenskt medborgarskap eftersom en del källor ser henne som bosatt utomlands när utlandsvistelsen överstiger sex månader (FK m fl) och hon således bryter bosättningen enligt dessa.
Förhoppningsvis kan ni få ordentlig skriftlig och undertecknad information av Migrationsverket på den punkten (ett slags tillstånd eller avtal) om att det inte hindrar eller begränsar möjligheten att söka och erhålla svenskt medborgarskap bara ni beaktar villkoren i dokumentet.Informationen är helt enkelt tvetydig och det här är som jag förstår det bästa sättet att undanröja den oklarheten. Ni kanske t o m har skäl som gör att Migrationsverket kan legalisera hustruns långa utlandsvistelse – det kan man diskutera.
Ni förlorar ingenting på att prata med Migrationsverket eftersom man ändå får reda på hur det egentligen förhåller sig genom stämplarna i det pass som sen ska bifogas ansökan om svenskt medborgarskap, det är inget att hymla med, men att få klara besked underlättar er planering.
-
14 mars, 2013 kl. 6:49 f m #472978
islander
Deltagare@magnbol wrote:
Men vad värre är, tydligen, kan hon även förlora sitt permanenta uppehållstillstånd.
Det är för väl att det kommer upp nu och inte senare men likväl blir frågan, vad ska vi då göra?
Eller omformulerat, vad skulle ni gjort i vår situation?När barnet är född ordna Svenskt medborgarskap med en gång, hennes koppling till Sverige är sedan mycket stark, så det är inte säkert att de drar in hennes PUT direkt eftersom hon när som helst då kan återfå det. Men visst efter ett tag bli det kanske så, men det är ju mest en olägenhet då man måste planera mer med visum varje gång..
Hur lång tid har hon kvar till Medborgarskap? Har hon haft PUT ett tag så är det värt besväret att stanna lite längre i Sverige ett par år så är det ju avklarat sedan.
-
14 mars, 2013 kl. 8:45 f m #472979
Phonthaisongthaisilk
MedlemKolla detta med vilken tid i Sverige som krävs, gör det noggrant ,de ändrar hela tiden regler ,förr var det två år ,
nu tydligen enligt tidigare skribent 3 år … 🙂 -
14 mars, 2013 kl. 11:08 f m #472980
magnbol
Medlem@Thaisambo wrote:
@magnbol wrote:
….
Ni förlorar ingenting på att prata med Migrationsverket eftersom man ändå får reda på hur det egentligen förhåller sig genom stämplarna i det pass som sen ska bifogas ansökan om svenskt medborgarskap, det är inget att hymla med, men att få klara besked underlättar er planering.
Javisst är det så!
Tänk vad enkelt det kan bli (jag syftar till beslutet vi måste ta) när man får höra klartext från människor som inte har hjärnbrus som jag själv :bounce:Självklart ska vi tala med Mig ang detta då dels jag själv har skäl att vistas där pga att sjukdom blir bättre. Min fru har goda skäl eftersom hon inte kan stanna kvar själv av flera anl, vi ska ha barn i augusti mm.
Och även om detta inte räcker så har vi iaf, i augusti rätt (om jag förstod rätt) att ansöka om (och få) nytt PUT när barnet är fött.Fantastiskt :cyclops:
Skönt att ha detta att suga på till på måndag, då ringer jag alla berörda myndigheter och förklarar läget.
Kop kon krap mina vänner!!!
-
14 mars, 2013 kl. 12:23 e m #472981
Pebo56
Deltagare@islander wrote:
@magnbol wrote:
Men vad värre är, tydligen, kan hon även förlora sitt permanenta uppehållstillstånd.
Det är för väl att det kommer upp nu och inte senare men likväl blir frågan, vad ska vi då göra?
Eller omformulerat, vad skulle ni gjort i vår situation?När barnet är född ordna Svenskt medborgarskap med en gång, hennes koppling till Sverige är sedan mycket stark, så det är inte säkert att de drar in hennes PUT direkt eftersom hon när som helst då kan återfå det. Men visst efter ett tag bli det kanske så, men det är ju mest en olägenhet då man måste planera mer med visum varje gång..
