Detta ämne har 9 svar, 8 deltagare, och uppdaterades senast för 7 år, 10 månader sedan av ByggareBob.
-
FörfattareInlägg
-
-
9 juni, 2007 kl. 7:28 f m #384133
Nille
KeymasterRåkade på en ganska intressant e-bok som jag vill dela med mig av. Historien om Thailand är över 24 kapiter och skrivet som en öppen webb bok, helt på svenska. Jag har inte plöjt igenom hela ännu men känner att jag bättre delar med mig förr än senare. Håll till godo.
Ifrågasättandet av texten sker bäst direkt till författaren eller i forumdelen “kultur, samhälle och politik”.
Förord
Jag reste till Thailand och Sydostasien första gången 1976 och det blev “kärlek vid första ögonkastet”. Jag blev nyfiken på Thailands historia och då jag återvänt hem började jag leta efter böcker om landets historia. Men på svenska fanns det ingen allmän thailändsk historia, utan jag fick nöja mig med historiska brottstycken från en mängd olika böcker och artiklar, och det mesta var skrivet på engelska. Jag började göra egna anteckningar och dessa växte till flera hundra sidor och blev allt svårare att överblicka. Pappersbunten hamnade till sist på en undanskymd plats och där hade den förmodligen legat kvar än idag om inte datorer och ordbehandlingsprogram blivit var mans egendom. Min hemsida “Historien om Thailand” är ett smakprov på en del av mitt arbete framför datorn. Med tiden är tanken att försöka publicera en del av mitt arbete i bokform. Men det kommer då att handla om en förkortad version av denna hemsida. Lägg märke till att det jag skrivit inte är någon slutprodukt och att jag konstant uppdaterar sidan med tillägg och korrigering av fel och misstag.
Stora delar av min historia handlar om krig och erövringar, intriger vid hoven och kungliga bedrifter och mindre om vanligt folks liv. Jag får försvara mig med att det mesta av mitt tillgängliga historiska material just handlar om detta. Dessutom är det jag skrivit inte någon vetenskaplig avhandling, utan får betraktas som en populärhistoria, där legender, myter och fabler ofta fått fritt spelrum. Därför finns heller inte en några fotnoter med källhänvisningar, utan jag har nöjt mig med att nämna en del av den litteratur varifrån jag hämtat mitt material. Jag står i stor tacksamhetsskuld till alla historiker, forskare och skribenter som skrivit om Sydostasiens historia. Utan deras omfattande förarbete hade denna sida aldrig blivit till.
Min populärhistoria börjar långt tillbaka i tiden. Så långt tillbaka att man är i tvivel om taifolkens allra tidigaste ursprung. Taifolkens historia börjar utanför det som idag är känt som landet Thailand (som kallades för Siam fram till 1939 och igen mellan 1945 och 1948). Den historia som förr lärdes ut i thailändska skolor kan grovt delas upp i fem tidsperioder;Nan Zhao-perioden ca. 650-1253
Sukhothai-perioden 1238-1350
Ayutthaya-perioden 1350-1767
Thonburi-Bangkok-perioden 1767-1932
Den författningsmässiga perioden 1932-
Nya rön inom forskningen har på senare år ifrågasatt delar av Thailands historia som tidigare var allmänt accepterade. Framförallt gäller detta taifolkens tidiga historia. Nan Zhao-perioden är endast nämnd i gamla kinesiska källor och vad det gäller Sukhothaiperioden har forskarna varit tvungna att lita på källor från omkringliggande länder, ett fåtal gamla skrifter och steninskriptioner. Men uppenbart finns det fortfarande outforskade dokument som ligger och väntar på forskarna. Då burmeserna erövrade tairiket Ayutthaya i 1767 blev tyvärr de dåvarande historiska arkiven brända, eller på annat sätt fördärvade. De försök som gjordes att rekonstruera de förlorade källorna resulterade i flera verk med divergerande innehåll. Den senare siamesiske kungen Mongkut (1851-1868) har själv givit sin syn på landets historiska källor som “fulla av fabler och inte trovärdiga”. Västerlandets första kontakt med Thailands historia började på 1840-talet när amerikanska missionärer, med hjälp av blivande kung Mongkut, bidrog med en artikelserie om Siams historia i en Hong Kong-tidning. Länge fanns bara W.A.R. Woods “A History of Siam” som enda allmänna historiebok. Den publicerades första gången 1926 och har inte reviderats sedan dess. 1982 kom den utmärkta boken “Thailand A Short History” av den numera avlidne David K. Wyatt, som var professor i Sydostasiens historia vid Cornell University, USA. En uppdatering av hans bok kom i 2003. Mitt historiska material handlar också en del om Laos historia, men detta kan knappast undgås, då den thailändska historien alltid varit intimt knuten till händelser i detta grannland. Även andra grannländers historia kommer att beröras, då jag anser detta nödvändigt för att förstå vissa sammanhang.
