Detta ämne har 13 svar, 10 deltagare, och uppdaterades senast för 12 år, 9 månader sedan av incognito.
-
FörfattareInlägg
-
-
21 maj, 2008 kl. 5:53 e m #385330
incognito
MedlemHej!
Jag har 2 frågor , hoppas någon kan svaren.1) Jag håller på att köpa en Condo i Samui och skrev på kontraktet för 1 år sen när det inte var färdigbyggd. Jag fick betala av det varje månad vilket var bra. För betalningen har jag använt mina 3 skandiabanken kort som inte debiterar nåt för uttag i utlandet, eftersom jag har tagit ut 100000 baht/kort varannan vecka så har jag inga papper på att jag har tagit in pengarna i landet.
Frågan är kan jag stå som ägare på kontrakten hos land office eller måste jag sätta min thai tjej som ägare?2) Finns det någon som vet om det finns någon begränsning för hur många Condo en utlänning får äga i en Condofastighet och i Thailand totalt? Har hört att en utlänning får äga endast 1 Condo i Thailand.
Tack på förhand
Incognito
-
21 maj, 2008 kl. 6:29 e m #410023
Nille
KeymasterJag är ingen expert men vet att utlänningar kan äga condominium (äganderätt?). Eftersom varje condominium inkluderar en del av landet byggnaden står på finns det säkert begränsningar. Jag låter någon annan gå in på detaljerna.
Välkommen till forumet föresten.
-
21 maj, 2008 kl. 8:33 e m #410024
Spiritfish
DeltagareHej icongnito!
Tyvärr stämmer det inte att skandibanken tar ut en avgift. Dom tar visserligen inte ut någon extra avgift för bankomatuttag utomlands, men dom tar ut en växlingsavgift på 1.65% på belopet. http://www.skandiabanken.se/Hem/templates/pages/ProductPage____1779.aspx” onclick=”window.open(this.href);return false;
Om du har möjligthet bytt kort till ICA banken eller GEMoneybank. Dom tar varken ut en valutaväxlingsavgift eller uttagsavgift.
http://www.gemoneybank.se/templates/EntrencePage____1319.aspx” onclick=”window.open(this.href);return false;
http://www.ica.se/FrontServlet?s=ikk&state=ikk_dynamic&viewid=1144835&showMenu=ikk_2_0″ onclick=”window.open(this.href);return false;Ex, tar du ut 1,000,000:- SEK får du betala 16,500:- SEK mer med skandibanken. Inte undra på att bankerna gör miljardvinster varje år.. Iofs kanske man ska köpa lite bankaktier nu när dom är lågt värderade så man får vara med och dela på vinsten. :geek:
-
22 maj, 2008 kl. 10:53 f m #410025
Rosarin
MedlemHej!
Vill bara beratta en sak som hande mig med mitt Ica kort.
Vi skulle kopa en bil och jag hade lanat pengar i en annan bank men skulle fora over pengar via Ica banken pa internet till ett konto i Thailand.
Eftesom summan var ganska hog (75 000 SEK, har jag for mig det var), sa ringde ICA banken upp mig och jag fick beratta vad jag skulle gora med pengarna.
Sedan fick jag faxa ett brev dar jag berattade vad jag skulle anvanda pengarna till, passkopia for att styrka att jag ar jag, samt faxa en kopia pa bankboken som jag skulle fora over pengarna till for att de skulle se att kontot stamde med det jag hade sagt.GIllar inte att de ska lagga sig i vad jag gor med mina pengar pa det dar sattet. Jag skulle ju fora over till mitt EGET konto i Kasikornbanken och anda skulle de ha stenkoll pa vad jag skulle gora med mina pengar..
En smula irriterande tyckte jag.
-
22 maj, 2008 kl. 11:18 f m #410026
Spiritfish
DeltagareVa, låter helt sjukt Rosarin!
Är du säker på att det ICA banken så att det inte var någon scam. Skulle aldrig gå med på något sådant. Har du kvar faxaddressen till vart du skickade brevet och kopiorna? Är du säker på att den tillhör ICA banken? -
22 maj, 2008 kl. 11:23 f m #410027
Hakan
MedlemHar ingen som helst aning om detta har något samband men enligt en ny bestämmelse den 1 april 2008 så ska man legitimera sig vid en insättning över 10.000:- på bankerna och posten i Sverige, även till sitt eget konto. Kan det även gälla vid överföringar?
