Detta ämne har 110 svar, 16 deltagare, och uppdaterades senast för 9 år, 4 månader sedan av Stolten.
-
FörfattareInlägg
-
-
12 augusti, 2010 kl. 7:17 f m #389060
Stolten
MedlemMed tanke på intresset för husbyggartrådar så hade jag tänkt att denna tråd skall handla om processen att först designa och sedan bygga en arkitektritat villa i Thailand. Villan ifråga går under arbetsnamnet Sun Tropic Villa och uppförs av oss på Hat Laem Sing i Chantaburi provinsen på uppdrag av en svensk kund. Tråden är öppen för diskussion och frågor för intresserade.
Kunden har på egen räkning förvärvat en strandtomt (chanote) i laem sing om cirka 1 rai med 70 meters obruten standlinje. Tomten ser ut så här:
[attachment=3:30yw7eq8]land plot.jpg[/attachment:30yw7eq8]
och var tidigare en nedlagt räkodling som såg ut så här:
[attachment=2:30yw7eq8]beach land.JPG[/attachment:30yw7eq8]
[attachment=1:30yw7eq8]beach land 2.JPG[/attachment:30yw7eq8]Eftersom tomten har en så pass lång strandlinje vill vi nyttja detta och ge så många som möjligt av husets rum bästa möjliga havsutsikt. Kunden vill ha ett enplanshus i modern stil med 6 sovrum, vardagsrum, pool, kök, matrum och parkering. För detta projekt väljer vi att samarbeta med en arkitekt från konstuniversitet Silapakorn i Bangkok.
Hans första förslag på planritning ser ut så här:
[attachment=0:30yw7eq8]Proposal Drawing-Model 1 web.jpg[/attachment:30yw7eq8]Om någon vet hur man går tillväga för att lägga upp större bilder är jag tacksam för tips.
Fortsättning följer…
Mvh, Stolten
-
12 augusti, 2010 kl. 7:23 f m #445691
maprao
DeltagareTyvärr kan jag bidraga med några jättebra tips. Jag vet dock att dammen ska fyllas upp och sedan ligga under minst en hel regnperiod. Man mäter sedan hur stora sättningara varit och tar ställning till när byggandet kan påbörjas. Jag vet också att det är nästan lika dyrt att köpa en damm som en byggklar tomt. Jag valde det senare alternativet.
MEN VAD TREVLIGT ATT FÅ EN SVENSK GRANNE!
Kj
-
12 augusti, 2010 kl. 7:34 f m #445692
Stolten
MedlemJa så trevligt. Det är ju en liten bit mellan Soi Dao och Laem Sing men det är i allafall samma provins.
Mvh, Stolten
-
12 augusti, 2010 kl. 7:37 f m #445693
maprao
DeltagareJo, men jag har en rai med en bunglow i Leam Sadet.
Kj
-
12 augusti, 2010 kl. 7:38 f m #445694
stgrhe
DeltagareDet skall bli intressant att följa den här tråden. Hur är det med själva strandlinjen som jag förmodar är publik mark?
Göran
-
12 augusti, 2010 kl. 8:09 f m #445695
Stolten
MedlemBeträffande strandlinjen så är marken framför tomten allmän(statlig) mark. Om ni tittar nogrant på ritningen så ser ni att poolen ligger utanför tomten. Detta beror på att kunden är i en process där han ansökt om att utöka sin Chanote för att även innefatta den mark där poolen ligger placerad.
Fotografierna på räkdammen är från 2008. Dammen är redan fylld och har sedan legat under en regnsäsong för att sätta sig. Innan byygnationen sedan sätter igång och grunden designas så gör vi ett borrtest på tomten. Det går till så att man borrar ned till åtmintonde 24 meters djup och analyserar de olika grundlagrens sammansättning, samt beräknar ytfriktion och slutsresistans. När denna analys är klar kan man utifrån konstuktionsritningen avgöra vilken typ av grund som behövs för att villan skall stå stabilt.
Detta gjorde vi parallelt med designarbetet. Byggnationen av villan är redan igång men jag kommer att försöka lägga upp lite nytt material varje dag från dess att designarbet började så att det blir kronologiskt och lagom mycket att läsa varje dag.
Så här såg tomten ut när den var igenfylld:
[attachment=0:2vrascb3]stp_2.JPG[/attachment:2vrascb3]Mvh, Stolten
-
12 augusti, 2010 kl. 8:49 f m #445696
Nille
KeymasterRiktigt kul tråd Stolten, den skall jag med stort intresse följa!
Jag har ändrat bilageinställningarna för att ladda upp bilder till 1 MB per bild. tydligen hade vi ytterligare ett krav på storleken mätt i pixlar, den har jag nu tagit bort. Vi får se hur det fungerar.
-
12 augusti, 2010 kl. 8:56 f m #445697
Pebo56
DeltagareSkall bli intressant att följa er tråd.
-
12 augusti, 2010 kl. 5:57 e m #445698
Pebo56
Deltagare.
Intressant tråd.
Tackar för det :thumbright: .
// Skalis
-
12 augusti, 2010 kl. 9:52 e m #445699
stgrhe
DeltagareDet här huset kommer ju att ligga väldigt utsatt för väder och vind och som gammal sjöman vet jag vilket slitage stormande monsunvindar och regn kan åstadkomma.
Vilka åtgärder kommer huset att få som skydd jämfört med om det byggts längre in i landet? Det första jag tänker på är att det nog endast duger med marinfärger och att alla betong- och putsytor behöver skyddsbehandlas med Radcon formula 7 eller liknande vass produkt. Annat är att det nog endast duger med syrafast stål, vanligt “rostfritt” kommer inte att hålla.
Göran
-
13 augusti, 2010 kl. 4:52 f m #445700
Stolten
Medlemmaparao: Laem Sadet ligger det på Chao Lao beach? i så fall är det ju faktiskt ganska nära till Laem Sing.
Nille: Tack för det. Jag ska försöka ladda upp lite större bilder och se om det fungerar.
stgrhe: Tack för dina insiktsfulla kommentarer. Jag skall försöka återkomma till dina frågor senare i tråden när vi kommer till byggnationen av dessa delar.
Här kommer arkitektens första förslag på planritning igen fast i större format:
[attachment=1:2864p6ms]Proposal Drawing-Model 1.jpg[/attachment:2864p6ms]
Tanken med designen är att så många som möjligt av husets rum skall få havsutsikt. Som ni ser vätter alla sex sovrummen inklusive vardagsrummet mot havet. Köket får också havsutsikt i och med sin öppna planlösning mot vardagsrummet. Detta första förslag är väldigt symmetriskt med en sala på varje sida om infinty edge poolen som vätter mot havet.Efter en del diskussioner med kunden lät vi arkitekten göra en del smärre förändringar i planritningen och nästa uppdaterade förslag på planritning såg ut så här:
[attachment=0:2864p6ms]Proposal Drawing-Model 2.jpg[/attachment:2864p6ms]
Som ni ser i denna uppdaterade planritning har vi lagt badruumen hos de yttersta sovrummen på sidan istället för bakom sovrummet för att ge havsutsikt även från badrummet. Vardagsrummet har blivit aningen mindre och poolen längre men smalare. En Sala har tagits bort för att ge ett mindre symmetrikt intryck. Från vardagsrummet leder en träterass fram och hänger utanför infinty edge poolen. Detta för att ge intrycket av att trädäcket sluttar direkt ut i havet (Infinty edge poolen ger intrycket av att sammansmälta med havet när man sitter på trädäcket eller i vardagsrummet).Fortsättning följer…
Mvh, Stolten
-
13 augusti, 2010 kl. 1:49 e m #445702
maprao
Deltagare@Stolten wrote:
maparao: Laem Sadet ligger det på Chao Lao beach? i så fall är det ju faktiskt ganska nära till Laem Sing.
Mvh, StoltenJa, det är ungefär en kvart på moppen. Jag brukar åka bort till Laem Sing då och då. Jag har 5 års erfarenhet av den kuststräckan. Jag kommer att följa bygget från både forumet och moppen.
Vad jag tycker är bra i området? Prisläget, fina solnedgångar i havet, klimatet okt-jan, seafood samt den fina naturen.
Vad jag gillar mindre? Monsunregnen rullar in från havet med kraftig blåst juli-sept, de mycket värma nätterna febr-juni. Havet håller en temp på över 30 grader, som högst har jag mätt 35 grader.
Det behövs därför ett motståndskraftigt hus mot regn, saltstänk, blåst och värme.
Vi valde en tomt 200 m från kusten med tanke på det tidvis tuffa klimatet vid stranden. Det får bli en promenad eller en moppesväng när man skall bada, äta eller titta på solen. Att bo där permanent är inte heller aktuellt, vi byter inte bort det, för Thailand, svala klimatet i SoiDao.
Kj
-
14 augusti, 2010 kl. 4:33 f m #445703
Klacken
MedlemHej !
jag forstar inte varfor ,dom som skall bygga kontaktat en riktig byggfirma eller nagon Byra
som ar bra pa Cad och ritar ner nagra forslag,eller ar det sa att nagon vill snalaka och fa tips gratis.
m.v.h Klacken -
14 augusti, 2010 kl. 7:23 f m #445704
Stolten
MedlemMaprao: Trevligt, huset är inte tänkt att användas som permanentboende utan som ett semesterboende framförallt under den svenska vintern.
Klacken: Jag är lite osäker på din fråga, men kunden hade från början en ide om hur de ville huset skulle se ut. De ville ha ett centralt stort vardagsrum med sovrumsdelar på varsin sida om vardagsrummet och en pool som vätter mot havet framför vardagsrummet. Därav designen på den första planritningen. När man designar ett arkitektritat hus så brukar man börja med en preliminär planritning efter kundens första önskemål och sedan göra ändringar i denna tills dess att kunden är 100% nöjd med planritningen. Därefter börjar arkiteten bygga upp huset i tre dimensioner och processen med kundfeedback, modifikation av ritning, feedback igen följt av mer modifikation sätter igång igen. Detta fortsätter tills dess att kunden har det hus som till 100% speglar dennes ambitioner. Det är den processen, designarbetet av ett arkitektritat hus, som början av den här tråden försöker spegla.
Efter ytterligare feedback från kunden såg den modifierade planritningen ut så här:
[attachment=0:3ukstf7o]Proposal Drawing-Model 3.jpg[/attachment:3ukstf7o]Huset har nu fått två styckna master bedrooms samt fyra stycken mindre sovrum på flankerna. Entren till somvrummen från baksidan har tagits bort för att lämna mer plats åt badrummen. Den östra sovrumsflanken har givits en kink för att ge direkt utsikt mot en av öarna som ligger utanför kusten. Denna sovrumsdel har också fått passage i form av en spång som leder från vardagsrummet ena sida.
