Detta ämne har 60 svar, 28 deltagare, och uppdaterades senast för 7 år, 1 månad sedan av jjonsson.
-
FörfattareInlägg
-
-
31 maj, 2010 kl. 10:11 f m #388775
scherloff
DeltagareDet har ju – så länge jag kan minnas – av många tittats snett på Chang-öl. Varför har jag svårt att förstå, är det för att det tillhör de billigare ölen, eller att det är alkoholstarkt och kanske därför föredras av vissa människor som vill berusa sig?
Ibland undrar jag om det inte ligger en viss s.k. snobbism bakom det hela? Nu förstår ju jag också att man faktiskt kan tycka att Singha, Tiger Beer eller Heineken är godare, det vore ju konstigt annars om alla skulle tycka om samma sorts öl, men näsrynkandet åt Chang finner jag lite märkligt och ibland nästan komiskt. Om ölet var av så låg kvalitet skulle det väl knappast ha vunnit guldmedalj i t.ex. USA (Jo, USA kan göra gott öl de också, all öl därifrån smakar inte vatten, ta Samuel Adams olika sorter t.ex. plus en massa andra fylliga och smakrika sorter).
Vad tycker ni andra? Måhända dagens i-landsproblem (för oss som bor i ett u-land) men det vore kul att höra vad ni tycker.
I tråden “Göran bygger hus” noterar jag att Göran skriver att Changöl bryggs på ris. Jag undrar varifrån denna uppgift kommer? Går man in på Changs egen hemsida så står det så här om produkten, (några urklipp);
“PROCESS
Malt for Chang beer is of world class standard and made from 100% barley.Varieties of Hop are selected to create the Chang beer character and provide a clean and delicious hop aroma. Water supplied from a natural source has the best quality in mineral composition for brewing beer. The Deep well-water is so pure that it is also bottled and sold as mineral water in Thailand.”
“Chang beer is now enjoyed in all corners of the globe. Only the finest ingredients go into the production of Chang Thai beer including the finest barley malt and pure deep-well water sourced in Thailand.”
“AWARDS
The Chang beer brand remarkably, within only four years became the number one selling beer brand in Thailand, achieving a market share of more than 50%. Today, Chang has an increasing presence throughout Asia and the rest of the world.Hot off the success of winning two gold medals in 2008 at the USA World Beer Championships and Monde Selection in 2009, Chang has just been awarded another gold medal from the 2010 World Beers and Drinks Selection. In addition to these recent wins, Chang has also been awarded Australian International Beer Award medals, proving its international appeal.”
-
31 maj, 2010 kl. 10:46 f m #443014
Seven
MedlemFörsta gångerna jag var i Thailand drack jag gärna Chang. Men då drack jag sällan mer än en stor öl per dag.
När jag sen flyttade hit upptäckte jag att om jag drack mer än 2 stora Chang så fick jag huvudvärk omgående. Men detta var många år sedan när kvaliteten på Chang skiftade från flaska till flaska. På den tiden satte man inte ut alkoholstyrkan på etiketten eftersom den varierade kraftigt.
Numera dricker jag gärna några Chang Draught när jag sitter och surrar med de andra gubbarna och har inga av ovanstående problem.
mvh
-
31 maj, 2010 kl. 12:15 e m #443015
Micke_Prik
MedlemJag tycker att Changen är helt ok i flaska likaså fick jag upp ögonen för sing igen sist jag var ner. Tyckte singen smakade bättre i sverige på nåt konstigt sätt. Burköl i Thailand står jag inte ut med, det smakar rävgift, speciellt heineken. Tiger och leo tycker jag bara är “öl i mängden” inget speciellt. Det trista med bira är att man blir så fet av det, man har något att ställa flygplansmaten på när man åker hem.
//Micke
-
31 maj, 2010 kl. 2:56 e m #443016
Nille
KeymasterDe gånger jag provade Chang i Thailand tyckte jag inte om den. Det var den och Leo man kunde välja på ute i byn. Provade den sedan i Sverige och då smakade den bättre. Kan gissa att den smakar olika beroende på vart man bryggt den och för vilken målgrupp. Kanske tom smakar bättre i Bangkok?
Göran skrev i en annan tråd att Chang var bryggt på ris, stämmer det? Gissar att det var hans kommentar om fulöl som startade denna tråd 🙂 Görans favoritöl Tiger ger jag inte mycket för… :compress: Tacka vet jag Singha!
-
31 maj, 2010 kl. 3:27 e m #443017
Olsson
Medlem@Nille wrote:
De gånger jag provade Chang i Thailand tyckte jag inte om den. Det var den och Leo man kunde välja på ute i byn. Provade den sedan i Sverige och då smakade den bättre. Kan gissa att den smakar olika beroende på vart man bryggt den och för vilken målgrupp. Kanske tom smakar bättre i Bangkok?