Läs mer här:
http://www.bankforeningen.se/PressMedia/Pressmeddelande/Bankerna%20%C3%A5lagda%20efterfr%C3%A5ga%20identitet%20vid%20ins%C3%A4ttning.aspx” onclick=”window.open(this.href);return false; -
22 maj, 2008 kl. 12:00 e m #410028
Spiritfish
DeltagareAhh, Håkan har nog rätt. Hittade den här foldern på bankföreningssidan.
http://www.bankforeningen.se/upload/svenska.pdf” onclick=”window.open(this.href);return false;Visst, jag förstår varför dom gör det. Men tvivlar inte ett dugg på att dom kommer utnyttja information till andra saker än att bekämpa brott.
-
22 maj, 2008 kl. 12:30 e m #410029
Rosarin
MedlemHej igen!
Ja ,visst ar det KNASIGT!!!
Ja ar helt saker pa att det var Ica-banken. Kollade upp deras nummer osv.
Vi hade ganska mycket kontakt eftersom jag tycket att dom verkade vara totala “Kontroll-freaks”.
De ringde mig flera ganger och jag fick aven deras telefonnummer och faxnummer.Det laskiga var att nagon vecka senare sa ringer en kvinna fran hemligt nummer och fragar om jag har fort over pengar utomlands pa sista tiden..och da sa jag faktiskt att det har hon inte med att gora! (uppkaftigt, jag vet men jag blev irriterad!)
Da ringde jag upp ICA-banken och berattade hela historian och da blev det fart vill jag lova.
Jag passade da pa att fraga om det var nodvandigt med deras “gestapo-kontroll” over mina personliga tillgangar och hon sa att det gor sa.HELGALET enligt min mening!
Kram
-
22 maj, 2008 kl. 8:03 e m #410030
Nisse
DeltagareOm vi återgår till ägarfrågan av condominiums, vad gäller?
-
23 maj, 2008 kl. 4:38 f m #410031
Wallberg
Medlem1. För att kunna bli registrerad ägare av ett conduminium måste pengarna skickas från utlandet och et Tor Tor 3 dokument ska utfärdas av banken. Utan Tor Tor 3 kan registrering inte ske.
2. Maximalt 49 % av ytan i ett conduminium komplex får säljas till utlänningar. Det finns inga begränsningar när det gäller antal conduminium en utlänning kan äga.
-
24 maj, 2008 kl. 7:58 f m #410032
Nadine
MedlemHej!
Jag har köpt ett condo i kamla utan problem, den är visserligen inte färdig byggd ännu men bygget går framåt, jag följer upp det via deras hemsida. http://www.kamalaregent.comJag har betalat 90% av köpsumman på plats, ett samtal till min bankman i swedbank räckte för att göra överföringen, fick skicka kontrakthandlingar, 2 dagar tog det innan pengarna fanns på leverantörens hemsida, jag betalade 250:- och det var värt det eftersom det handlade om så mycket pengar.
/Nadine -
24 maj, 2008 kl. 8:19 f m #410033
Anders99
Deltagare@incognito wrote:
Hej!
Jag har 2 frågor , hoppas någon kan svaren.1) Jag håller på att köpa en Condo i Samui och skrev på kontraktet för 1 år sen när det inte var färdigbyggd. Jag fick betala av det varje månad vilket var bra. För betalningen har jag använt mina 3 skandiabanken kort som inte debiterar nåt för uttag i utlandet, eftersom jag har tagit ut 100000 baht/kort varannan vecka så har jag inga papper på att jag har tagit in pengarna i landet.
Frågan är kan jag stå som ägare på kontrakten hos land office eller måste jag sätta min thai tjej som ägare?2) Finns det någon som vet om det finns någon begränsning för hur många Condo en utlänning får äga i en Condofastighet och i Thailand totalt? Har hört att en utlänning får äga endast 1 Condo i Thailand.
Tack på förhand
Incognito
Se upp (!) säger jag bara. Som någon redan har påpekat i tråden, så kan du INTE ta ut pengar i Thailand och betala som du gör nu, upphör genast med detta. Säljaren bryr sig inte eftersom han bara bryr sig om att få betalt. Du måste föra in pengar utifrån för denna typ av affär, det är även av betydelse den dagen du önskar sälja, för utan bankintyg så kan du inte skicka ut pengar ur Thailand om du så önskar (finns väl andra lösningar på detta i ju och för sig).