Planlösningen av Master bedroom/master bathroom är hinspirerade från Hotel four season i Carmaelo Paraguay. De är ett stort sovrum med sängen placerad i mitten av det stora somvrummet som har plats för ytterligare möblemang. Sovrummet är i sig som en liten enrumsstudio. På varsin sida om sängen leder skjutdörrar in till badrummet som har badkar placerat i ett burspråk, mitt emot badkaret finns bänk med dubbla handfat. I ena ändan av badrummet finns toalett och dush och i andra änden en garderob/ dressing room.
Köket har åkt bak lite granna och lämnat plats åt ett kvadratiskt vardagsrum. En Sala/dining room har tillkommit utanför köket, denna omges av en japansk zen trädgård.
Bakom köket har gästtoalett och skafferi/vinföråd tillkommit.
Fortsättning följer…
Mvh, Stolten
-
14 augusti, 2010 kl. 11:32 f m #445705
stgrhe
Deltagare@Klacken wrote:
Hej !
jag forstar inte varfor ,dom som skall bygga kontaktat en riktig byggfirma eller nagon Byra
som ar bra pa Cad och ritar ner nagra forslag,eller ar det sa att nagon vill snalaka och fa tips gratis.
m.v.h KlackenSå enkelt går det inte till även i en lite efterblivet land som Thailand. Möjligen skulle du kunna göra de första skisserna i CAD för att sedan ge dem till en arkitekt. Båden arkitekten och konstruktören, han som gjort hållfastighetsberäkningarna, måste sätta sina signaturer på byggnadsriktningarna för att de skall bli godkända av Tessaban.
Göran
-
14 augusti, 2010 kl. 4:59 e m #445706
Pebo56
Deltagare.
Det verkar på ritningen som att ägaren bygger huset för att kunna hyra ut rum/vinge. Inga sovrum har någon dörr som förbinder dom.
Ett slag minihotell, är det korrekt ?
// Skalis
-
16 augusti, 2010 kl. 3:41 f m #445709
Stolten
MedlemSkalman: Huset är tänkt att vara ett semesterretreat för kunden men kommer även att stå till uthyrning så du har gjort en helt korrekt obeservation. Du kommer dock att se i den slutgiltiga planritningen att vi lägger till “connecting doors” mellan master bedroom och de intilligande mindre sovrummen. Denna kan hållas låst om man vill få enskildhet eller öppen ifall man vill vara mer familjär.
Efter ytterligare feedback såg nästa modifierade planritning ut så här:
[attachment=0:klg6wys1]Proposal Drawing-Model 4.jpg[/attachment:klg6wys1]
Vi har krymt vardagsrummet lite grann, bytt plats på gästoalleten och vinförrådet så att gästtoalletten vätter mot pelargången som passerar utanför köket. Ett förrådsutrymme har lagt till i garaget. Det östra sovrumsvingen mindre sovrum har flyttats bak och en avdelande vägg har lagts till på träterrasen utanför de mindre sovrummen. Detta för att varje sovrum skall få en mer privat terrassyta.Mvh, Stolten
-
16 augusti, 2010 kl. 3:50 f m #445710
Stolten
MedlemEfter ytterligare en del små omarbetningar i planritningen såg nästa skiss ut så här:
[attachment=0:170img33]MrKent_Plan-Model 5.jpg[/attachment:170img33]
En “connecting door” har lagts till mellan master bedroom och de intilligande mindre sovrummet. Layouten på kök vinföråd och gästtoallett har förändrats lite. En tvättstuga har tillkommit vid sidan av köket och poolen har fårtt två olika nivåer. En grundare barndel samt en djupare del.Mvh, Stolten
-
16 augusti, 2010 kl. 6:07 f m #445711
Nille
KeymasterBlir det inte lite väl mycket uthyrning av bygget och lite väl lite ett hem? Har svårt att tänka mig ett eget boende där mina rum mer eller mindre var “utspridda” över tomten? Inte ens hans eget sovrum verkar ju riktigt sitta ihop med huset. Är de gemensamma ytorna något som eventuella hyresgäster kan ta av? Skall man hyra ut på detta vis tror jag man behöver ha personal på plats, det blir ju mer som ett mindre hotell. Gärna lite mer om era tankar kring detta ämne!
-
16 augusti, 2010 kl. 6:36 f m #445712
Stolten
MedlemNille: Tack för dina kommentarer. Huset är i första hand ett semesterboende och designen med friliggande sovrum är dels rent estetisk och även tänkt att ge lite mer privacy åt själva sovrumsdelarna i och med att det är ett hus i ett plan. Tanken är att flera familjer skall kunna ockupera huset samtidigt, som en flerfamiljsvilla.
Tanken med uthyrning är att hyra ut hela eller delar av villan då de själva inte använder den. Den kommer då tillsammans med personal. Vi kommer att bygga ytterligare ett hus på tomten (som inte är utritat på ritningen ännu) för den Thailändska familj som skall bo där permanent och sköta huset.
Mvh, Stolten
-
16 augusti, 2010 kl. 7:39 f m #445713
Nille
KeymasterDet låter onekligen som ett jättespännande projekt.
Hur kommer hyresgäster uppleva detta när alla rummen är uthyrda tro? Att man delar någons hem med några man inte känner? Jag skulle nog överväga att bygga in master sovrum i huset och göra ett hus av det. Behöver man sälja det en dag så undrar jag om inte det blir lättare så..
Jag kommer fortsätta undra. Mycket nyfiken på detta 🙂
-
16 augusti, 2010 kl. 7:48 f m #445714
Stolten
MedlemHej Nille
Tanken är nog att de familjer som vistas där samtidigt redan är bekanta. Folk som så att säga vill ha en gemensam semester. Tanken i första hand är att hyra ut till bland annat vänner men jag tror att även utomstående är välkomna.
Att hyra ut sitt hus när man inte använder det är det nog flera som gör (se t.ex. http://www.samui-villas.com/). Det finns en efterfrågan efter att hyra ett privat hus istället för att bo på hotell.
Mvh, Stolten
-
16 augusti, 2010 kl. 12:38 e m #445715
maprao
Deltagare@Stolten wrote:
Vi kommer att bygga ytterligare ett hus på tomten (som inte är utritat på ritningen ännu) för den Thailändska familj som skall bo där permanent och sköta huset.
Mvh, Stolten
Här ringer en varningsklocka för mig. Vi har tidigare haft en tomt som en thaländsk familj skött om och de hade mycket bra villkor. Det fungerade alla fall inte.
Vi var tvingade att sälja. Vi hade tur som fick igen pengarna. Det är svårt att hitta rätt familj. Ingen garanti även om det är släktingar.Kj
-
17 augusti, 2010 kl. 4:00 f m #445707
Stolten
Medlemmaprao: Det gäller att hitta pålitligt folk vilket faktiskt kan vara svårt. Att välja familjmedlemmar kan vara bra i och med ökad tillit, dock kan det vara svårare att säga till ordentligt om arbetsmoralen sviker. Hur som helst så är alternativet att inte ha någon familj som vaktar och sköter huset sämre än att ha det. Det behövs någon på plats som kan vakta mot t.ex. inbrott och dylikt.
Mvh, Stolten
-
17 augusti, 2010 kl. 4:21 f m #445708
Stolten
MedlemI och med den senaste planritningen så var kunden redo att ta nästa steg att börja bygga upp huset i tre dimensioner. De ville ha ett huset i modern/samtida stil med välvda tak.
Arkitektens första förslag såg ut så här:
[attachment=4:qfqv07ya]Approach.jpg[/attachment:qfqv07ya]Vy från vägen
[attachment=3:qfqv07ya]Beachside above.jpg[/attachment:qfqv07ya]Fågelperspektiv från stranden
[attachment=2:qfqv07ya]Beachside above2.jpg[/attachment:qfqv07ya]Fågelperspektiv från stranden två
[attachment=1:qfqv07ya]Beachside eyelevel.jpg[/attachment:qfqv07ya]Vy från stranden
[attachment=0:qfqv07ya]Bedroom.jpg[/attachment:qfqv07ya]Vy över sovrummen från stranden västerifrån
Fler bilder kommer i nästa inlägg…
Mvh, Stolten
-
17 augusti, 2010 kl. 4:37 f m #445701
Stolten
Medlem[attachment=4:oe8aw18m]Bedroom2.jpg[/attachment:oe8aw18m] Vy över sovrummen från stranden österifrån
[attachment=3:oe8aw18m]Layout.jpg[/attachment:oe8aw18m] Fågelperspektiv uppifrån
[attachment=2:oe8aw18m]Living.jpg[/attachment:oe8aw18m] Fågelperspektiv över vardagsrummet
[attachment=1:oe8aw18m]Sala2.jpg[/attachment:oe8aw18m] Vy mot middagssala, kök och vardagsrum
[attachment=0:oe8aw18m]Sala.jpg[/attachment:oe8aw18m] Vy över pool, terass och vardagsrum österifrån
Som ni kan se av de tredimensionella bilderna består flera av villans väggar av fönster. Speciellt de delar som vätter mot stranden dvs. sovrummen och vardagdsrummet. Entren däremot är relativt sluten med finish i sten. Arkitekten ville här ge känslan av att först komma in i en grotta och sedan komma ut på andra sidan där huset öppnar upp sig mot havet. Lite som att gå på en stig i en djup, mörk, granskog för att se hur det framom börjar ljusna, skogen spricker upp och öppnar upp sig mot en väntande skogstrand:-)
Mvh, Stolten
-
19 augusti, 2010 kl. 5:30 f m #445716
Stolten
MedlemEfter feedback från kunden gjordes en del förändringar i designen.
[attachment=4:13a306r9]top1.jpg[/attachment:13a306r9]Fågelvy från stranden
[attachment=3:13a306r9]top2.jpg[/attachment:13a306r9]Fågelvy från vägen
[attachment=2:13a306r9]sala1.jpg[/attachment:13a306r9]Vy från trädgård mot kök och middagssala
[attachment=1:13a306r9]beachside.jpg[/attachment:13a306r9]Vy från stranden
[attachment=0:13a306r9]front1.jpg[/attachment:13a306r9]Vy från vägen
En del färändringar har gjorts. Varav de mest betydande är taket på terasser samt salas har bytts mot mer solida tak för att skydda bättre mot regn och sol. Alla välvda tak har fått en brun ton och den solida grottentren har bytts mot en mer luftig och öppen variant där vederbörande möts av en trädgård täckt av en blombeklädd pergola.
Fortsättning följer…
Mvh, Stolten
-
19 augusti, 2010 kl. 7:29 f m #445717
stgrhe
DeltagareSmaken är ju olika men för mig för de välvda taken tanken på byggbaracker. Jag skulle valt platt tak något sluttande in sett från sjösidan.
Problemet med både platta och välvda tak är att det finns risk att huset blir alldeles för varmt. Helst bör det finnas en väl tilltagen volym mellan ett ventilerat inner- och yttertak.