Kan också vara alkoholhalten som avgör, den i Sverige ligger på 5,0 % medan den är lite starkare i Thailand. Har nyss förbrukat en låda chang här i Sverige och gott var det 🙂 Men det är Singha också.. Försökte bestämma mig för vilken som är godast av de två men kan inte bestämma mig. Jobbiga problem man har ibland 🙂
-
31 maj, 2010 kl. 4:59 e m #443018
Micke_Prik
MedlemKan man köpa chang öl på bolaget nu? elefantölen i sverige är ju carlsberg. vet att man kan köpa sig en stor flaska chang på vissa Thai restauranger men 80:- flaskan är den inte värd. Singha på bolaget är mycket fint.
//Micke
-
31 maj, 2010 kl. 5:44 e m #443019
Olsson
MedlemJodå, men det är beställningsvara så du får gå till ditt bolag och göra en beställning. De säljer inte per flaska utan per låda men det gör inget. Ölen går ju åt förr eller senare 🙂 Leveranstiden ligger på max en vecka och man får SMS när lådan finns att hämta. Hade dock varit fint om det även varit lagervara i butikerna, finns mycket annat skräp de kunde tagit bort istället.
-
31 maj, 2010 kl. 6:32 e m #443020
Thaisambo
DeltagareJag vet att det pågick en försöksverksamhet med beställning av varor från Systembolaget via Internet, men det ser ut att vara borta nu. Det var tydligen ingen vidare efterfrågan på den tjänsten, det är lite synd.
-
31 maj, 2010 kl. 7:21 e m #443021
sukhoi
MedlemChangen som man kan beställa på bolaget utgör ett klent substitut då den inte är densamma som den thailändska varianten, dvs Chang classic. Bolagsvarianten heter inte classic och innehåller “bara” 5 % alkohol och smakar, enl. mig, som en helt annan öl – och detta då i negativ bemärkelse. Fast det är klart – jag tvivlar på att en Chang skulle kunna smaka lika bra i Sverige ens i det fall det var exakt samma.
-
31 maj, 2010 kl. 10:02 e m #443022
stgrhe
DeltagareDet blev en kul tråd det här och det skall bli intressant att se hur den utvecklar sig.
Göran
-
31 maj, 2010 kl. 10:30 e m #443023
ragson
Deltagarehaloj!
Kan tala om vad jag har hört.
Det var Carlsberg som startade upp en fabrik i Thailand – tror att staten var med på ett hörn – och det var väl perfekt att kalla den Chang = elefantöl. 🙂
Tiden gick och 1998 sparkade man ut danskarna för att köra Chang helt egenproducerat. Var väl inte den snyggaste övertagningen av ett bolag har jag förstått. Så Carlsberg startade ett nytt bryggeri i Malaysia. Det är det drickat som är på 5% och som exporteras världen över.
Den riktiga Changen på 6,4% finns bara att köpa i Thailand.
Rätta mej gärna… :salute:mvh ragson – din bäste vän.
-
1 juni, 2010 kl. 9:00 f m #443024
Rospigg
DeltagareJag beställde en låda Chang, artikel 8311803 via systembolaget ( små flaskor ), den 27 augusti 2007 enligt kundbekräftelsen som jag har kvar i en pärm. Allt i en förhoppning att det skulle vara som orginalet i Thailand. Året innan hade ett företag i Uppsala importerat dessa men förlorat rättigheten.
Hu vad jag blev besviken på smaken på detta 5% öl som kom. Inte en beställning till! Jag trodde till en början att det bara var procent-talet som var ändrat. Men det var ett helt annat öl vad jag har kunnat läsa.
Jag är tacksam för de 6.4% flaskor som ligger på kylning sedan någon månad för att kunna avnjutas på midsommaren.
http://www.thaibev.com/en08/product.aspx?sublv1gID=11
Rospiggen
-
1 juni, 2010 kl. 9:50 f m #443025
scherloff
Deltagare@ragson wrote:
haloj!
Kan tala om vad jag har hört.
Det var Carlsberg som startade upp en fabrik i Thailand – tror att staten var med på ett hörn – och det var väl perfekt att kalla den Chang = elefantöl. 🙂
Tiden gick och 1998 sparkade man ut danskarna för att köra Chang helt egenproducerat. Var väl inte den snyggaste övertagningen av ett bolag har jag förstått. Så Carlsberg startade ett nytt bryggeri i Malaysia. Det är det drickat som är på 5% och som exporteras världen över.
Den riktiga Changen på 6,4% finns bara att köpa i Thailand.
Rätta mej gärna… :salute:mvh ragson – din bäste vän.