När det gäller kungars och personers namn, titlar, regeringstider m.m. varierar dessa väldigt mycket beroende på källan. Jag har därför, tills vidare, valt att hålla mig till Wyatts uppgifter som i dagsläget betraktas som de senaste forskningsrönen. Hur man översätter (transkriberar) thailändska ord och namn till latinska bokstäver varierar väldigt mycket. Ofta visar transkriptionerna inte tillnärmelsevis det verkliga uttalet. Personliga namn har ofta latiniserats av bärarna själva, vilket gör det omöjligt för den oinvigde att veta hur namnet skall uttalas. Man måste faktiskt kunna läsa thai, eller vara bekant med ett avancerat transkriptionsalfabet, för att kunna uttala thailändska ord korrekt. För de läsare som kan läsa thai har jag börjat skriva in den thailändska stavningen för ett stort antal namn och ord.[1]
Efternamn är en 1900-talsuppfinning i Thailand. Då man refererar till en person i Thailand använder man vanligtvis personens förnamn och inte efternamnet. Söker man efter en person i en thailändsk telefonkatalog söker man också på förnamnet. Om jag med tiden lägger ut ett namnregister kommer jag också använda samma system som i thailändska telefonkataloger.
Slutligen vill jag tillägga att mitt “svärmeri” för Thailand och Asien aldrig har upphört. Jag har fortsatt att resa till Asien och dessutom studerat thailändska i Bangkok och senare vid Lunds Universitet. Jag hoppas att det jag skrivit skall ge dig några trevliga stunders läsning och att Du hör av dig om Du anser att något är tvivelaktigt, eller direkt felaktigt, och behöver ändras. Du får gärna skicka e-post till mig på nedanstående adress.Med vänlig hälsning
Mats Borner มัทส์ บอร์เนอร์
-
9 juni, 2007 kl. 8:21 f m #400646
Mr Chiangen
MedlemDenna Mats Borner har lagt ned ett stort jobb på sin hostorieskrivning, jag har citerat honom ett par gånger på min blogg. Tror jag såg sidan första gången för tre-fyra år sen. Läge att titta in o se hur den uppdaterats, det var aktuellt att ge ut en bok innan. Undrar hur det gått med den saken..
Kan förstå svårigheten idet också, trots Thailands popularitet är det inte historia,religion och gammal kultur som lockar folk mest med detta land.
Märker som sagt en stor skillnad på klientel i Kina och Thailand vad gäller det historiska intresset.
Kul att du tar upp det hela Nille, det behövs ett ökat och djupare intresse för Thailand. Så man slipper se det reducerat till GC..
-
9 juni, 2007 kl. 9:19 f m #400647
Enis
DeltagareEn mycket bra sida….tack för att du påminde mig om den igen
-
8 december, 2007 kl. 11:14 f m #400648
Leffe
MedlemKnuff knuff… Borde inte denna tråd klistras till början toppen av alla inläggen?
-
11 juni, 2008 kl. 1:51 e m #400649
Bokblad
MedlemPrecis vad jag sökt!
Tack för web-adressen. Ska läsa grundligt…
Ibland är det svårt att hitta historian om olika delar av ett land. Det kan man ju se bara här i Sverige. Ta Skåne, Blekinge och Hallands historia, den finns inte beskriven i Svenska historieböcker. Dessa landskap var bestående av små hertigdömmen eller vad man ska kalla som senare blev danskt. Man får gå till Danska historieböcker för att hitta dessa landskaps historia. Oftast vet inte folk sånt utan sitter och tror att historieböckerna i ett land är allomfattande.
-
21 september, 2008 kl. 8:23 e m #400650
MarikoSan
MedlemTack för tipset och tack till Mats som bjuder oss på denna info!
-
23 juli, 2009 kl. 2:59 e m #400651
Nille
KeymasterKnuff knuff – tänkte denna kunde vara intressant för er som inte läst den tidigare
-
23 juli, 2009 kl. 3:13 e m #400652
gosatta
MedlemBara skummat sidan för några år sen . . välskriven och intressant.
för den intresserade är ju annars A History of Thailand av Chris Baker ett måste.
-
25 juli, 2009 kl. 1:49 f m #400653
Mr Chiangen
MedlemInstämmer Baker är bland de främsta på området. Men även texter av Thongchai Winichakul är superbra, som tex Siam mapped.
Både Baker och Thongchai hjälper den som vill fördjupa sig och komma lite bakom den vanliga kronologin av Sukothai,Ayuttaya ,Thonburi,Krunthep o kungarnas historia.
I senaste Baker finns också en uppdatering om kuppen 2006.
Som vanligt är saker o ting inte så givna som man först kan tro 🙂Historien om det thailändska nationsbygget som fortfarande pågår är riktigt intressant.
Mats texter är dock en bra start o om man helst vill läsa något på svenska.Ett annat tips är Thailand- The Worldy kingdom ,Peleggi samt KA F .Wong Visions of a Nation som skildrar historien genom de otaliga monument som finns här.
-
18 mars, 2013 kl. 6:06 e m #400654
ByggareBob
MedlemDen länken är nog gammal men om man vill läsa så hitta jag denna.
http://www.thailandshistoria.se/artiklar/42/0/om-hemsidan/om-hemsidan
-
-
FörfattareInlägg
Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.