-
19 augusti, 2010 kl. 7:45 f m #445718
Stolten
Medlemstgrhe: Det är rätt observerat att en högre tak dvs. en större luftvolym mellan ytter och innertak är fördelaktigt för att ge taket goda isoleringsegenskaper. Dels på grund av den större luftvolym som innestängs men också på grund av att det oftast är lättare att få till god ventilation i utrymmet mellan innertak och yttertak…
…jag måste kila nu så jag hinner tyvärr inte skriva klart, men jag skall försöka återkomma med en komplettare utläggning efter helgen…
God helg på er.
Mvh, Stolten
-
19 augusti, 2010 kl. 8:24 f m #445719
mattias1971
DeltagareStolten wrote:Kunden har på egen räkning förvärvat en strandtomt (chanote) i laem sing om cirka 1 rai med 70 meters obruten standlinje. Tomten ser ut så här:Vad kan en sån strandtomt kosta? Klart intressant ifall man kan få tag på en strandtomt och i det området till rätt pris!
Vad beräknas villan kosta och när är det tänkt stå klart?
Intressant tråd som ska följas med intresse -
22 augusti, 2010 kl. 1:07 e m #445720
Thailandaren
MedlemJag skulle gissa att bara husbygget kostar runt 10 miljoner baht. Visst finns det strandtomter till salu lite varstans i Thailand men priserna är astronomiska. Man bör nog vara mångmiljonär i Sek innan man funderar på ett projekt i den här klassen. Men en intressant tråd är det som jag skall följa med spänning.
-
22 augusti, 2010 kl. 3:38 e m #445721
stgrhe
Deltagare@Thailändaren wrote:
Jag skulle gissa att bara husbygget kostar runt 10 miljoner baht. Visst finns det strandtomter till salu lite varstans i Thailand men priserna är astronomiska. Man bör nog vara mångmiljonär i Sek innan man funderar på ett projekt i den här klassen. Men en intressant tråd är det som jag skall följa med spänning.
Det beror alldeles på materialval och byggteknik men jag tror inte byggkostnaderna kommer att bli så höga som 10 miljoner inklusive infinitypoolen. Poolen torde kosta omkring 900 tusen baht med australisk utrustning, billigare med kinesisk,
Något som drar iväg kostnaderna är om det är en komplicerad takkonstruktion och det är det inte i det här fallet. Många hus som byggs i Thailand och som ser dyra ut kostar egentligen inte så särdeles mycket att bygga, men priset kan ändå vara högt. Häromdagen besökte jag ett hus som kostat ägaren 25 miljoner men byggkostnaden var endast 9 miljoner.
Göran
-
22 augusti, 2010 kl. 5:06 e m #445722
Travaren
MedlemJag undrar vad denna mark kostat? Intressant tråd detta. 🙂
-
23 augusti, 2010 kl. 7:52 f m #445723
Stolten
MedlemSmaken är ju olika men för mig för de välvda taken tanken på byggbaracker. Jag skulle valt platt tak något sluttande in sett från sjösidan.
Problemet med både platta och välvda tak är att det finns risk att huset blir alldeles för varmt. Helst bör det finnas en väl tilltagen volym mellan ett ventilerat inner- och yttertak.
stgrhe: Det är rätt observerat att en högre tak dvs. en större luftvolym mellan ytter och innertak är fördelaktigt för att ge taket goda isoleringsegenskaper. Dels på grund av den större luftvolym som innestängs men också på grund av att det oftast är lättare att få till god ventilation i utrymmet mellan innertak och yttertak. De traditionella Thailändska hustaken från centrala thailand med skarpt sluttande tak är ett bra exempel för att få stor luftvolym mellan innertak och yttertak. Speciellt om man lägger väl tilltagna ventilationsgrillar på gavlarna.
För att öka luftvolymen och få till bra ventilation mellan yttertak och innertak på denna villan (Sun Tropic Villa) där kunden av subjektiva estetiska själ ville ha ett välvt rundat tak har vi i de delar som beläggs med traditionellt innertak lagt detta en bit ned under skärningspunkten mellan tak och vägg i höjd med den vertikala list som avskiljer övre delen av sovrumsflyglarna från den undre. Det syns inte på dessa bilder men kommer att framkomma senare i de slutgiltiga designen att mellan yttertak och innertak läggs sedan ordentiligt tilltagna luftgrillar paralellt med strandlinjen så att luftgenomströmningen från havsvindarna skall ge taket goda ventilationsegenskaper.
En energifördel med välvt rundat tak är att den runda formen till sin fysiska natur minimerar den exponerade takytan i förhållande till den innestängda luftvolymen. Det är bland annat på grund av detta som ett antal energihus är designade med välvt rundade tak. Vi minimerar därmed den strålningsexponerade och värmeledande takytan i förhållande till den innestängda isolerande luftvolymen. När man designar låga tak är det således mer energieffektivt med ett välvt än ett rakt tak.
Att välvda tak skulle ge intrycket av en byggbarack stämmer åtminstonde inte i mina ögon. De flesta byggbaracker jag sett har haft raka tak och så även dem som vi använder. I Sverige brukar de rent av bara vara fyrkantiga lådor. Det vore dock intressant att se dessa byggbaracker med välvda tak så om du kan informera mig om var dessa används så kanske jag kan ta en titt vid lämpligt tillfälle och få lite inspiration av denna annorlunda design på byggbaracker.
Jag kan dock lugna er med en försäkran att villan i fråga inte kommer att se ut som en byggbarack:-)
Mvh, Stolten
-
23 augusti, 2010 kl. 8:05 f m #445724
Stolten
Medlemmattias1971: Jag har skickat ett PM till dig.
Mvh, Stolten
-
23 augusti, 2010 kl. 8:26 f m #445725
Stolten
MedlemEfter ytterligare en del diskussioner gjordes några fler förändringar i designen.
[attachment=4:3hb9v49r]Sun Tropic Villa.jpg[/attachment:3hb9v49r]Fågelvy från stranden
[attachment=3:3hb9v49r]top1_red.jpg[/attachment:3hb9v49r]Fågelvy från vägen
[attachment=2:3hb9v49r]Front1_red.jpg[/attachment:3hb9v49r]Vy från vägen 1
[attachment=1:3hb9v49r]Front_red.jpg[/attachment:3hb9v49r]Vy från vägen 2 (Här ses de träfärgade ventilationsgrillarna som ligger under det välvda yttertaket parallelt med strandlinjen. Detta för att ge god ventilation mellan yttertak och innertak. Ett isoleringslager med foliepackad mineralull kommer att läggas ovanför innertaket för att stärka isoleringen i taket. Taket är den viktigaste delen att isolera i ett varmt land som thailand där cirka 80% av den solstrålning som träffar huset faller på taket)
[attachment=0:3hb9v49r]Layout_red.jpg[/attachment:3hb9v49r] Fågelvy
De främsta förändringarna är gjorda kring entren som återigen fått den grottliknande fasaden men behåller den öppnare delen med pergolan. Den omkringliggande muren har blivit mer solid. En del dekorativa paneler har tillkommit på baksidan av sovrumsflyglarna och en trappa samt utomhusdush har lagts till på östra sidan om swimmingpoolen.
Fortsättning följer…
Mvh, Stolten
-
23 augusti, 2010 kl. 8:50 f m #445726
Stolten
MedlemLite fler detaljbilder…
[attachment=4:38osypwb]Carpark_red.jpg[/attachment:38osypwb] Vy från bilparkeringen mot entren vid pergolan
[attachment=3:38osypwb]Kitchen_red.jpg[/attachment:38osypwb] Vy från vardagsrummet mot köket
[attachment=2:38osypwb]Sala2_red.jpg[/attachment:38osypwb] Vy från sranden mot poolsala samt väster sovrumsflygel
[attachment=1:38osypwb]Living Bldg._red.jpg[/attachment:38osypwb] Vy från standen mot vardagsrummet
[attachment=0:38osypwb]Sala2.1_red.jpg[/attachment:38osypwb] Vy från poolsala mot poolen
Fortsättning följer…
Mvh, Stolten
-
23 augusti, 2010 kl. 9:03 f m #445727
Stolten
Medlemoch efter ytterligare diskussioner ändrades en del små detaljer såsom utformningen av utomhusdusharna och entren…
[attachment=4:195od5cf]2.jpg[/attachment:195od5cf] Utomhusdush vid stranden
[attachment=3:195od5cf]5.jpg[/attachment:195od5cf] Extra utomhusdusch vid poolen mellan vardagsrummet och västra sovrumsflygeln
[attachment=2:195od5cf]Waterfall.jpg[/attachment:195od5cf] Vattenfall vid entren
[attachment=1:195od5cf]Waterfall2.jpg[/attachment:195od5cf] Bakom entreväggen under pergolan
[attachment=0:195od5cf]washroom_red.jpg[/attachment:195od5cf] Vy från trädgården mot tvättstugan
Fortsättning följer…
Mvh, Stolten
-
23 augusti, 2010 kl. 11:14 f m #445728
stgrhe
DeltagareKommentar till takisoleringen: tänk på att isolera både mot strålningsvärmen som mot konvektionsvärmen. Om ni bara lägger ett plant skickt ovanpå innertaket med aluminium överst kommer det skyddetsuccesivt att bli sämre mot strålningsvärmen alleftersom smuts samlas. Det är därför det är vanligare att montera isoleringen under yttertaket och med den blanka sidan nedåt.
-
23 augusti, 2010 kl. 2:32 e m #445729
mrbo
MedlemHej Stolten,
Jag har med stigande intresse följt denna tråd då jag med åren har skaffat mig lite erfarenheter för en svensk som skall ha ett hus i Thailand.
Först energikostnaden – Bodde 82-83 i BKK och fann att kylkostnaden i lägenheten var proportionerligt med uppvärmningskostnaden i Sverigehuset. Dvs med stora glasytor i Thailand kommer också en kostnad för klimatet! Mitt första hus byggdes 2003 och låg ca 600 m från stranden och det visade sig ganska snart att värmen, trots min vana med thaiklimatet, blev väl jobbig. Så, nästa hus lyckades jag få tag på vid beachen, har mellan 15-50m till vattnet beroende på vattenhöjden som växlar med årstiden. Fördelen, utöver vågskvalpet, med ständig sjöbris är ju att jag inte behöver använda A/C’n utan använder endast skjutdörrar med moskitnät om nätterna. Dock räcker inte det på morgonsidan då solen ligger på den del av “Master bedroom” som ligger närmast havet och man ligger inte längre än 08:00 på morgonen.Sen blir det för varmt.
Besökte nyligen ett nybyggt hus som hade isolerat enligt svenska principer med bl.a isolerglas fönster och det var en överraskning. Jag upplevde att AC’n stod påslagen för att det var så svalt i huset, men det visade sig att den inte var påslagen utan det var bara isoleringen som höll nere temperaturen i huset. Jag skall nu när jag kommer ner igen (Sep) sondera marknaden och se hur jag kan få tag på isolerglas för att byta ut mina stora glasytor från living room och bed rooms.