Det verkar stämma att Carlsberg, redan 2002, slog sig samman med Chang Beverage Company för att brygga och sälja Chang på licens i Malaysia. Vad jag kan se så drog de sig ur samarbetet 2005 och fick då betala skadestånd på 2,5 miljarder US-dollar. Den uppgiften hittade jag på Wikipedia, men den finns också att hitta på Carlsbergs egen sajt, men då mycket mer detaljerad.
Från Wikipedia:
“In December 2000 Carlsberg and Chang established a 50/50 joint venture, Carlsberg Asia, with the vision to create a significant brewing company in Asia. The Carlsberg influence can be seen in the typography of the ‘Beer Chang’ logo, which resembles the classic ‘Carlsberg Beer’. In 2005 Carlsberg pulled out from the venture, paying US$ 2.5 bn in damages.”
-
1 juni, 2010 kl. 10:19 f m #443026
Micke_Prik
MedlemTur det, Chang smakar bättre än någon Carlsberg jag vet om. Carlsberg har ju även andra varumärken under sig som smakar riktigt bra. Bellman 6,0 är ett sådant. Sort guld är det enda dom har att komma med för övrigt, dvs. det ska till att jag är på humör för en sort guld den dagen.
//Micke
-
1 juni, 2010 kl. 3:52 e m #443027
Herr Chang
MedlemFör mig är det helt klart att exportvariant 5,0% Beer Chang ej kan jämföras med den riktiga 6,4%. Jag kommer aldrig mer att köpa en 5,0%…
Fattar heller inte struntsnacket om fulöl… OK, Beer Chang är något billigare än exempelvis Singha, men vadå? Är dyrare bättre?
Ja, enligt många snobbiga restauranger i Thailand. Det finns typiskt Singha och Heineken, de som vill glänsa beställer förstås den dyrare Heineken bara för att visa andra gäster att man har råd med den usla ölen…
Beer Chang har image arbetarklass, vilket just inte har något med smaken att göra. Gissa vilken öl jag föredrar 😉
Herr Chang har talat.
-
1 juni, 2010 kl. 4:42 e m #443028
Micke_Prik
MedlemChang i Thailand kan jag alltid dricka. Trodde det om sing i början men det var inte alls lika bra. Nu tycker jag att de 2 ölsorterna är ungefär lika bra.
//Micke
-
4 juni, 2010 kl. 8:22 e m #443029
gr0ttan
Medlem@Herr Chang wrote:
För mig är det helt klart att exportvariant 5,0% Beer Chang ej kan jämföras med den riktiga 6,4%. Jag kommer aldrig mer att köpa en 5,0%…
Fattar heller inte struntsnacket om fulöl… OK, Beer Chang är något billigare än exempelvis Singha, men vadå? Är dyrare bättre?
Ja, enligt många snobbiga restauranger i Thailand. Det finns typiskt Singha och Heineken, de som vill glänsa beställer förstås den dyrare Heineken bara för att visa andra gäster att man har råd med den usla ölen…
Beer Chang har image arbetarklass, vilket just inte har något med smaken att göra. Gissa vilken öl jag föredrar 😉
Herr Chang har talat.
Håller med! Har köpt en och annan Chang på thairestaruangen men den är inte på långa vägar lika god som den 6,4% i Thailand.
Nu är jag iofs den som föredrar Chang 6,4% framför Singha, Heiniken, Tiger, Leo, Beerlao m.m. Singhan är iofs 2:a alternativet om nu mot förmodan inte det skulle finnas Chang.
Skulle verkligen inte kalla Chang för nån fulöl, den är ju hur god som helst 🙂
-
5 juni, 2010 kl. 1:22 f m #443030
Peter-Puk
Medlem:cheers: …heja heja Mr Chang och gr0ttan..Vad jag har förstått så är Chang och i viss mån Leo. banat-öl. Altså för folk som inte har så hög status bland thailändare. Medelklass och lägre, bönder, arbetare osv. Förmodligen för att den är billigare! Bratsen och sta-bor dricker sing och heineken med massor av is. Chang är nummer 1 och Leo är klar 2:a enligt mina smaklökar. Chang är nog den som jag skulle välja varthelst i världen jag kommer. Och det är riktigt att Chang man kan beställa på bolaget inte är i närheten av originalet! Varför inte en Chang-kväll…vad säger ni? :king:
-
5 juni, 2010 kl. 1:27 f m #443031
ragson
Deltagarejag är en van öldrickare – jing jing !! – och har inmundigat mången oilka öl i mina smak-strup-mage resurser.
Chang är nog den enda öl jag kan dricka med isbitar. Först när jag såg det trodde jag folk var tokiga men jag provade och … javisst funkade det. Tror att det beror på att det är 6.4%. Vilket annat öl som helst skulle ju bli blaskigt på några minuter. Men inte Chang inte. Den håller smaken.
