Turister älskar elefanter, varje år kommer miljontals besökare till länder som Thailand och Kambodja för att rida på deras ryggar och se dem genomföra cirkusnummer.
Men all denna underhållning tar hårt på djuren. I Thailand får elefantungarna genomgå en phajaan (som betyder krossa) en hundratals år gammal teknik som knäcker djurets vilja och gör att djuret lättare följer instruktioner.
”Elefantungen sätts fast emellan bambupålar, får inget att äta eller dricka, och sedan slås den lilla ungen tills den tvingas till underkastelse,” säger Louise Rogerson, grundar till Elephant Asia Rescue and Survival Foundation.
Även fast thailändarna hyser stor aktning för elefanter så har dom utnyttjas i hundratals år. De har använts i krig, fått göra hårt skogsarbete, och dödats för deras elfenben. På grund av deras utsatthet och att deras naturliga habitat minskar så finns det mindre än 4,000 elefanter kvar i Thailand, varav ungefär 60 procent arbetar inom turistindustrin.
Den nya djurskyddslagen som började gälla i november förra året var ett steg i rätt riktning, men lagstiftningen är alldeles för oklar och svår att upprätthålla.
Rogerson har i många år försökt få elefantägare att sluta med att låta deras djur genomgå phajaan, men många thailändare tror att det är enda sättet att effektivt träna dem. Många djurparker i USA har visat att man kan få elefanter att genomföra konster med hjälp av positiv förstärkning istället för bestraffning.
Eftersom elefanter är så populära bland turister så har efterfrågan ökat. Detta har lett till en omfattande tjuvjakt i Myanmar, man tror att omkring 50 – 100 elefanter smugglas över gränsen till Thailand varje år.
Men på senare tid så har allt fler välgörenhetsorganisationer och resebyråer blivit mer aktiva i att informera turister om vad som försiggår bakom fasaden.
Många frivilligorganisationer är överens om att phajaan och att rida på elefanter är dåligt, men bojkott är inte rätt sätt att lösa problemet.
”Vad händer om turister slutar att besöka elefanterna och ägarna får slut på pengar? Hur kommer dom ha råd att ordna med mat till sina familjer och en stor hungrig elefant,” sade Rogerson.
Rogerson tycker att man stället ska uppmuntra olika program som försöker lära elefantägarna hur man ger elefanterna ett bättre liv. Projektet Surin är ett av många sådana program som försöker förbättra situationen för både elefanter och deras ägare.
Källa: Scmp.com
Sponsrat av: Gecko Do It – Webbyrå i Thailand