För det andra nämnde någon nackdelen med korrosion då man bor nära vattnet och det ligger lite i det men är fullt hanterbart. Har funnit att utefläktar på terasser får en ytkorrosion på fläkthusen, men det går ju att lösa. Har i några fall fått problem med computers och andra elapparater där jag fått byta en del komponenter.
En tredje nackdel med att bo intill stranden är den fina sanden som följer med vinden/brisen. Vi löser det med att stänga skjutdörrarna när det är pålandsvind så även detta är hanterbart.
Måste dock tillägga att alla problem blir små när man bor på stranden så lycka till.
MVH mrbo -
23 augusti, 2010 kl. 3:03 e m #445730
Thaisambo
DeltagareJag skrev så här i tråden Isoleringsmaterial för husbygge! för inte så länge sen:
@Thaisambo wrote:
Har bara googlat lite och inte kollat detaljer eller alternativa leverantörer, men det pratas ju om att få behagligt inomhusklimat i Thailand och detta är en intressant detalj som jag gärna delar med mej av:
Kanske kan detta hjälpa någon som söker isolerglas/energiglas i Thailand… Vad gäller gasfyllningen är det argongas de använder, så det är med det också.
Det visar åtminstone att energi- eller isolerfönster finns att få i Thailand. Att märka är att de är gjorda med PVC – inte metall i ramen, vilket har betydligt bättre egenskaper ur isoleringssynpunkt (PVC är en dålig ledare av värme/kyla).
-
24 augusti, 2010 kl. 6:25 f m #445731
Stolten
MedlemKommentar till takisoleringen: tänk på att isolera både mot strålningsvärmen som mot konvektionsvärmen. Om ni bara lägger ett plant skickt ovanpå innertaket med aluminium överst kommer det skyddetsuccesivt att bli sämre mot strålningsvärmen alleftersom smuts samlas. Det är därför det är vanligare att montera isoleringen under yttertaket och med den blanka sidan nedåt.
Tack för tipset.
Ett annat alternativ som vi med fördel tillämpat på hus med mer skarpt sluttande tak är att placera separat reflektorfolie mot strålningsvärme under yttertaket och folietäckt mineralull ovanpå innertaket. Detta är effektivare eftersom kostnaden för mineralullen är betydligt högre per kvadratmeter än reflektorfolien.
Reflektorfolie är extra viktigt under tak som klätts med tegel eller betongtegel. Detta hus kommer på grund av sitt välvda tak att beklädas med asfaltsshingle ovanpå plywood. Då ett sådant tak inte leder värme lika väl som tegel eller betongtegeltak är inte reflektorfolie av samma betydelse som under t.ex. ett betongtegeltak.
Mvh, Stolten
-
24 augusti, 2010 kl. 6:50 f m #445732
Stolten
Medlemmrbo: Tack för lyckönskningarna.
Jag har behandlat ämnet om fönster lite i en tidigare tråd som handlar om val av fönster till AC kylda hus.
Det effektivaste sättet att skydda mot strålningsvärme är de reflekterande glas som ofta används på höga kontorsbyggnader. Detta är kanske inte så estetiskt att använda i enfamiljsvillor och här är det tonade lågenergiglaset ett kanske mer estetiskt men definitivt inte lika energieffektivt alternativ. Grön ton är den mer energieffektiv än de flesta andra toner och enligt mitt tycke också den estetiskt mest tilltalande.
Om AC används för att kyla inomhusmijön är det definitivt på sin plats att använda dubbelglas. En vän som gjort en termodynamisk beräkning på detta har dragit slutsatsen att om inte dubbelglas används så är det av obetydlig vikt för enrgieffektiviteten hur välisolerade väggarna är i det fall AC används för att kyla inomhusmiljön.
Ett alternativ om man vill slippa dubbelglas och AC är att designa huset på ett sådant sätt att huset får en naturligt god ventilation och luftgenomströmmning. Viktigt att tänka på är att husets tak skall vara välisolerat och ha god ventilation. Den fysiska designen och utformningen av huset är också av stor vikt för att fönster skall kunna hållas öppna och ge god luftgenomstömning.
En tredje punkt att tänka på är materialet i väggarna. Detta skall helst ha både låg värmeledningskoefficient såväl som låg värmeabsorption. Så kallad porbetong (Aerated Concrete) är ett material som uppfyller bägge dessa kriterier. Den låga värmeledningskoefficienten syftar till att minska värmeledningen från utsidan av huset till insidan. Låg värmeabsorption syftar till den värme som husets väggar absorberar under dagtid. När temperaturen faller under kvällen och natten så kommer väggarna att avge den värme som absoberats under dagen. Det är bland annat därför som hus byggda i ett material med hög värmeabsorptionskapacitet såsom t.ex. tegel får en högre inomhustemperatur än utomhustemperaturen på kvällen när den absorberade värmen avges.
Det finns många andra faktorer som är viktiga att tänka på för att bygga energieffektiva hus i i det klimat som råder i Thailand. Ministeriet för alternativ energi har gett ut ett bra kompendium som avhandlar detta, tyvärr endast på thailändska.
Låt mig önska god lycka med utbytandet av fönster.
Mvh, Stolten
-
24 augusti, 2010 kl. 7:02 f m #445733
Stolten
MedlemNästa steg var att designa inredningen och färgerna i badrummen. Så här såg arkitektens förslag ut för master bathroom:
[attachment=4:93kxpekj]01.jpg[/attachment:93kxpekj] Fågelvy
[attachment=3:93kxpekj]02.jpg[/attachment:93kxpekj] Sned fågelvy mot badkar
[attachment=2:93kxpekj]03.jpg[/attachment:93kxpekj] Sned fågelvy mot dressing room
[attachment=1:93kxpekj]04.jpg[/attachment:93kxpekj] Sned fågelvy mot dusch
[attachment=0:93kxpekj]05.jpg[/attachment:93kxpekj] Sned fågelvy mot handfat
Väggarna går i svart med inslag av träfärgat kakel. Dushrummet får en svart antik stenmosaik. Badkaret som ligger i ett burspråk är inbyggt på dessa bilder men kommer att vara fristående i slutdesignen.
Mvh, Stolten
-
24 augusti, 2010 kl. 7:05 f m #445734
Stolten
MedlemFörslaget för de mindre badrummen såg ut så här:
[attachment=0:1xbchb0c]06.jpg[/attachment:1xbchb0c] Fågelvy
Fortsättning följer…
Mvh, Stolten
-
25 augusti, 2010 kl. 4:26 f m #445735
Stolten
MedlemI och med dessa ritningar var kunden tillräckligt nöjd med villans design för att gå vidare för att låta ta fram detaljerade arkitetritningar på planlayout, fasader och genomskärning. När dessa var klara tog en byggnadsingenjör över och gjorde hållfastighetsberäkningar samt designar strukturen. Dessa ritningar används därefter för att ansöka om bygglov.
Tomten var som sagt en gammal räkdamm som såg ut så här:
[attachment=2:189jrqrs]stp_1.JPG[/attachment:189jrqrs]Efter utfyllnad med cirka 10 000 kubikmeter fyllnadsmassa såg tomten ut så här:
[attachment=1:189jrqrs]stp_2.JPG[/attachment:189jrqrs]Medans designen av huset pågick låg tomten och satte sig över en regnsäsong. Därefter gjordes ett borrtest ned till 24 meters djup för att fastställa vilken typ av grund som villan behöver för att stå stabilt. Det finns specialiserade firmor som utför marktester av det här slaget och vi använde en av de mer välrenomerade firmorna från Bangkok Geo-Technology Consultants Co., Ltd. (http://www.gtc.co.th/). När marktestet är klart ställer de ut en rapport där en analys av markförhållandena återges. Denna tillsammans med konstruktionsritningen används sedermera av byggnadsingenjören för att designa villans grund. Jordmånen på denna tomt var relativt mjuk. Det fick därför bli pålad grund ned till 18 meters djup.
När pålningkartan var klar började uppmätnings och utsättningsarbetet:
[attachment=0:189jrqrs]stp_3.JPG[/attachment:189jrqrs]Fortsättning följer..
Mvh, Stolten
-
25 augusti, 2010 kl. 4:46 f m #445736
Stolten
Medlem[attachment=3:15t1ld43]IMG_6431.JPG[/attachment:15t1ld43] Dessa trästavar sågas av och spetsas. De slås sedan ned i marken som markeringspålar.
[attachment=2:15t1ld43]IMG_6434.JPG[/attachment:15t1ld43] Pålarna målas sedermera med blå sprayfärg för riktpunkter och röd sprayfärg för pålningspunkter.
[attachment=1:15t1ld43]IMG_6439.JPG[/attachment:15t1ld43] Uppmätningen sker med hjälp av utsättningsinstument och måttband
[attachment=0:15t1ld43]IMG_6567.JPG[/attachment:15t1ld43] Så här fina blir solnedgångarna från tomten
Fortsättning följer…
Mvh, Stolten
-
26 augusti, 2010 kl. 11:21 f m #445737
Stolten
MedlemNär utsättningen av pålningspunkter var klar. Cirka 110 punkter totalt var det dags att göra testpålning. Även om vi gjort ett borrtest och med hjälp av detta avgjort att pålningen bör gå ned till 18 meters djup så brukar man börja med att slå ett par testpålar för att se hur det ter sig i verkligheten.
För att avgöra när pålen nått rätt djup och har tillräcklig bärkapacitet (i det här fallet 20 ton) kan man använda ett så kallad slagtest. Detta går till så att man räknar hur långt pålen går ned på 10 slag med pålhammaren. När rätt gränsvärde nås vet man att pålens bärstyrka är 20 ton.
Pålarna som används ser ut så här:
[attachment=4:19tl5on9]IMG_6487.JPG[/attachment:19tl5on9]
[attachment=3:19tl5on9]IMG_6489.JPG[/attachment:19tl5on9]
Varje påle är nio meter lång. Två pålar kommer därmed att fogas ihop för att nå 18 meters djup. Detta på grund av att det skulle vara svårt att hantera en enda lång påle om 18 meter. Som några nämnt tidigare så är strandtomter lite extra känslig miljö på grund av närheten till saltvatten. Vi har därför valt en tillsats i pålbetongen som ger denna ett skydd mot den salta miljön.[attachment=2:19tl5on9]IMG_6496.JPG[/attachment:19tl5on9]
Här påbörjas upphissningen av första testpålen[attachment=1:19tl5on9]IMG_6497.JPG[/attachment:19tl5on9]
Här sätt pålen i rätt position och pålningshättan placeras ovanpå pålen för att skydda pålen från direktkontakt med pålhammaren. Om inte pålningshättan används kan pålen spricka när den träffas av pålhammaren.[attachment=0:19tl5on9]IMG_6498.JPG[/attachment:19tl5on9]
Här påbörjas neddrivningen av pålen med pålhammaren.Fortsättning föjer…
Mvh, Stolten
-
26 augusti, 2010 kl. 11:36 f m #445738
Stolten
MedlemOm det går att lägga upp videos så skulle jag kunna lägga upp detta på pålningen om någon är intresserad? Om det går, vet någon som följer tråden hur i så fall?