Hur lång tid har hon kvar till Medborgarskap? Har hon haft PUT ett tag så är det värt besväret att stanna lite längre i Sverige ett par år så är det ju avklarat sedan.[/quote
Misstänker att Swe ambasaden i Bkk kommer att kräva DNA för att registrera barnet i Swe.
En DNA kostar 15000 tbh, för max 3 personer och det gör man på Polissjukhuset i Bkk, tar C.a 3 mån för att få skriftligt svar. -
14 mars, 2013 kl. 12:32 e m #472982
islander
Deltagare@Nypan wrote:
Misstänker att Swe ambasaden i Bkk kommer att kräva DNA för att registrera barnet i Swe.
En DNA kostar 15000 tbh, för max 3 personer och det gör man på Polissjukhuset i Bkk, tar C.a 3 mån för att få skriftligt svar.Varför skulle de göra det, de är gifta och har bott tillsammans flera år!
-
14 mars, 2013 kl. 1:10 e m #472983
Pebo56
Deltagare@islander wrote:
@Nypan wrote:
Misstänker att Swe ambasaden i Bkk kommer att kräva DNA för att registrera barnet i Swe.
En DNA kostar 15000 tbh, för max 3 personer och det gör man på Polissjukhuset i Bkk, tar C.a 3 mån för att få skriftligt svar.Varför skulle de göra det, de är gifta och har bott tillsammans flera år![/quote
Jag skrev misstänker, du vet kanske att alla som kommer med barn till SWE, som är födda utomlands tas det DNA prov på.
-
14 mars, 2013 kl. 1:51 e m #472984
magnbol
Medlem@Nypan wrote:
@islander wrote:
@Nypan wrote:
Misstänker att Swe ambasaden i Bkk kommer att kräva DNA för att registrera barnet i Swe.
En DNA kostar 15000 tbh, för max 3 personer och det gör man på Polissjukhuset i Bkk, tar C.a 3 mån för att få skriftligt svar.Varför skulle de göra det, de är gifta och har bott tillsammans flera år![/quote
Jag skrev misstänker, du vet kanske att alla som kommer med barn till SWE, som är födda utomlands tas det DNA prov på.
Tack för varningen Nypan! Har hört likn historier om vänner drabbats.
Tror och hoppas att det inte blir fallet för oss då vi, pga mina skador, varit tvingade att göra IVF (provrör) här i sverige.
Och detta finns det ju bibbor av skrivna journaler på.Hälsn M
-
14 mars, 2013 kl. 1:56 e m #472985
magnbol
Medlem[quote=
Hur lång tid har hon kvar till Medborgarskap? Har hon haft PUT ett tag så är det värt besväret att stanna lite längre i Sverige ett par år så är det ju avklarat sedan.[/quoteMisstänker att Swe ambasaden i Bkk kommer att kräva DNA för att registrera barnet i Swe.
En DNA kostar 15000 tbh, för max 3 personer och det gör man på Polissjukhuset i Bkk, tar C.a 3 mån för att få skriftligt svar.[/quote]Hon har bott hela tiden med mig, i Sverige, i 3 år nu så enligt vad jag förstår så är det 2 år tills hon kan ansöka.
Men det gäller ju då inte eftersom myndigheterna kommer se oss som avflyttade och vi (ev) måste ansöka på nytt om PUT. -
14 mars, 2013 kl. 2:09 e m #472986
islander
Deltagare@magnbol wrote:
Hon har bott hela tiden med mig, i Sverige, i 3 år nu så enligt vad jag förstår så är det 2 år tills hon kan ansöka.
Men det gäller ju då inte eftersom myndigheterna kommer se oss som avflyttade och vi (ev) måste ansöka på nytt om PUT.Eller att ni bor i Sverige minst 183 dagar om året i fyra år..