Nån mer än mej som har provat?? 🙂 -
5 juni, 2010 kl. 1:37 f m #443032
cusvel
Medlem@Herr Chang wrote:
För mig är det helt klart att exportvariant 5,0% Beer Chang ej kan jämföras med den riktiga 6,4%. Jag kommer aldrig mer att köpa en 5,0%…
Fattar heller inte struntsnacket om fulöl… OK, Beer Chang är något billigare än exempelvis Singha, men vadå? Är dyrare bättre?
Ja, enligt många snobbiga restauranger i Thailand. Det finns typiskt Singha och Heineken, de som vill glänsa beställer förstås den dyrare Heineken bara för att visa andra gäster att man har råd med den usla ölen…
Beer Chang har image arbetarklass, vilket just inte har något med smaken att göra. Gissa vilken öl jag föredrar 😉
Herr Chang har talat.
Har inte provat 5% Changen men håller med Herr Chang fullständigt när det gäller Chang Classic 6.4%. En riktigt god lageröl. Att den inte kan köpas på många ställen/restauranger i Thailand beror på att Heineken och Singha mutat in området och utestänger Chang från dessa inköpsställen. På “vanliga” småkrogar går det alldeles utmärkt att köpa Chang.
Hälsningar från Mr Kilkenny -
5 juni, 2010 kl. 4:40 f m #443033
S-a-i-l-o-r
DeltagareHallå!
Kom precis hem efter ett par veckors Chang drickande i Thailand, den klart godaste och mustigaste ölen.
:drunken: Cheers! -
5 juni, 2010 kl. 10:12 f m #443034
Mojay
MedlemAtt Chang skulle vända sig till en speciell målgrupp på grund av att den är billigare känns tveksam. De allra flesta dricker Leo, som är lite dyrare, eller Hästen som är lite billigare.
Många thailändare hänvisar just till att de får huvudvärk av Beer Chang, något jag själv aldrig upplevt. Har dessutom sällan fått baksmälla av Beer Chang, vilket jag kan få av de andra ölsorterna.
Kan också nämna att jag hellre byter restaurang än ölsort om restautangen inte för Beer Chang, vilket de flesta restauranger jag besöker nu vet om och alltid ser till att det finns en låda på lager.
En Beer Chang ska avnjutas iskall, utan is.
-
5 juni, 2010 kl. 1:03 e m #443035
Mangeboy
MedlemJa måste bara få säga att Chang ölen inte är så äcklig ändå 🙂 Tycker den smakar konstigt men med lite is blir alltidn genast mycket bättre! Meen å andra sidan så tycker jag ändå det är få öl just i Thailand som smakar lika gott och lätt drucket som singha! Chang får jag också huvudvärk av som det heter duga måste vara någonting speciellt när jag ser att jag inte är den ända, Och inte är det så att thailändarna heller kör på chang bara för att den är billig även dom gillar den inte så starkt, alla dicker vi ju oftast för att det är gott inte för att bli fulla även om det är det som händer efter ett par st :cheers:
-
5 juni, 2010 kl. 2:52 e m #443036
kon-tiki
MedlemTja, min flickvän tyckte inte Chang var en bra öl, och var skeptisk när jag ville prova den, och nog fick jag rejäla problem med magen dagen efter, så efter det beställde jag bara (eller rättare, fick bara beställa) Singha, och inga problem. Allmänt föredrar jag lite starkare öl. Bellman, och TT’s starka är bra på systemet.
-
5 juni, 2010 kl. 4:36 e m #443037
scherloff
Deltagare@kon-tiki wrote:
Tja, min flickvän tyckte inte Chang var en bra öl, och var skeptisk när jag ville prova den, och nog fick jag rejäla problem med magen dagen efter, så efter det beställde jag bara (eller rättare, fick bara beställa) Singha, och inga problem. Allmänt föredrar jag lite starkare öl. Bellman, och TT’s starka är bra på systemet.
Jamen, menar du på fullt allvar att du tror att du fick rejäla magproblem av att dricka just Changöl? Magproblem kan väl alla drabbas av nu och då men att man skulle få det av öl har jag aldrig hört talas om (om du nu inte menar att du blev fyllesjuk, men då berodde det nog mer på mängden intagen öl än på vilken sort det var). Eller också så fick du i dig något i maten som gjorde att du blev dålig i magen. Vad gäller ölen som sådan så kan jag nog garantera att du hade varit lika fri från magbesvär om du fortsatt att beställa Chang i stället för Singha (när dina magbesvär väl hade försvunnit).
-
5 juni, 2010 kl. 4:41 e m #443038
Nille
KeymasterHur är det nu – brygger man Chang ölen på ris eller är det bara en skröna?
-
5 juni, 2010 kl. 8:02 e m #443013
jjonsson
DeltagareSingha påpekar ju gärna att dom har ett rent humle och maltbaserat öl.
Just därför att Beer Chang delvis görs på inhemskt ris.