Mvh, Stolten
-
26 augusti, 2010 kl. 11:43 f m #445739
whome
DeltagareDet enklaste är väl att lägga upp dem på Youtube och sedan bädda in länken i inlägget.
-
26 augusti, 2010 kl. 1:51 e m #445740
-
27 augusti, 2010 kl. 3:51 f m #445741
Stolten
MedlemNär första pålen är nedslagen hissas nästa påle upp. Denna skall fogas till den första pålen
[attachment=4:bmtntq1q]IMG_6519.JPG[/attachment:bmtntq1q]
Så här ter det sig[attachment=3:bmtntq1q]IMG_6520.JPG[/attachment:bmtntq1q]
Ett armeringsjärn sätts in i ett förborrad hål i pålen för att pålarna skall hamna rätt mot varandra.[attachment=2:bmtntq1q]IMG_6521.JPG[/attachment:bmtntq1q]
Pålarna förs ihop och förbereds för ihopsvetsning.[attachment=1:bmtntq1q]IMG_6523.JPG[/attachment:bmtntq1q]
Pålarna svetsas samman[attachment=0:bmtntq1q]IMG_6524.JPG[/attachment:bmtntq1q]
Och nedslagningen påbörjas igenFortsättning följer…
Mvh, Stolten
-
27 augusti, 2010 kl. 3:57 f m #445742
Stolten
Medlem[attachment=2:3mc8we1e]IMG_6526.JPG[/attachment:3mc8we1e]
När pålen kommit så här pass djupt gör vi slagtest och märker att pålen behöver drivas ytterliggare för att nå bärkapacitet om 20 ton.[attachment=1:3mc8we1e]IMG_6527.JPG[/attachment:3mc8we1e]
En förlängning (typ av dorn) sätts på pålen för att driva ned den djupare.[attachment=0:3mc8we1e]IMG_6533.JPG[/attachment:3mc8we1e]
Så här djupt gick pålen innan bärkapaciteten 20 ton uppnåddesFortsättning följer…
Mvh, Stolten
-
27 augusti, 2010 kl. 12:00 e m #445743
stgrhe
DeltagareHur mycket är huset (utan tomt) kostnadsberäknat till?
-
28 augusti, 2010 kl. 5:36 f m #445744
Stolten
Medlemstrghe: Jag har skickat ett PM till dig.
Mvh, Stolten
-
28 augusti, 2010 kl. 5:53 f m #445745
Thailandaren
MedlemDet är många som är intresserade av prisbilden i Thailand.
Vad är kostnaden för det här projektet, tomt, hus och pool ?
Hur mycket kostar det att anlita arkitekt?
Vad kostar en ansvarig byggnadsinspektör? -
28 augusti, 2010 kl. 6:50 f m #445746
Stolten
MedlemDet är många som är intresserade av prisbilden i Thailand.
Vad är kostnaden för det här projektet, tomt, hus och pool ?
Hur mycket kostar det att anlita arkitekt?
Vad kostar en ansvarig byggnadsinspektör?Hej Thailändaren
Jag tänker inte uppge den detaljerade kostnadsbilden för Sun Tropic Villa i den här tråden men kan skriva några rader om den allmänna kostnadsbilden.
Byggkostnaden i Thailand beror som överallt på materialvalet. Ett par grova riktvärden är en byggkostnad på mellan 10 000 – 20 000 baht per kvadratmeter där du för 10 000 baht/kvm får ett väldigt elementärt hus och för 20 000 baht/kvm får en villa av västerländsk standard (fast anpassad till Thailändska förhållanden). Byggkostnaden kan dock bli både högre respektive lägre än dessa riktvärden beroende på materialval.
Ett riktvärde för arkitekter är 7% av konstruktionsbudgeten och detta kan förstås ocskå variera och vara både högre respektive lägre.
Beträffande byggnadsinspektörer så beror detta helt och hållet på dennes erfarenhet och varierar så pass mycket att det inte är lönt att ge några riktvärden.
Hoppas denna information kan hjälpa dig.
Mvh, Stolten
-
30 augusti, 2010 kl. 6:16 f m #445747
Stolten
MedlemEfter det att första testpålen slagits slogs ytterligare två testpålar på andra delar av tomten eftersom jormånens hårdhet kan variera lokalt. Efter detta framkom att 18 meters pålning var adekvat för att nå bärstyrka om 20 ton per påle. Vi gjöt därmed upp resterande pålar som därefter levererades till byggarbetsplatsen med en kranförsedd lastbil.
[attachment=4:3qfuk107]IMG_6962.JPG[/attachment:3qfuk107]
[attachment=3:3qfuk107]IMG_6966.JPG[/attachment:3qfuk107]
[attachment=2:3qfuk107]IMG_6980.JPG[/attachment:3qfuk107]
[attachment=1:3qfuk107]IMG_6986.JPG[/attachment:3qfuk107]
Lastbilen lyfter efter leverans upp sitt eget släp för hemfärden.[attachment=0:3qfuk107]IMG_6561.JPG[/attachment:3qfuk107]
Här har vi andehuset som vakar över bygget.Fortsättning följer…
Mvh, Stolten
-
1 september, 2010 kl. 6:00 f m #445748
Stolten
MedlemSå här såg det ut när alla pålar slagits ned.
[attachment=4:1phlcp0b]IMG_7264.JPG[/attachment:1phlcp0b]
Som ni ser sticker pålarna upp olika mycket. Det beror på lokala variationer i den underliggande jordmånen. Varje pelare har slagtestats för att nå bärkapacitet om 20 ton.[attachment=3:1phlcp0b]IMG_7273.JPG[/attachment:1phlcp0b]
Pålarna skall kapas i jämn nivå. Sedan gjuts grundplintar som förankras i pålarna.[attachment=2:1phlcp0b]IMG_7276.JPG[/attachment:1phlcp0b]
[attachment=1:1phlcp0b]IMG_7266.JPG[/attachment:1phlcp0b]
Här är ett förråd för byggmaterial under uppförande. Stommen byggs i trä men golvet läggs av betonggjutformar.[attachment=0:1phlcp0b]IMG_7270.JPG[/attachment:1phlcp0b]
Byggbaracker under uppförande. Framför byggbarackerna ligger betonggjutformar i en hög. Dessa skall senare användas för att gjuta plintar, pelare och balkar.Fortsättning följer…
Mvh, Stolten
-
1 september, 2010 kl. 12:16 e m #445749
Phonthaisongthaisilk
MedlemSer ut att var ett riktigt stort projekt, kanske har jag missat nyt men hur stor ar pålningsaraian? 🙂
-
2 september, 2010 kl. 3:10 e m #445750
Stolten
MedlemByggytan är 750 kvm så det är väl en ganska så stor villa.
Mvh, Stolten
-
2 september, 2010 kl. 4:00 e m #445751
Thaisambo
Deltagare@Stolten wrote:
Byggytan är 750 kvm så det är väl en ganska så stor villa.
Mvh, Stolten
Det är väldigt mycket, det motsvarar en stor industrilokal eller ett flerfamiljshus, 750 kvm byggyta innebär att husets tar på marken till exempel 25 x 30 m eller något sådant. I två plan får Du lätt ut 1400 kvadratmeter lägenhetsyta. Den uppgivna byggytan motsvara ca ½ rai i Thailand.
Jag bor själv i en tvåfamiljs fastighet, tomten är på 666 kvm och stora boningshuset har en byggyta på cirka 8 x 9 m, bostadslägenheten är på 143 kvm. Andra huset på tomten rymmer en mindre trerums lägenhet, pannrum och garage, byggytan är ungefär densamma.
Har inte följt med så noga i tråden, men en så stor byggyta är väl inte bara tänkt för bostaden utan även för pool, terrass m m?
-
3 september, 2010 kl. 3:37 f m #445752
Stolten
Medlem750 kvm är total byggyta inklusive inomhusarea, terasser och pool, allt detta pålas eftersom huskropparna sitter ihop. Tanken är att två eller tre familjer skall kunna ockupera villan samtidigt.
Mvh, Stolten
-
3 september, 2010 kl. 6:10 f m #445753
Stolten
MedlemNästa steg är att gräva runt pålarna för att få plats att gjuta grundplintarna.
[attachment=2:vlbfwmto]Foundation.JPG[/attachment:vlbfwmto]
Här är det grävt för grundplintar[attachment=1:vlbfwmto]IMG_7382.JPG[/attachment:vlbfwmto]
Närbild[attachment=0:vlbfwmto]pool_surgetank.JPG[/attachment:vlbfwmto]
Hör är det grävt för poolen samt för poolens “surge tank”Fortsättning följer…
Mvh, Stolten
-
6 september, 2010 kl. 8:23 f m #445754
Stolten
MedlemNu har pålarna kapats och och grundplintar gjutits ovanpå pålarna. Grundplintarnas övre nivå ligger i samma nivå som marken för att senare stödja de understa grundbalkarna.
[attachment=2:3k97jp5w]footing.JPG[/attachment:3k97jp5w]
Så här ser de ut.[attachment=1:3k97jp5w]Pilars.JPG[/attachment:3k97jp5w]
Armeringsjärnen som sticker upp ur grundplintarna är för att gjuta första nivåns pelare.[attachment=0:3k97jp5w]dowel.JPG[/attachment:3k97jp5w]
Grundpålarna i poolen kapas lägre och förses med “dovel” dvs. de korta armeringsjärnen som sticker upp ur pelarna. Dessa skall sedan böjas och förankra poolens grund. Detta eftersom poolen kommer att påverkas dels av tyngdkraften men också av krafter underifrån i form av bland annat grundvattentryck.Fortsättning följer…
Mvh, Stolten
-
7 september, 2010 kl. 4:53 f m #445755
Stolten
MedlemNästa steg är att gjuta första nivåns grundbalkar samt pelare. Balkarna är till för att stödja väggen som senare skall stänga igen krypgrunden, pelarna som sticker upp skall stödja golvnivåns balkar.