-
14 mars, 2013 kl. 3:04 e m #472987
AndersL
Medlemhar ni bott ihop i 3 år i sverige och är sambo/gifta, hon har put och du är svensk medborgare och hon inte har blivit straffad eller nåt så kan hon ansöka om svenskt medborgarskap nu
-
14 mars, 2013 kl. 3:13 e m #472988
islander
Deltagare@AndersL wrote:
har ni bott ihop i 3 år i sverige och är sambo/gifta, hon har put och du är svensk medborgare och hon inte har blivit straffad eller nåt så kan hon ansöka om svenskt medborgarskap nu
Helt klart jag har nog inte läst alla inlägg så noga, uppfattade det som de först bodde I Thailand ett antal år och bara i Sverige ett år..
-
15 mars, 2013 kl. 11:53 f m #472989
magnbol
Medlem@AndersL wrote:
har ni bott ihop i 3 år i sverige och är sambo/gifta, hon har put och du är svensk medborgare och hon inte har blivit straffad eller nåt så kan hon ansöka om svenskt medborgarskap nu
Hej Anders!
Vad är det jag läser, jag förstår att hon k a n ansöka nu men du menar att hon faktiskt kan bli beviljad medborgarskap redan efter 3 år?Har du mer info om detta? Det är ju högintressant att göra isf!
Hälsn Magnus
Edit, Jag vill inte framstå som h e l t inkontinent :scratch: he he och lat som frågar och frågar.
Jag kommer ringa upp berörda myndigheter och fråga massor av frågor själv.
Det som känns bra är att få tips och förslag så när jag väl ringer vet jag vad jag ska fokusera mer på. -
15 mars, 2013 kl. 1:50 e m #472990
Thaisambo
DeltagareHär finns detaljerad information, man kan även söka svenskt medborgarskap över nätet.
Ansöka om att bli svensk medborgare
Informationen kommer från Migrationsverkets hemsida.
-
15 mars, 2013 kl. 4:39 e m #472991
magnbol
Medlem@Thaisambo wrote:
Här finns detaljerad information, man kan även söka svenskt medborgarskap över nätet.
Ansöka om att bli svensk medborgare
Informationen kommer från Migrationsverkets hemsida.
Tackar!
Det ser onekligen ut som om det finns en chans, enda kruxet är att hon varit här i tre år i maj och vi åker ju 1 månad innan, nämligen 1a april. Jag grämer mig att jag inte tog reda på/frågade er innan vi bokade biljetter, sålde lgh mm.
Men nu är det som det är och det kan ju tänkas att en vänlig och förstående handläggare på Mig ser detta ur en mindre byråkratiskt synvinkel.Iänken du postade står bla att man får vara upp till 40 dagar/år utan problem för ansökan.
Om man räknar dessa 40 dagar uppfyller hon alla krav enligt guiden som finns på websidan.Får fråga om detta när jag ringer dem på måndag.
Sen vet man ju inte om det kan ses som en “förmildrande omständighet” att hon vill föda vårt barn nära sin familj.
Att vi inte befinner oss I Sverige vid tillfället för ansökan kanske inte spelar roll!?Och kanske, en förmildrande omständighet, att vi inte vill riskera att barnet får problem med att bli Thailändsk medborgare.
Har hört vissa personer prata om att barn, med delvis Thailändsk bakgrund, födda utanför Thailand kan få en del problem vad gäller detta.
Men vet inte riktigheten i dessa påståenden. Kanske någon kan bekräfta eller dementera?Börjar kännas något bättre med “magontet” nu!! :cheers:
-
15 mars, 2013 kl. 5:27 e m #472992
Phonthaisongthaisilk
Medlem@islander wrote:
@AndersL wrote:
har ni bott ihop i 3 år i sverige och är sambo/gifta, hon har put och du är svensk medborgare och hon inte har blivit straffad eller nåt så kan hon ansöka om svenskt medborgarskap nu
Helt klart jag har nog inte läst alla inlägg så noga, uppfattade det som de först bodde I Thailand ett antal år och bara i Sverige ett år..