Så det kanske stämmer i alla fall delvis :scratch: -
5 juni, 2010 kl. 9:41 e m #443039
Durian
Medlem“Chang is brewed for the domestic market at 6.4% abv; and for the export market at 5% abv. However, the two ‘versions’ are in fact different beers, the export beer being a 100% malt beer like its domestic draught product, while the Beer Chang sold in-country in Thailand contains some rice.” (http://en.wikipedia.org/wiki/ThaiBev)
-
5 juni, 2010 kl. 10:39 e m #443040
Thaisambo
DeltagareSå summan av kardemumman blir då att versionen Export Beer Chang 5,0% är varmt välkommen in i Görans nya fina hus medan Domestic Beer Chang 6,4% är strängeligen bannlyst och skall hållas borta!
Så började det:
@stgrhe wrote:
Varken Singha eller Chang får godkänt av mig av flera skäl; båda ölsorterna är riktiga “fulöl” tillverkade med billiga ingredienser och praktiskt taget utan humle, i alla fall finns det ingen smak av humle som jag kan känna. Dessutom smakar de inte gott med Singha som den minst sämsta. Häll ut skräpet!
Och detta avgör denna viktiga och centrala fråga samtidigt som vi kunnat sålla ut de riktiga ölkonnässörerna från resten!
Ve och fasa – ett riskorn i ölet!
-
6 juni, 2010 kl. 12:55 f m #443041
stgrhe
Deltagare@Thaisambo wrote:
Så började det:
@stgrhe wrote:
Varken Singha eller Chang får godkänt av mig av flera skäl; båda ölsorterna är riktiga “fulöl” tillverkade med billiga ingredienser och praktiskt taget utan humle, i alla fall finns det ingen smak av humle som jag kan känna. Dessutom smakar de inte gott med Singha som den minst sämsta. Häll ut skräpet!
Och detta avgör denna viktiga och centrala fråga samtidigt som vi kunnat sålla ut de riktiga ölkonnässörerna från resten!
Det har ju tidigare framgått i flera trådar att många forummedlemmar har Chang som sitt favoritöl i Thailand och det är mot den bakgrunden man skall läsa mina något överdrivna negationer om Changölet. 🙂
Fast egentligen så gillar jag inte Changöl något vidare och tycker faktiskt inte att något öl i Thailand är någon höjdare. Man kan dock få Becks på restaurant Spasso i Grand Hyatt Erawan i Bangkok.
Mina favoritöl av lagertyp är Urquel, Becks och Hacke Beck, det förstnämnda från Tjeckien medan de två sistnämnda kommer från Bremen. Sedan finns det ett utomordentligt gott australiskt öl från Melbourne som heter Carlton Draft, men det ölet har jag aldrig sett utanför Australiens gränser eftersom Carlton Breweries hårdlanserar det öl som är billigast att tillverka, fulölet Fosters.
Göran
-
6 juni, 2010 kl. 3:19 f m #443042
maprao
Deltagare@stgrhe wrote:
fulölet Fosters.
Göran
Ja, Fosters är bland det sämsta jag druckit.
Jag tycker de thailändska ölen är bättre än många andra, hur de är bryggda och hur mycket humle de innehåller är helt ointressant. Ungefär som ett vin, druvmixen är ointressant, för mig är det smaken och situationen som är avgörande. Smaken är sedan olika och det är ju tur det. Tänk vad tråkigt om alla hade Pripps Blå som favoritöl, grå som favortitfärg och Montecillo som favoritvin.
På kvällen efter en varm dag gillar jag de thailändska ölen bäst, Singha, Leo, Tiger och Chang i nämnd ordning. Jag tycker inte fylligare öl passar i värmen. När jag är i Sverige saknar jag inte de thailändska ölsorterna, då blir det fylligare märken. Men i Thailand ska det vara lättdrucket och läskande och det är de thailändska ölen även om det finns ett och annat riskorn i dem.
Kj
-
6 juni, 2010 kl. 7:05 f m #443043
Nille
Keymaster@Durian wrote:
“Chang is brewed for the domestic market at 6.4% abv; and for the export market at 5% abv. However, the two ‘versions’ are in fact different beers, the export beer being a 100% malt beer like its domestic draught product, while the Beer Chang sold in-country in Thailand contains some rice.” (http://en.wikipedia.org/wiki/ThaiBev)
Det kan ju förklarar varför jag tyckte changölen jag vart bjuden på i sverige häromåret var ovanligt god…
-
6 juni, 2010 kl. 8:25 f m #443044
Thailandaren
MedlemUndra på att att man går upp över 10 kg efter varje vinter i Thailand.
De har ju blåst mej… lägga massa ris i ölen!
Måste fått i mej hundratals kilo ris per månad.