Jag håller själv på att köpa condo i Phuket och jag har även haft en (väldigt dyr) advokat som gått igenom mitt köpekontrakt och gjort de ändringar som var nödvändiga. Jag misstänker att det är för sent för din del, men “condo act” ska tydligen vara väldigt till fördel för köparen om jag förstått saken rätt.Har du möjlighet till sk “Freehold” så är detta det bästa sättet. Jag skulle personligen inte köpa på annat sätt (leasehold, bolag etc) och att du överväger att skriva condon på någon annan privat person får mig att lyfta ett varningens finger, flickvän eller inte. Jag får intrycket att ditt köp inte var så noga övervägt?
Mvh
-
24 maj, 2008 kl. 2:45 e m #410034
DanielT
MedlemFör att du ska kunna äga lägenheten privat (som utlänning) förutsätts det förstås att det är frågan om ett condominium (där varje lägenhet har en egen lagfart). När ägandet ska transfereras (tillfället ägarbytet registreras på Land Office och ditt namn blir inskrivet på den fysiska lagfarten) måste köparen (om denne är en utlänning) kunna uppvisa ett intyg (tor tor sam) som visar att man har fört in pengar i landet. Anledningen till detta är att om man inte har fört in pengar i landet, så antar myndigheten att man har tjänat pengarna i landet och vill se arbetstillstånd, rätt visum, underlag för inbetald skatt etc. Intyget kan erhållas antingen via en banktransaktion (minst 20 000 USD per transaktion) eller så kan man deklarera en kontantinförsel i samband med att man åker in till Thailand. Vad du kan göra i ditt fall är:
1)
“Gör om” transaktionerna som du hittills genomfört. Kan dock medföra kursförluster. (via banktransaktion eller kontantinförsel)2)
Prata med säljaren och förklara situationen och be honom att inte ange den riktiga köpeskillingen vid transfereringstillfället (på Land Office). Detta är väldigt vanligt förekommande och säljaren brukar vanligtvis gladeligen göra detta, då det innebär en lägre beskattning för honom.Viktigt att tänka på är vem som ansvarar för utfärdandet av intyget.
Det är endast mottagaren som i samband med banken kan ta ut detta intyg. Detta innebär att om du skickar betalningen från exempelvis Sverige direkt till säljaren av lägenheten, måste säljaren utfärda intyget. Om du har ett bankkonto i en Thailändsk bank kan du skicka pengaran till ditt egna konto, och sedan själv ta ut intyget från din bank.Om du inte vill/kan genomföra något av ovanstående och väljer att skriva någon annan som registrerad ägare (inte att rekommendera), då är det viktigt att “låsa” lagfarten. Detta kan göras genom att du lånar ut köpeskillingen till den som kommer att stå skriven på lagfarten. Som säkerhet för lånet tar du panten (som är lagfarten) och upprättar dokument som styrker detta (förslagsvis med hjälp av en advokat på plats i Thailand). Detta förfarande är vanligt vid köp av mark. Om du av någon anledning inte kan lösa det så att du kan bli skriven på lagfarten, rekommenderar jag att du startar ett Thailändskt bolag och skriver detta bolag som ägare iställer för en Thailändsk vän, och genomför samma förfarande med finansiering av lagfarten som ovan.
Jag hoppas att detta gett dig lite klarhet.
Lycka till!
-
24 maj, 2008 kl. 3:30 e m #410035
incognito
MedlemHej!
Tack Daniel för ditt utförliga svar. Nu har jag fått mer klarhet över situatonen. Anledningen till att det har blivit så här är att idioten som jobbade på bolaget som bygger lägenhetskomplexet rekomenderade att jag skulle använda ATM kortet och betala de cash varje månad.
Jag frågade om det är ok med tanke på att i slutändan är det totalt 4 miljoner bath som skall betalas så svarade de att flera andra gör så. Man är väl inte klok som lyssnade på honom.
Jag hade tänkt göra som du förelog att skriva det på tjejen och upprätta lånedokument och ta lagfarten som säkerhet. Man har hört och sett så mycket här att det inte går att lita på en kotte här. 4 mille Bath här för en vanlig löntagare är som 20 mille SEK i Sverige och då är det bara att fråga sig om man skulle skriva en lägenhet i Sverige värd så mycket på tjejen bara sådär.
Det får bli läxa för mina andra lägenhetsköp i bangkok.
-
-
FörfattareInlägg
Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.