Helt korrekt , hon bör kunna söka Svensk medborgarskap , dock tog det tre månader för min fru , det var före dagens massinvandring som gör att MIg verket är totalhavererade ….
Dessutom så kommer ju barnet att vara fött inom ett Svensk äktenskap , då kan faderskapet inte ifrågasättas av någon myndighet …. -
15 mars, 2013 kl. 6:00 e m #472993
islander
Deltagare@magnbol wrote:
Sen vet man ju inte om det kan ses som en “förmildrande omständighet” att hon vill föda vårt barn nära sin familj.
Att vi inte befinner oss I Sverige vid tillfället för ansökan kanske inte spelar roll!?Det är inte lönt att söka om hon inte uppfyller kraven till 100%, några undantag ges knappast, sen måste hon befinna sig i Sverige eftersom hon måste lämna in passet, hon kan få tillbaka det med då kanske ansökan bli vilande är dock inte säker på vad som gäller här du får fråga
Det enda hon annars kan göra är att prata med migrationsverket så de vet att hon blir borta en längre tid, ni har ju bra ursäkter, sen får ni komma tillbaka så fort det går och då lämna in ansökan med en gång eftersom det kan ta tid, att ni då bara planerat stanna över sommaren har de ju inte med att göra i det läget.
-
15 mars, 2013 kl. 6:06 e m #472994
islander
Deltagare@Phonthaisongthaisilk wrote:
[dock tog det tre månader för min fru , det var före dagens massinvandring som gör att MIg verket är totalhavererade ….
.Min fru gjorde ansökan 2007, då gick det med vändande post, ärendet var max två dagar på migrationsverket. De som skickade in året innan fick vänta ett år, nu verkar det vara haveri igen..
-
15 mars, 2013 kl. 8:34 e m #472995
Phonthaisongthaisilk
MedlemJa du kan ju tänka själv , alla Syrianer som nu väller in , och alla skall de belönas med PUT , hälften har antagligen inte passhandlingar , skall fa… sitta på Mig.verket i dessa dagar samtidigt som 30000 Somalier skulle in under 2013 … ren katastrof måste det vara i Solna samt Norrköping :scratch:
-
15 mars, 2013 kl. 8:41 e m #472996
Thaisambo
DeltagareTre år är ju minimitiden och då är det kinkigare med hur man räknar tiden – men i detta fall finns ju en starkare anknytning genom att ni är gifta och gränsfall är alltid glidande på något sätt. Att söka svenskt medborgarskap är ingalunda ovanligt och i gränsfallen brukar man titta på hur man gjort i andra liknande ärenden, bl a varför man beviljat eller avslagit i dessa situationer och barnet blir ju svensk medborgare när det väl är fött.
Jag vet dock inte hur man ser på omständigheten att hon vill föda i Thailand. Prata med Migrationsverket om det.
Min sambo har nu i april fem år i Sverige, men är inte särskilt intresserad av medborgarskapsfrågan…. Vi får se lite hur det egentligen blir med den saken, det ordnar sej.
-
15 mars, 2013 kl. 9:15 e m #472997
Phonthaisongthaisilk
MedlemMin fru är däremot orolig att hon nu när vi flyttar till Thai för gott inte räknas som fullgod Svensk , om hon
tillex blir svårt sjuk känner hon att hon vill kunna komma till Sverige och få vård , jag upplyser henne om att detta inte alls är nåpgra problem , bara att åka hit och skriva in såg hos skattemyndigheten samt försäkringskassan , hon är i myndigheternas ögon lika Svensk som jag i och med sitt Svenska medborgarskap ..hon har dessutom betalat skatt i 11 år i Sverige och aldrig åtnjutit något som kostar staten något så varför skall hon inte kunna få tillbaka något …… 🙂 -
16 mars, 2013 kl. 2:53 f m #472998
Pebo56
Deltagare@Phonthaisongthaisilk wrote:
Min fru är däremot orolig att hon nu när vi flyttar till Thai för gott inte räknas som fullgod Svensk , om hon
tillex blir svårt sjuk känner hon att hon vill kunna komma till Sverige och få vård , jag upplyser henne om att detta inte alls är nåpgra problem , bara att åka hit och skriva in såg hos skattemyndigheten samt försäkringskassan , hon är i myndigheternas ögon lika Svensk som jag i och med sitt Svenska medborgarskap ..hon har dessutom betalat skatt i 11 år i Sverige och aldrig åtnjutit något som kostar staten något så varför skall hon inte kunna få tillbaka något …… 🙂Kanske en ide att skaffa nya pass innan ni flyttar för gott, enklare i Swe dock tyvärr är det väl bara på 5 år numera, men ändå något.]