Nej, nu får det bli fulvin på låda istället! -
6 juni, 2010 kl. 9:00 f m #443045
olaus
MedlemDå Thai Bev började förlora marknadsandelar till Leo och Singha beslutade företaget att bredda sortimentet. Nu finns
Chang Classic, 6,4 %
Chang Draught 5 %
Chang Light 4,2 %6,4 % – ölet är gjort på malt, där ris ingår som en del, kanske för att få upp alkoholstryrkan. Det är ju en underjäst ölsort, dvs jäst vid låg temperatur.
I de övriga sorterna ingår inget ris i malten.
Chang Beer för export har 5 % alkohol och är alltså gjort på malt utan ris.Efter att Chang Beer van guldmedalj i Australien i en stor öltävling 1998 behärskade Chang Beer 60 % av thai-marknaden kring 2003.
Men 2006 var siffran nere i 35 % på grund av konkurrens från Leo och Singha.
2006 var Chang uppe i 49 %. -
7 juni, 2010 kl. 9:27 f m #443046
scherloff
DeltagareFinns det något som styrker att Chang-bryggeriet skulle använda ris vid tillverkningen av sitt thailändska öl? Att det står på Wikipedia är ju inte någon garanti för att det är sant. På Wikipedia kan jag ju gå in och skriva att Pripps Blå är bryggt på svensk havre om jag skulle känna för det.
På Changs hemsida står det ju (som jag även klistrade in när jag startade den här tråden):
“PROCESS
Malt for Chang beer is of world class standard and made from 100% barley.”Barley är benämningen på sädesslaget Hordeum Vulgare, d.v.s. korn. 100 % barley kan således inte översättas med “ris”.
Tills dess någon kan lämna upplysningar som på ett seriöst sätt motsäger detta så utgår jag ifrån att bryggeriets information på dess officiella sajt är korrekt. Uppgiften om att man använder en del ris vid ölbryggningen tror jag är en skröna, precis som man i Sverige på 70-talet på fullt allvar trodde att Lätt & Lagom innehöll små plastkulor…
-
7 juni, 2010 kl. 11:33 f m #443047
Rospigg
DeltagareGjort på ris eller inte?
Jag trodde att länken jag lade in tidigare kom från bryggeriets officiella sajt. Där står i alla fall att det innehåller ris.
Så jag tror på det tills motsatsen bevisats. -
7 juni, 2010 kl. 11:56 f m #443048
Durian
Medlem@Rospigg wrote:
Gjort på ris eller inte?
Jag trodde att länken jag lade in tidigare kom från bryggeriets officiella sajt. Där står i alla fall att det innehåller ris.
Så jag tror på det tills motsatsen bevisats.Ja, vad jag förstår är det där bryggeriets egna sajt. Märk skillnaden mellan Beer Chang (Export) och Beer Chang (Domestic).
Eftersom det pratats så mycket om Chang nu fick jag lov att köpa en. Jag åkte förbi Narknoi (Odengatan 94, Stockholm) igår och provade en. Jag måste säga att exportvarianten inte är så mycket att hänga i julgranen. Listan av godare lageröl är rätt lång. Jag gissar att Chang Domestic faktiskt är godare. Jag undrar om den finns att få tag på i Stockholm. Annars får jag vänta tills i höst.
-
8 juni, 2010 kl. 9:49 f m #443049
scherloff
DeltagareEn wikipedialänk kan aldrig vara ett företags officiella sajt. Däremot är ju den senare länken som du klistrade in Thaibev:s officiella länk och vi kan väl utifrån de uppgifter som där står slutligen fastslå att man även använder en del ris vid tillverkningen av det inhemska Changölet, den starkare varianten.
Ris är emellertid gott och det tycker jag Changölet, 6,4 %, är också. Jag tycker att det passar utmärk om man, som jag, alltid dricker med is. Ett svagare öl blir då lätt blaskigt och utan is håller sig ölet inte tillräckligt kallt hela tiden.
Är det förresten någon av er som gillar “finölet” Federbräu? Jag har testat det men mig föll det inte i smaken. Vad tycker ni andra som har smakat det?
-
8 juni, 2010 kl. 10:38 f m #443050
stgrhe
Deltagare@scherloff wrote:
Är det förresten någon av er som gillar “finölet” Federbräu? Jag har testat det men mig föll det inte i smaken. Vad tycker ni andra som har smakat det?
Jag tycke det hade en blaskig smak med alldeles för liten beska.
Göran
-
8 juni, 2010 kl. 10:44 f m #443051
scherloff
DeltagareExakt vad jag tyckte också. Jag hade, kanske vilseledd av namnet och den snygga designen på flaskan och etiketten, förväntat mig ett beskt och smakrikt öl av typen tysk pilsner, men det var verkligen ingen höjdare.
-
8 juni, 2010 kl. 11:36 f m #443052
Nille
KeymasterJag efterlyser ett mellanöl på UNDER 3.5 alk.% i Thailand – någon?