[attachment=4:2hwpwykx]pilar_bedroom1.JPG[/attachment:2hwpwykx]
Golvnivån kommer att ligga ovan de pelare som sticker upp. Villans olika delar kommer ha olika golvnivå. Krypgrunden på denna delen är drygt över en meter.[attachment=3:2hwpwykx]pile_footing_groundbeam_pilar.JPG[/attachment:2hwpwykx]
På det här fotografiet invid poolens surgetank kan man se hur grundbalkarna vilar ovanpå plintarna som i sin tur gjutits fast ovanpå pelarna. Att det inte finns någon omkringliggande jord kring denna grundplint gör inget eftersom grundplinten vilar på pelare som i sin tur vilar på de hårda sedimentlagret av sand 18 meter under marknivån.[attachment=2:2hwpwykx]work_at_bedroom1.JPG[/attachment:2hwpwykx]
Ett till foto på grundbalkar och pelare[attachment=1:2hwpwykx]surgetank.JPG[/attachment:2hwpwykx]
Här mäts nivåer ut för poolens “surge tank”. Denna tank skall ligga under poolens nivå och bör hålla minst 10% av poolens volym. Eftersom det är en “infinity edge overflow” pool kommer vattnet att rinna över poolens kant, renas och av tyngdkraften sedan rinna ned i “surge tank” som ligger en nivå under poolen. Härifrån kan de renade vattnet åter pumpas upp i poolen, därav namnet “surge tank”.[attachment=0:2hwpwykx]water_pumping.JPG[/attachment:2hwpwykx]
Här pumpas vatten ur gropen för pool och “surge tank”Fortsättning följer…
Mvh, Stolten
-
7 september, 2010 kl. 8:25 f m #445756
Nille
Keymaster@Göran wrote:
Det verkar mycket välplanerat för att vara ett thailändskt bygge. Vilket fabrikat har köparen valt till infinitypoolen?
Vi valde australiska Poolrites MagnaPool för hälsa och miljö även om ett sådant system kostar mer. Magnesiumet är dock så hälsofrämjande att det blev ett prioriterat val och så slipper man dessutom slabbandet med salt.
Göran
Jag skapade en ny tråd om att bygga pool i Thailand.
-
8 september, 2010 kl. 1:33 f m #445757
-
9 september, 2010 kl. 5:23 f m #445758
Stolten
MedlemLagger du in dilatationsfogar mellan huskropparna?
Hej Puma
Eftersom Sun Tropic Villa är ett envåningshus och varje pelare har en bärkapacitet om 20 ton har vår konstruktionsingenjör bedömt att dilationsfogar inte behövs mellan huskropparna.
Mvh, stolten
-
9 september, 2010 kl. 5:37 f m #445759
Stolten
MedlemNästa steg är att gjuta golvbalkar.
[attachment=2:zobk0ib3]IMG_9375.JPG[/attachment:zobk0ib3]
Här ses golvbalkarna på ena sovrumsdelen[attachment=1:zobk0ib3]IMG_9376.JPG[/attachment:zobk0ib3]
Dessa förgjutna betongplattor kommer att användas för golvet i sovrummen men inte i badrummen. De läggs över golvbalkarna och över dessa hälls sedan betong.[attachment=0:zobk0ib3]IMG_9367.JPG[/attachment:zobk0ib3]
Här gjuts fler grundplintarFortsättning följer…
Mvh, Stolten
-
9 september, 2010 kl. 5:40 f m #445760
stgrhe
DeltagareFrån ditt första inlägg tills det senaste har det gått mycket fort så min fråga är hur lång tid det tagit i verkligheten från första spadtaget till senaste bildsviten?
Göran
-
9 september, 2010 kl. 5:45 f m #445761
Stolten
MedlemHej Göran
Pålningen tog crika en månad och från dess att den var klar har det gått ytterligare en månad. Så cirka två månader från dess att pålningen påbörjades.
Mvh, Stolten
-
9 september, 2010 kl. 8:56 f m #445762
Phonthaisongthaisilk
MedlemNu har de sista bilderna rätat ut mina frågetecken om detta med cementplattorna ovanpå golvbjälklaget. precis så hade jag tänkt min grundkonstruktion. Nu vet jag även att dessa kan uppbringas i Thailand..
Men…. nu har du ett jordgolv i krypgrunden ? Eller har jag missförstått … :scratch:
Tackar !!! 🙂 -
9 september, 2010 kl. 10:21 f m #445763
Stolten
MedlemHej Phonthaisongthaisilk
Ja det blir jordgolv i krypgrunden. Det går att hälla betonggolv i krypgrunden men det är inte planerat för denna villan.
Mvh, Stolten
-
9 september, 2010 kl. 10:56 f m #445764
stgrhe
Deltagare@Phonthaisongthaisilk wrote:
Nu har de sista bilderna rätat ut mina frågetecken om detta med cementplattorna ovanpå golvbjälklaget. precis så hade jag tänkt min grundkonstruktion. Nu vet jag även att dessa kan uppbringas i Thailand..
Men…. nu har du ett jordgolv i krypgrunden ? Eller har jag missförstått … :scratch:
Tackar !!! 🙂Thailändarna kallar de här betongblocken för pekablock eller något åt det hållet. De användes också på vårt hus.
Göran
-
14 september, 2010 kl. 9:43 f m #445765
Stolten
MedlemNu har betongplattorna kommit på plats samt del av golvet för badrum och terrass gjutits ovanpå bjälklaget.
[attachment=2:2la08oh8]IMG_9743.JPG[/attachment:2la08oh8]
Detta fotografi visar i förgrunden golvet för badrummen i ena sovrumsdelen och bakom detta betongplattorna som utgör golvet för sovrummen. Badrummets golvnivå är lägre än sovrummens för att förhindra eventuellt vattenläckage från badrum till sovrum.[attachment=1:2la08oh8]IMG_9754.JPG[/attachment:2la08oh8]
På denna bild ses bjälklag för den andra sovrumsflygeln. Terass samt badrumsgolv har påbörjats men betongplattorna för de något högre liggande sovrummen har ännu inte lagts på plats.[attachment=0:2la08oh8]IMG_9763.JPG[/attachment:2la08oh8]
Här förbereds armeringsjärnen för grundbalkarna vid entren. Som ses på bilden kan det vara lerigt att arbeta under regnsäsong i Thailand.Fortsättning följer…
Mvh, Stolten
-
22 september, 2010 kl. 8:16 f m #445766
Stolten
MedlemNästa steg är att hälla betong över golven.
[attachment=3:19ez3209]SDC10216.JPG[/attachment:19ez3209]
Här arbetas det frenestiskt med betonghällning.[attachment=2:19ez3209]SDC10217.JPG[/attachment:19ez3209]
Så här ser badrumsdelen ut när betong hällts. Rören som sticker upp är för framtida avlopp.
[attachment=1:19ez3209]SDC10218.JPG[/attachment:19ez3209]
Sovrum[attachment=0:19ez3209]SDC10309.JPG[/attachment:19ez3209]
Här arbetas det med armeringsjärnet till pelarna.Fortsättning följer…
Mvh, Stolten
-
30 september, 2010 kl. 7:43 f m #445768
Stolten
MedlemNästa steg är att gjuta pelarna som senare skall hålla uppe bjälklage för taket.
[attachment=3:3aslev1e]Bedroom 1,2,3.JPG[/attachment:3aslev1e]
Här gjuts pelarna. Gjutformarna sitter fortfarande på plats.[attachment=2:3aslev1e]Bedroom 4,5,6.JPG[/attachment:3aslev1e]
Här gjuts pelarna på sovrumsflygel nummer två[attachment=1:3aslev1e]Kitchen and parking.JPG[/attachment:3aslev1e]
Här förbereds för gjutning av grundbalkar vid entre och kök[attachment=0:3aslev1e]Living room.JPG[/attachment:3aslev1e]
Detta är armeringsjärnen för golvbalkaran i vardagsrummet. Gjutformarna har ännu ej placerats.Fortsättning följer…
Mvh, Stolten
-
1 oktober, 2010 kl. 3:33 f m #445769
Stolten
MedlemArbetet fortsätter med gjutning av balkar och pelare samt golv.
[attachment=3:3g3605u2]Bedroom 1.JPG[/attachment:3g3605u2]
Här ses pelarna för takbalkarna[attachment=2:3g3605u2]Casting floor beams living.JPG[/attachment:3g3605u2]
Här gjuts golvbalkarna för vardagsrummet[attachment=1:3g3605u2]Pouring floor Bedroom 2.JPG[/attachment:3g3605u2]
Här hälls golvet på sovrumsflygel nummer två[attachment=0:3g3605u2]SDC10471.JPG[/attachment:3g3605u2]
Här vilar man medan sovrumsgolvet torkarFortsättning följer…
Mvh, Stolten
-
1 oktober, 2010 kl. 7:42 f m #445767
stgrhe
DeltagarePå svenska brukar man säga att betongen “brinner” medan det i själva verket är fråga om en kemisk härdningsprocess och den processen behöver vatten för att betongen skall bli så stark som möjligt. Därför är det lämpligt att hålla betongen fuktig under de första 28 dagarna.
“Besserwisser och konstapel” Göran
-
1 oktober, 2010 kl. 9:24 f m #445770
Puma
Deltagare@stgrhe wrote:
På svenska brukar man säga att betongen “brinner” medan det i själva verket är fråga om en kemisk härdningsprocess och den processen behöver vatten för att betongen skall bli så stark som möjligt. Därför är det lämpligt att hålla betongen fuktig under de första 28 dagarna.
“Besserwisser och konstapel” Göran
Det ar fel allman praxis ar att vattenhardning skall ske under 7 dagar.
15.4:2 Hallfastighet
Kraven pa hallfastighet baseras inte pa fullstandig hydratisering. Enligt BBK avser hallfastigheten vid 28 dygn(for LH-cemant 91 dygn) varvid fukhardning av provkuberna endast sker under 5-7 respektive 28 dygn.
LH cement anvands normalt inte vid husbygge. Det forekommer vid extremt stora gjutningar for att eliminera for hoga temperaturer i gjutningen.
Kalla Betonghandbok Arbetsutforande Projektering och byggande -
1 oktober, 2010 kl. 10:35 f m #445771
Stolten
MedlemJo det stämmer att betongen får bättre hållfasthetegenskaper om den vattnas under härdningen.
Här får ni en hydratiseringsbild:-)
[attachment=0:18yaqxmk]SDC10460.JPG[/attachment:18yaqxmk]
Mvh, Stolten
-
4 oktober, 2010 kl. 4:29 f m #445772
Stolten
MedlemByggnationen fortsätter med förberedelser för gjutning av takbalkar och golv.