-
16 mars, 2013 kl. 4:25 f m #472999
Phonthaisongthaisilk
MedlemJo , det är ju ett problem med femårspass, dock kan hon ju få detta gjort på Svenska ambassaden i BKK..
Inga problem …och Svenska är hon , det finns ju många Svenskar idag i Sverige …. 🙂
-
16 mars, 2013 kl. 10:12 f m #473000
xnatasx
MedlemHej,
Jag blev utskriven fran Sverige forra manaden.
CSN sokte pa LinkedIn, kontaktade Skatteverket, som kontakade Forsakringskassan.Pga av Skatteavtal mellan Sverige-Thailand sa ska jag val slippa ‘restskatt’, men forlorar alla svenska SocialForsakringar: ratt till sjukvard, byggande av pension, arbetsloshetsersattning (hade ej), mm.
Nan skrev har att:
“Man har som utskriven medborgare, alltid rätt till akut sjukvård i det Landsting man senast tillhörde före utflytten. Vanlig sjukvård får man efter att man registrerats på F K igen.”
Stammer detta 100%?Kan ej langre anvanda mig av Europeiska for forsakringar.
Nu fatt tips om If som jag ska kolla upp. Annars far det la bli BUPA.
Tips?Likasa har jag hort att man kan forlora sitt svenska korkort?
Vad mer bor man tanka pa?
-
17 mars, 2013 kl. 8:11 f m #473001
Birger
DeltagareEn fråga från en förvirrad själ, i första hand riktad till Thaisambo: jag har hört att rätten till grundavdrag i deklarationen försvinner när man är zinkskattad, men av tråden får jag intrycket att detta inte gäller pensionärer över 65? Är det så lyckligt, eller har jag fått saken om bakfoten?
-Mycke bakfötter här, seru. Vore glad om Du kunde reda ut saken, tack. -
17 mars, 2013 kl. 8:40 f m #473002
Pebo56
Deltagare@Phonthaisongthaisilk wrote:
Jo , det är ju ett problem med femårspass, dock kan hon ju få detta gjort på Svenska ambassaden i BKK..
Inga problem …och Svenska är hon , det finns ju många Svenskar idag i Sverige …. 🙂
Varför jag skrev detta om nya pass är att det är enklare i Sthlm och i Bkk måste ni åka den långa vägen 2ggr.
-
17 mars, 2013 kl. 8:49 f m #473003
Pebo56
Deltagare@Birger wrote:
En fråga från en förvirrad själ, i första hand riktad till Thaisambo: jag har hört att rätten till grundavdrag i deklarationen försvinner när man är zinkskattad, men av tråden får jag intrycket att detta inte gäller pensionärer över 65? Är det så lyckligt, eller har jag fått saken om bakfoten?
-Mycke bakfötter här, seru. Vore glad om Du kunde reda ut saken, tack.Birger !!
Ta det lugnt, du kan inom 5 år välja om du vill skatta enligt “sink” med ett fribelopp eller efter den vanliga grundavdragsprincipen.
Räkna sjläv ut vilket som är bäst för dig. Det är också viktigt att söka sink i början av året, det gör allt enklare då.
För 2013 är fribeloppet 2856 sek / mån som avgår om du skattar sink, resten är 25% skatt.
Hoppas det var till hjälp. -
17 mars, 2013 kl. 11:12 f m #473004
Thaisambo
DeltagareDet är som Nypan säger.