-
8 juni, 2010 kl. 11:45 f m #443053
67an
MedlemBeer Chang rockar!
Så här ser det ut i vårt kylskåp :thumbright:
-
8 juni, 2010 kl. 12:28 e m #443054
-
8 juni, 2010 kl. 7:16 e m #443055
jjonsson
Deltagare@67:an wrote:
Beer Chang rockar!
Så här ser det ut i vårt kylskåp :thumbright:
Mmmm, hushållsost? :thumbright:
@Durian wrote:
Under verkar svårt att hitta vid en snabb sökning men Singha Light ligger precis på 3.5%.
Intressant, alltså det som vi har som folköl i butikerna, det visste jag inte :thumbright:
-
8 juni, 2010 kl. 7:49 e m #443056
Thaisambo
DeltagareDet svenska folkölet är väl 2,8%? Den drycken kallades för pilsner en gång i tiden.
Och det är det en gång så syndiga och skambelagda mellanölet som håller 3,6% medan starköl börjar vid 4,5%….. Det fanns inte mellanöl för länge sen, det kom den 1 oktober 1965 som en alldeles ny och fördärvlig skatteklass för öl.
Numera är skatteklassystemet för öl omgjort och mellanölet omdöpt till klass III. Eller också heter det något annat. Det är lite suddigt pga alla ändringar som gjorts av vad man egentligen ska kalla drickat för något.
Så har vi det kolsyrade blasket på 2,2% (maximalt) som kallas lättöl. Det är kolsyrat eftersom det inte går att få kolsyra i öl utan att jäsa det vilket automatiskt leder till för hög alkoholhalt. Lättöl är därför fusköl med en viss ölsmak, men ska inte förväxlas med öl. Känsliga personer kan få ont i magen och förstoppning av lättöl vill jag minnas, det är inte drickbart.
Här finns ölhistorik i Sverige sen 1500-talet förresten:
Det är onekligen viktigt att känna sitt öl väl!
Här i tråden bekantar vi oss egentligen med det thailändska risölet (ibland åtminstone när bryggeriet spillt i några riskorn) Chang så det var en liten utvikning kan man säga – tillbaks till ämnet!
-
9 juni, 2010 kl. 2:10 e m #443057
Durian
MedlemAngående ris som tillsats i öl verkar det vara rätt populärt. Ett av de största märkena (och även ett av de sämsta) Budweiser (från Anheuser-Busch, inte originalet i Tjeckien) innehåller en hel del (om det var uppåt 30%). Titta på http://www.budweiser.com/en/our-beer/default.aspx#/en/our-beer/index exempelvis.
Det mekas ned tillsatser i de flesta öl skulle jag gissa, eftersom det inte är samma krav på att deklarera alkoholprodukter jämfört med livsmedel. Jag blev förgrymmad när jag såg att Leffe innehåller samma färgämne som Coca-Cola till exempel. Man kan inte lite på någon :(.
Mer info om tillsatser i öl här: http://www.aktavara.org/guide.aspx?r_id=28806. Öl från Nynäshamns Ångbryggeri rekommenderas starkt.
Om Chang är ett fulöl så finns det nog inte alltför många finöl :).
-
9 juni, 2010 kl. 7:06 e m #443058
stgrhe
DeltagareDe tyska renhetslagarna var en tysk lag, ursprungligen från Bayern, från 23 april 1516 och som påbjuder att öl bara får innehålla malt, jäst, humle och vatten. Lagen gällde i Tyskland för bryggning av underjäst öl fram till för några år sedan. Ursprungligen tilläts inte heller jäst utan jästen som tillsats blev tillåten först på 1800-talet.
Många bryggerier marknadsför sig med att de brygger enligt de tyska renhetslagarna och personligen tycker jag de tyska och tjeckiska “finölen” är överlägsna i smak.
Reinheitsgebot förbjuder t.ex. råfrukt, konserveringsmedel, ris och smaktillsatser.
Läs också mer här om “finöl”: http://www.aktavara.org/guide.aspx?r_id=28806
Göran
-
10 juni, 2010 kl. 9:30 f m #443059
Micke_Prik
Medlem@stgrhe wrote:
Många bryggerier marknadsför sig med att de brygger enligt de tyska renhetslagarna och personligen tycker jag de tyska och tjeckiska “finölen” är överlägsna i smak.
Göran
Slaverna i allmänhet är duktiga och ett hett tips på “finöl” i minst samma klass som ovanstående, som kanske många har missat är faktiskt polsk öl.