[attachment=3:1khjzvuj]pouring floor parking.JPG[/attachment:1khjzvuj]
Här hälls en del av golvet vid entren.[attachment=2:1khjzvuj]floor parking.JPG[/attachment:1khjzvuj]
Så här ser det ut när de är klara.[attachment=1:1khjzvuj]preparing roof beams bedroom 2.JPG[/attachment:1khjzvuj]
Här förbereds stag för att gjuta takbalkarna i ena sovrumsflygeln[attachment=0:1khjzvuj]preparing roof beams bedroom.JPG[/attachment:1khjzvuj]
Ett till fotografi på förberedelser för takbalkarna.Fortsättning följer…
Mvh, Stolten
-
5 oktober, 2010 kl. 7:03 f m #445773
Stolten
MedlemIdag kommer fotografier på gjutning av takbalkarna
[attachment=3:qw0xo9lu]bedroom.JPG[/attachment:qw0xo9lu]
Här har gjutformarna satts på plats på ena sovrumsflygeln[attachment=2:qw0xo9lu]pouring roof beams bedroom.JPG[/attachment:qw0xo9lu]
Här hälls betongen[attachment=1:qw0xo9lu]roof beams bedroom.JPG[/attachment:qw0xo9lu]
Betongen hälld[attachment=0:qw0xo9lu]bedroom 2.JPG[/attachment:qw0xo9lu]
Så här ser det ut när formarna tagits bortFortsättning följer…
Mvh, Stolten
-
5 oktober, 2010 kl. 8:59 f m #445774
Phonthaisongthaisilk
MedlemOrdentlig storlek på detta bygge . kvadratmeter???
-
6 oktober, 2010 kl. 3:53 f m #445775
Stolten
MedlemHej Phonthaisongthaisilk
Total byggyta för Sun Tropic Villa är kring 750 kvadratmeter så det är väl en relativt stor villa.
Mvh, Stolten
-
6 oktober, 2010 kl. 4:14 f m #445776
Stolten
MedlemByggnationen fortsätter med betongstrukturen vid vardagsrum, entre och kök.
[attachment=4:optow6n3]beach view from living.JPG[/attachment:optow6n3]
Här gjuts pelarna för vardagsrummet[attachment=3:optow6n3]entrance parking.JPG[/attachment:optow6n3]
Detta är vyn från entren[attachment=2:optow6n3]kitchen from living.JPG[/attachment:optow6n3]
Här pågår arbete med armeringarna vid kök och entre. Vy från vardagsrummet.[attachment=1:optow6n3]passage and sala from living.JPG[/attachment:optow6n3]
Ett till fotografi från vardagsrummet mot kök, pelargång och sala[attachment=0:optow6n3]sunset.JPG[/attachment:optow6n3]
En solnedgångsbild vid bygget.Fortsättning följer…
Mvh, Stolten
-
7 oktober, 2010 kl. 10:27 f m #445777
Stolten
MedlemByggnationen fortsätter med gjutning av golv och pelare vid kök och entre. Det är en hel del olika nivåskillnader i den här delen av huset vilket gör att det tar lite längre tid att få till alla golven gentemot ifall alla rummen hade legat i samma nivå.
[attachment=3:p9cprjna]PIC_0002.JPG[/attachment:p9cprjna]
Detta är ett fotografi på den lägsta nivån i huset, garaget och garageförådet. Strukturen för ena sovrumsflygeln ses färdig med takbalkar i bakgrunden.[attachment=2:p9cprjna]PIC_0003.JPG[/attachment:p9cprjna]
Detta är en bild på köket i mitten av fotografiet, på höger sida ligger parkering och entre och på vänster sida en pelargång som kommer att ligga under tak men vara öppen mot trädgården.[attachment=1:p9cprjna]PIC_0004.JPG[/attachment:p9cprjna]
En till bild på köket. Det högre liggande vardagsrummet ses i bakgrunden.[attachment=0:p9cprjna]PIC_0006.JPG[/attachment:p9cprjna]
Detta är en bild på armeringarna i pelargången utanför köket. Pelargången leder upp till vardagsrummet i en jämn föjd av långa lågar trappsteg.Fortsättning följer…
Mvh, Stolten
-
7 oktober, 2010 kl. 11:20 f m #445778
Phonthaisongthaisilk
MedlemHade en liten diskussion med min hustru igår kväll.
Det handlade om kvadratmeterpriset på ett nybbygge i Thailand. De priser som inledningsvis kom upp verkar enligt min mening vara ganska relevanta . Min kåk har jag räknat med ca. 1.6 milj Tbth.
Den blir knappt 200 m2 . jag anser att priserna på byggnation bör vara lägre uppe i Issaan där jag kommer att bygga, min fru kunde inte på något sätt förstå min syn på detta , nämligen att arbetskraftskostnaden rimligtvis borde vara lägre i Issaan än i Turistområden runt Hua Hin eller Phuket m.m.Vad tror Trådskaparen om den prisbilden jag bedömer mitt kommande bygge till
-
8 oktober, 2010 kl. 5:28 f m #445779
Stolten
MedlemHej Phonthaisongthaisilk
Jag skulle budgetera för 10 000 baht per kvadratmeter dvs. cirka 2 miljoner baht för 200 kvm och se det som en bonus om du kommer in under budget. Min erfarenhet är att arbetskraft kan vara något billigare i Isaan än i andra delar av Thailand, men det gäller att hitta rätt arbetare.
Admin kanske vill flytta den här konversationen till tråden om Phonthaisongthaisilk husbygge?
Mvh, Stolten
-
8 oktober, 2010 kl. 5:41 f m #445780
Stolten
MedlemNästa steg är att gjuta takbalkarna vid parkering, kök och pelargång.
[attachment=4:32w7pdzo]PIC_0049.JPG[/attachment:32w7pdzo]
På det här fotografiet har ställningar för att gjuta takbalkaran förberetts.[attachment=3:32w7pdzo]PIC_0053.JPG[/attachment:32w7pdzo]
Ett till fotografi från entren[attachment=2:32w7pdzo]PIC_0056.JPG[/attachment:32w7pdzo]
Kök och pelargång[attachment=1:32w7pdzo]PIC_0066.JPG[/attachment:32w7pdzo]
På det här fotografiet har gjutformarna monterats. Fotografi uppe vid balkarna[attachment=0:32w7pdzo]PIC_0070.JPG[/attachment:32w7pdzo]
Fotografi vid gjutformarna för takbalkar vid parkeringenFortsättning följer…
Mvh, Stolten
-
12 oktober, 2010 kl. 5:12 f m #445781
Stolten
MedlemNu är de takbalkar som byggs i betong färdiggjutna.
[attachment=2:1cg9ap34]Entrance parking.JPG[/attachment:1cg9ap34]
Takbalkar färdiggjutna. Bild vid entren[attachment=1:1cg9ap34]Kitchen passage.JPG[/attachment:1cg9ap34]
Bild vid kök och pelargång[attachment=0:1cg9ap34]Bedroom 2.JPG[/attachment:1cg9ap34]
Sovrumsflygel nummer tvåNästa steg kommer att vara byggnation av takstomme, gjutning av betongtak samt murning av väggar.
Fortsättning följer…
Mvh, Stolten
-
13 oktober, 2010 kl. 5:56 f m #445782
Stolten
MedlemNu när strukturens betongtakbalkar är klara är nästa steg att gjuta de delar av taket som skall vara rakt betongtak.
[attachment=3:3vntdamc]Concrete roof kitchen 2.JPG[/attachment:3vntdamc]
Här sätts gjutformarna för kökstaket upp[attachment=2:3vntdamc]Concrete roof parking.JPG[/attachment:3vntdamc]
Här förbereds taket över parkeringen[attachment=1:3vntdamc]Concrete shelf hot water tank.JPG[/attachment:3vntdamc]
Denna betonghylla ligger i sovrummen och kommer senare att täckas med shingletak. Hyllan är till för att förvara varmvattenstanken som skall kopplas till solpaneler. Varje sovrumsflygel får ett separat soldrivet varmvattensystem.[attachment=0:3vntdamc]Painting roof steel.JPG[/attachment:3vntdamc]
Här görs första rostskyddsbehandlingen för den ännu ej ihopsatta takstommen.Fortsättning följer…
Mvh, Stolten
-
22 oktober, 2010 kl. 10:11 f m #445783
Stolten
MedlemArbetet fortsätter, med gjutning och murning. Väggarna muras i porbetong (Autoclaved Aerated Concrete http://en.wikipedia.org/wiki/Autoclaved_aerated_concrete). Detta används då detta material har fördelaktiga miljö och isoleringsegenskaper.Thailändska ministeriet för alternativ energi har gett ut en rapport om detta där de jämför olika väggmaterial. Porbetong uppvisade fördelaktiga isoleringsegenskaper i Thailands tropiska klimat.
[attachment=3:2eeovu4x]PIC_0001.JPG[/attachment:2eeovu4x]
Här gjuts de runda pelarna till Salan (lusthuset). Det är vanligt i Thailand att använda asbestosrör för detta ändamål. Med tanke på hälsorisken när dessa sågas använder vi runda kartongformar. Dessa kan vara svåra att få tag på lokalt och beställs separat från Bangkok.[attachment=2:2eeovu4x]PIC_0061.JPG[/attachment:2eeovu4x]
Här har murning av väggarna påbörjats.[attachment=1:2eeovu4x]PIC_0069.JPG[/attachment:2eeovu4x]
De flesta av Sun Tropic Villas väggar muras dubbelt. Detta mest av estetiska skäl. Dubbelväggar ger också goda isoleringsegenskaper men detta bör i så fall kompletteras med dubbelglas i fönster och dörrar.[attachment=0:2eeovu4x]PIC_0075.JPG[/attachment:2eeovu4x]
Murningen bryts med betongbalkar för att göra väggen beständigare mot stötar.Fortsättning följer…
Mvh, Stolten
-
27 oktober, 2010 kl. 5:37 f m #445784
Stolten
MedlemMurningen fortsätter och nu har delar av väggarna vuxit upp till takbalkarna.
[attachment=4:11v8jpwg]PIC_0132.JPG[/attachment:11v8jpwg]
Murad vägg.[attachment=3:11v8jpwg]PIC_0106.JPG[/attachment:11v8jpwg]
Ett av de mindre sovrummen.[attachment=2:11v8jpwg]PIC_0110.JPG[/attachment:11v8jpwg]
Här ses burspråket i Master Bathroom där badkaret kommer att vara placerat. Det blir glasfönster runt omkring och utanför en frodig trädgård vilket ger en känsla av att ligga ute i djungeln och bada. I bakgrunden ses salan som nu fått dekorativa tvärliggande (balkar/breda lister) runt om.[attachment=1:11v8jpwg]PIC_0122.jpg[/attachment:11v8jpwg]
Väggarna till dushen i de mindre badrummen byggs i glasblock för att ge maximalt ljusinsläpp utan att någon ser in utifrån.[attachment=0:11v8jpwg]PIC_0125.JPG[/attachment:11v8jpwg]
Här görs en första rostskyddsbehandling på delar av takstommen.Fortsättning följer…
Mvh, Stolten
-
28 oktober, 2010 kl. 4:01 f m #445785
Stolten
MedlemParallelt med murningen påbörjas byggnationen av takstommen som nu rostskyddsbehandlats. Takstommen svetsas ihop på plats. Den kommer sedan att rostskyddbehandlas minst fyra gånger efter det att den byggts samman.