Du kan söka och beviljas SINK, Särskild Inkomstskatt för utomlands bosatta, men Du har alltid rätt att begära att få bli beskattad enligt Inkomstskattelagen under fem år efter taxeringsåret.
Vid SINK finns ett fribelopp som per månad är 1/12 av 77% av det gällande basbeloppet (för 2013 är det fastställt till 44,500:-).
Fribeloppet dras av vid källan (t ex av Pensionsmyndigheten om Du har pension) vid den månadsvisa utbetalningen och ingår alltså inte i skatteunderlaget för beräkningen av SINK-skatten, som är 25% på återstoden.SINK-skatten är en slutskatt och procentsatsen, 25%, är fast oavsett inkomstens storlek, det finns ingen progressivitet. Du behöver inte deklarera och det blir varken restskatt eller skatteåterbäring.
Vid Inkomstskattelagen sker beskattningen precis som om Du vore i Sverige, Du får grundavdrag, får dra av ränteutgifter och andra kostnader för inkomstens förvärvande. Understiger årsinkomsten 45,000:- och Du är pensionär 65+ blir det ingen skatt alls, mellan 45,000 och 426,000 (siffrorna är före grundavdrag) betalar Du omkring 32% på den del som överstiger 45,000:- (jag har inte koll på den exakta procentsatsen, det är en “genomsnittlig” kommunalskatt när man är bosatt utomlands).
Överstiger årsinkomsten efter grundavdrag 401,100 tillkommer 20% statlig inkomstskatt på den del som ligger över 401,100:-.
Om årsinkomsten efter grundavdrag överstiger 574,300:- tillkommer ytterligare 5% statlig inkomstskatt på den del som ligger över 574,300:-Marginalskatten blir alltså som mest 57% för de med mycket höga inkomster, vilket kan jämföras med de 25% som SINK ger för inkomster över fribeloppet. Marginalskatten blir därför halverad på nivån mycket höga inkomster.
Men SINK blir dyrare för de med mycket låga inkomster, man måste själv räkna efter var man egentligen hamnar och när SINK lönar sig.
Poängen är att man, om man har SINK, under fem år efter taxeringsåret i efterskott kan begära att få bli beskattad enligt Inkomstskattelagen istället om man upptäcker att det skulle lönat sej bättre.
Källreferens: Skatteuträkningsbroschyren 2013, Inkomståret 2012
Jodå, den är ute nu, deklarera kan man göra på nätet fr o m den 20 mars, då ska deklarationsförslagen från Skatteverket vara klara. Skaffa elektronisk legitimation från den egna svenska banken så kommer man åt det utan att behöva vänta på Skatteverkets utskick per post med koder m m.
-
17 mars, 2013 kl. 3:31 e m #473005
Birger
DeltagareNu blir jag tjatig, jag märker det själv -men det är alltså först om man begär zink som man ev förlorar grundavdraget? Och man kan skatta enligt skattelagen även om man är utskriven från Sverige?
-
17 mars, 2013 kl. 6:20 e m #473006
Thaisambo
Deltagare@Birger wrote:
Nu blir jag tjatig, jag märker det själv -men det är alltså först om man begär zink som man ev förlorar grundavdraget? Och man kan skatta enligt skattelagen även om man är utskriven från Sverige?
Det är två olika skattesystem, SINK, Särskild Inkomstskatt för utomlands boende, måste Du ansöka om. Annars beskattas Du enligt Inkomstskattelagen.
Har Du SINK kan Du i efterskott upp till fem år efter taxeringsåret begära att få bli omtaxerad och beskattad enligt Inkomstskattelagen, det kan vara ekonomiskt fördelaktigt om Din inkomst är låg något år.
Inga avdrag medges vid SINK, men det finns ett fribelopp per månad, som dras av innan skatten beräknas på månadsinkomsten och det är en slutskatt, inte en preliminärskatt.