[attachment=4:1dzne52p]roof bedroom 2.JPG[/attachment:1dzne52p]
Här lyfts den första rundade takbjälken upp.[attachment=3:1dzne52p]roof bedroom 3.JPG[/attachment:1dzne52p]
Här påbörjas sammansvetsningen.[attachment=2:1dzne52p]roof bedroom.JPG[/attachment:1dzne52p]
Här har några till takbjälkar kommit på plats.[attachment=1:1dzne52p]overview from bedroom roof.JPG[/attachment:1dzne52p]
Här är en översiktsbild på Sun Topic Villa från taket av den ena sovrumsflygeln. Vardagsrummet som ligger till vänster i bilden har inga takbjälkar av betong. Detta på grund av att vardagsrummet skall byggas med öppet takspann för att ge detta rummet bättre rymd.[attachment=0:1dzne52p]IMG_0795.JPG[/attachment:1dzne52p]
En till översiktsbild över kök, sala och entre.Fortsättning följer…
Mvh, Stolten
-
29 oktober, 2010 kl. 4:45 f m #445786
Stolten
MedlemByggnationen av takstomen fortsätter. Nu har de tvärgående överliggare kommit på plats. Eftersom taket är välvt så kommer det att byggas i asfaltsshingle. Först läggs en partikelskiva över tvärliggarna denna beläggs med tätskickt och därefter afaltshingle.
[attachment=3:1w1qjqy7]PIC_0147.JPG[/attachment:1w1qjqy7]
En bild på takstommen på ena sovrumsflygeln från sidan.[attachment=2:1w1qjqy7]PIC_0149.JPG[/attachment:1w1qjqy7]
En bild på takstommen på ena sovrumsflygeln från framsidan.[attachment=1:1w1qjqy7]PIC_0151.JPG[/attachment:1w1qjqy7]
Här pågår byggnationen av takstommen.[attachment=0:1w1qjqy7]PIC_0154.JPG[/attachment:1w1qjqy7]
Putsning av fasaderna pågår parrallelt med byggnationen av takstommen.Fortsättning följer…
Mvh, Stolten
-
2 november, 2010 kl. 4:48 f m #445787
Stolten
MedlemByggnation av taktommen pågår fortfarande, parallelt med murning och putsning av väggar. I denna post kommer jag att visa några översiktbilder av villan.
[attachment=4:2ly4fsc1]beach view 2.JPG[/attachment:2ly4fsc1]
Så här ser villan ut från strandsidan. Det börjar nu likna ett hus.[attachment=0:2ly4fsc1]view from the road.JPG[/attachment:2ly4fsc1]
Så här ser villan ut från vägen.[attachment=3:2ly4fsc1]entrance.JPG[/attachment:2ly4fsc1]
Så här ser villan ut på lite närmare håll från entren. Murning av entremuren pågår.[attachment=2:2ly4fsc1]overview from roof.JPG[/attachment:2ly4fsc1]
Dett är en översiktsbild. Fågelvy från ena sovrumsflygeln. Vardagsrummet ses till vänster i bild. Till höger syns middagsgazebon, kök, entre och garage.[attachment=1:2ly4fsc1]side view.JPG[/attachment:2ly4fsc1]
Detta är en bild från ena sidan av Sun Tropic Villa. Till höger i bild ses ena sovrumsflygeln, i mitten vardagsrummet och till vänster i bild kök, entre och garage. -
2 november, 2010 kl. 5:04 f m #445788
Stolten
MedlemI denna post lägger jag in lite detaljbilder.
[attachment=4:2wiozfgf]Living room roof.JPG[/attachment:2wiozfgf]
Hätr pågår byggnation av takstommen till vardagsrummet. Eftersom vardagsrummet skall ha ett öppet takspann med välvt tak så bygges takstommen med hjälp av fackverk. Vardagrsrummet har en yta om 60 kvm och takhöjden i vardagsrummet blir 4,5 meter för att ge detta stora rum bra proportioner och rymd.[attachment=3:2wiozfgf]Living, kitchen.JPG[/attachment:2wiozfgf]
Ett till fotografi på byggnation av takstommen i vardagsrummet. Till vänster i bild syns köket som kommer att vara öppet mot vardagsrummet.[attachment=2:2wiozfgf]washing room and kitchen.JPG[/attachment:2wiozfgf]
Detta är en bild på köket och intilliggande tvättstuga utifrån. Till höger syns vardagsrummet.[attachment=1:2wiozfgf]master bedroom.JPG[/attachment:2wiozfgf]
Bild innifrån Master Bedroom. Det är dubbla entrer till ensuite master bath room samt en connecting door till intilligande sovrum.[attachment=0:2wiozfgf]small bedroom.JPG[/attachment:2wiozfgf]
Fotografi innifrån ett av de mindre sovrummen. Det blir plats för inbyggda garderober på varje sida om entren till badrummen.Fortsättning följer…
Mvh, Stolten
-
16 november, 2010 kl. 3:45 f m #445789
Stolten
MedlemByggnationen av takstommen fortsätter med vindskivor.
[attachment=3:3cagolah]PIC_0086.JPG[/attachment:3cagolah]
Här monteras vindskivor på ena sovrumsdelen.[attachment=2:3cagolah]PIC_0085.JPG[/attachment:3cagolah]
[attachment=1:3cagolah]PIC_0088.JPG[/attachment:3cagolah]
[attachment=0:3cagolah]PIC_0062.JPG[/attachment:3cagolah]
Här ses påbörjat stomme för terasstaket utanför sovrummen. Taket kommer att ha gömda inbyggda hängrännor som kopplas till stuprör som har gjutits in i de runda pelarna som stödjer upp taket.Fortsättning följer…
Mvh, Stolten
-
7 december, 2010 kl. 6:04 f m #445790
Stolten
MedlemDet var ett tag sedan som jag uppdaterade den här tråden. Här kommer i vilket fall fortsättningen på serien om byggnationen av Sun Tropic Villa. Idag kommer jag att skriva och visa lite bilder på rördragning.
Eftersom Sun Tropic Villa byggs i porbetong så är det lätt att fräsa ut spår och lägga in rördragningen i väggarna. Till kallvattenledningar samt till avloppsledningar används UPVC rör och till varmvattenledningar använder vi ppr rör som är isolerade rör med betydligt tjockare väggar än upvc rören. Det är också skillnad på hur rören fogas ihop. UPVC rör fogas med vulkaniseringsmedel vilket skapar en stark fog medan ppr rören fogas ihop med hjälp av värme vilket gör att dessa i princip smälter ihop.
När hela rörsystemet är draget testas detta genom att fylla systemet med vatten och lägga på 4 kilobars tryck under en dag. Eventuella läckor kan då hittas och tätas. När detta är gjort så kan rören byggas in och väggarna täckas med puts.
Jag kommer i detta inlägg lägga upp bilder på dragning av upvc rör.
[attachment=2:2ttjqhgw]PIC_0151.JPG[/attachment:2ttjqhgw]
Här är en bild på utloppsrören till de dubbla handfaten i Master bathroom. Detta är upvc rör. Spår fräses upp i väggarna och rören läggs in.[attachment=1:2ttjqhgw]PIC_0153.JPG[/attachment:2ttjqhgw]
Detta är rördragning för vattenkloasetten. Det stora röret som sticker upp från golvet är avloppsröret för toaletten. De mindre rören som dragits i väggen är inloppsrör för vattenkloasett samt för rengöringsspray.[attachment=0:2ttjqhgw]PIC_0154.JPG[/attachment:2ttjqhgw]
Detta är kallvattenledning för dushen. Varmvattenledningen kommer att dras uppifrån eftersom varmvattentankarna för solvarmvattenberedearen är placerad i området mellan innertak och yttertak.Fortsättning följer…
Mvh, Stolten
-
29 december, 2010 kl. 10:53 f m #445791
Hellis
DeltagareKom igen nu Stolten! Ser fram emot lite uppdateringar på detta spännande husprojekt.
-
29 december, 2010 kl. 1:50 e m #445792
-
31 december, 2010 kl. 3:06 f m #445793
Stolten
MedlemHej på er
Ledsen att jag inte uppdaterat tråden på ett tag men den senaste tiden har vi haft fullt upp med att slutföra villan. Det stämmer att den nya kustvägen med cykelbana hela vägen från Rayong till Laem Sing går precis utanför villan så det blir fint att kunna cykla hela vägen längs kusten till Rayong.
Jag skall försöka fortsätta att uppdatera tråden efter nyår.
Gott nytt år på er allihopa.
Mvh, Stolten
-
5 januari, 2011 kl. 5:43 e m #445794
Stolten
MedlemScandasia skrev en artikel om byggnationen av Sun Tropic Villa i sitt decembernummer
http://issuu.com/scandasia/docs/scandasia_thailand_dec2010
Artikeln finn att läsa i ovanstående länk på sidorna 26-27 för de som är intresserade.
Skall försöka fortsätta följetonegen om byggnationen efter den 10 januari.
Mvh, Stolten
-
28 mars, 2011 kl. 12:14 e m #445795
maprao
DeltagareJag har ju följt bygget både på forum och “live”. Ett tag såg det ut att gå trögt “live” men efter senaste besöket i söndags konstaterade jag att det borde finnas en del att uppdatera i tråden.
Kj
-
28 mars, 2011 kl. 7:16 e m #445796
whome
DeltagareStolten verkar fortfarande vara vara aktiv på forumet men postar inget om det här bygget. Har det kommit grus i maskineriet… Oroväckande :shaking:
-
29 mars, 2011 kl. 5:59 f m #445797
Stolten
MedlemHej
Det stämmer att det finns en del att uppdatera vad gäller byggnationen då villan nu är färdigställd.
Jag har dock inte uppdaterat tråden då det kräver en del energi och tid att lägga ut byggnationsföljetongen. Jag har prioriterat att lägga min tid på andra förehavanden senaste tiden. Jag skall dock försöka att fortsätta lägga ut byggnationsföljetongen här på forumet framöver.
Mvh, Stolten
-
29 mars, 2011 kl. 6:10 f m #445798
Stolten
MedlemI länken nedan finner de som vill kasta en förstulen blick en expressvariant av byygnationen i bilder :cyclopsani:
http://www.thainaturalestates.com/sv/foton_suntropicvilla/foto_suntropic1.htm
Mvh, Stolten
-
25 juli, 2011 kl. 10:15 e m #445799
stgrhe
DeltagareVad har hänt med den här tråden? Det vore synnerligen intressant läsa mer om husbygget.
Göran
-
24 augusti, 2011 kl. 5:13 f m #445800
Stolten
MedlemJag skall försöka att fortsätta med tråden någon gång framöver.
Mvh, Stolten
-
-
FörfattareInlägg
Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.