Väljer Du att skatta enligt Inkomstskattelagen har Du grundavdrag och rätt till alla andra avdrag m m precis som om Du bodde i Sverige. Kommunalskatten beräknas till en genomsnittlig kommunal skattesats eftersom Du är bosatt utomlands.
Det finns två olika tabeller för grundavdraget, dels den vanliga om man är under 65 år och så den för ålderspensionärer, förhöjt grundavdrag för pensionärer, 65+.
Det som faller ifrån när man är bosatt utomlands har inte med skatterna att göra, det är de sociala förmånerna, t ex subventionerad sjukvård, sjukpenning, subventionerad (receptförskriven) medicin, rätten till olika sociala bidtrag och stöd, t ex försörjningsstöd, A-kassa, och mycket annat, där bosättning i Sverige krävs. Pensionsgrundande tid påverkas också.
-
18 mars, 2013 kl. 7:13 f m #473007
Birger
DeltagareNu har polletten äntligen fallit, mina svårigheter att fatta galloppen beror på att jag rört ihop uppgifter som kommer från två olika system. Nu ser jag ljuset!
För min del lönar sig inte zink, men det högre avdraget för pensionärer 65+ gör att ekonomin blir betydligt bättre än vad jag räknat med. Tack för hjälpen! -
18 mars, 2013 kl. 12:11 e m #473008
Pebo56
Deltagare@Birger wrote:
Nu har polletten äntligen fallit, mina svårigheter att fatta galloppen beror på att jag rört ihop uppgifter som kommer från två olika system. Nu ser jag ljuset!
För min del lönar sig inte zink, men det högre avdraget för pensionärer 65+ gör att ekonomin blir betydligt bättre än vad jag räknat med. Tack för hjälpen!Brytpunkten ligger runt 175 -190 000sek i inkomst, har ej kollat exakt, men det kan du säkert själv.
Ta fram gamla räknesnurran, den har du väl kvar. -
19 mars, 2013 kl. 6:27 f m #473009
Birger
Deltagare@Nypan wrote:
@Birger wrote:
Nu har polletten äntligen fallit, mina svårigheter att fatta galloppen beror på att jag rört ihop uppgifter som kommer från två olika system. Nu ser jag ljuset!
För min del lönar sig inte zink, men det högre avdraget för pensionärer 65+ gör att ekonomin blir betydligt bättre än vad jag räknat med. Tack för hjälpen!Brytpunkten ligger runt 175 -190 000sek i inkomst, har ej kollat exakt, men det kan du säkert själv.
Ta fram gamla räknesnurran, den har du väl kvar.Jahadå, jag har nog en kulram också och har jag glömt hur man gör så får mina beskäftiga barn hjälpa den gamble…..
-
21 mars, 2013 kl. 12:50 e m #473010
magnbol
MedlemSaludos :salute:
Tackar för alla goda råd och kunskaper.
Nu har jag en ny frågeställnin(ar).
Jag lägger den i en annan tråd dock.
Men hoppas Ni hänger med dit och har fler idèer att dela med er av!
Editerar denna tråd när jag skrivit i den andra.Hälsn Magnus
Ny tråd:
svensk-eller-internationell-graviditetsforsakring-t11121.html -
22 mars, 2013 kl. 7:52 e m #473011
fiasofia
MedlemSkall egentligen inte besvära i en redan avslutad tråd.
Vill dock bara meddela att myndigheter har goda möjligheter att tvångsutskriva.
meddelade F-kassan att jag avsåg att vistas 6 månader i Thailand och så fick jag ett brev att
man avsåg att skriva ut mig. jag ringde och frågade vad detta innebär. Svaret blev inte så mycket,
men dyrare tandvård i Sverige. Gitte inte protestera. Sedan hörde skatteverket av sig och nu är jag
plötsligen utskriven till Thailand.
Visserligen blev mitt nya körkort billigt, men, men…
Tror att en adress i sverige är bra att ha. är inte säkert att jag hamnar först i kön för knäbyten
efter några års utskrivning och sedan inskrivning.
lycka till
-
-
FörfattareInlägg
Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.