Chang är fortfarande finöl för mig pga. att jag gillar smaken på det. Sen förstår jag vad du menar med min restaurang utbildning i ryggen med öl bryggt enligt reinheits geboht och allt, men även tyskarna har ju varit experter på riktigt konstig öl med jordgubbar och aprikoser och annat konstigt otyg i. Då pratar vi inter lager i och för sig. men för mig är det fulöl. Andra små konstiga svenska bryggerier som försöker göra massa bittert smakande ölsorter med konstiga namn. tycker jag e riktig fulöl. för de är ju odrickbara, men folk ska ju vara så himla hippa och sitta med en shot fernet branca (odrickbart) i ena handen och en sån där bitter konstig öl i andra o hålla god min dessutom. Jag skulle inte kunna sluta grimasera ens om jag försökte. Nu är vi mer inne på att smaken är som baken, för det ska väl vara gott att förtära en dryck inte ett eldprov för att bevisa sin “manlighet” eller “hipp het”?. Jag kan ju aldrig bestämma vad som är gott för en annan person, jag kan endast kanske hoppas att personen tycker som jag ibland och försöka ge ett förslag.
//Micke
-
10 juni, 2010 kl. 2:10 e m #443060
scherloff
Deltagare@Micke_Prik wrote:
@stgrhe wrote:
Många bryggerier marknadsför sig med att de brygger enligt de tyska renhetslagarna och personligen tycker jag de tyska och tjeckiska “finölen” är överlägsna i smak.
Göran
Slaverna i allmänhet är duktiga och ett hett tips på “finöl” i minst samma klass som ovanstående, som kanske många har missat är faktiskt polsk öl.
Chang är fortfarande finöl för mig pga. att jag gillar smaken på det. Sen förstår jag vad du menar med min restaurang utbildning i ryggen med öl bryggt enligt reinheits geboht och allt, men även tyskarna har ju varit experter på riktigt konstig öl med jordgubbar och aprikoser och annat konstigt otyg i. Då pratar vi inter lager i och för sig. men för mig är det fulöl. Andra små konstiga svenska bryggerier som försöker göra massa bittert smakande ölsorter med konstiga namn. tycker jag e riktig fulöl. för de är ju odrickbara, men folk ska ju vara så himla hippa och sitta med en shot fernet branca (odrickbart) i ena handen och en sån där bitter konstig öl i andra o hålla god min dessutom. Jag skulle inte kunna sluta grimasera ens om jag försökte. Nu är vi mer inne på att smaken är som baken, för det ska väl vara gott att förtära en dryck inte ett eldprov för att bevisa sin “manlighet” eller “hipp het”?. Jag kan ju aldrig bestämma vad som är gott för en annan person, jag kan endast kanske hoppas att personen tycker som jag ibland och försöka ge ett förslag.
//Micke
Jag vet att jag nu avviker från ämnet men jag vill bara tillägga – det som vi väl alla redan vet – att smaken är delad som baken. Jag syftar då på Fernet Branca. En bitter som jag tycker är ytterst god och då bortser jag helt och hållet från ev. hipphetsfaktor (den faktorn är vi på det hela taget rätt så befriade från här i Rawai, Phuket).
-
28 september, 2010 kl. 3:07 e m #443061
Mr Chiangen
Medlemoch snart är väl Carlsberg här igen. Tillsvidare får man hålla till godo med Carlsbergs Beer Lao.
Den bästa ölen i Thailand är annars inte thailändsk. Som tur är finns japanska Asahi, i värsta fall kan en Tiger duga och som en enstaka en någon gång kan en Chang classic eller Singha smaka ok. Fler o fler belgiska öl poppar också upp på pubarna
Chang gjordes så vitt jag vet i vart fall tidigare på sticky rice, vilket var en av orsakerna till att den skulle vara billigare. Då råvaran fanns i landet.
-
8 april, 2012 kl. 12:31 e m #443062
goodolle
Deltagare@stgrhe wrote:
De tyska renhetslagarna var en tysk lag, ursprungligen från Bayern, från 23 april 1516 och som påbjuder att öl bara får innehålla malt, jäst, humle och vatten. Lagen gällde i Tyskland för bryggning av underjäst öl fram till för några år sedan. Ursprungligen tilläts inte heller jäst utan jästen som tillsats blev tillåten först på 1800-talet.
Många bryggerier marknadsför sig med att de brygger enligt de tyska renhetslagarna och personligen tycker jag de tyska och tjeckiska “finölen” är överlägsna i smak.
KJag kan tillägga Österrikisk öl
Reinheitsgebot förbjuder t.ex. råfrukt, konserveringsmedel, ris och smaktillsatser.
Läs också mer här om “finöl”: http://www.aktavara.org/guide.aspx?r_id=28806
Göran
Helt rätt, en ÖL får inte innehålla ris som är populärt i Asien eller majs som är populärt i Amerika
Då skall de bli kallade läskedryck med alkohol, Singha lär vara utan ris men inte Chang här i Thai, även Heineken är gjord på ris för det är ekonomiskt gynnsamt för tillverkningskostnaderna minskar markant och vinsterna ökar markant också. precis som majs ölet (pissölet) Budweiser, skandal att det får kallas öl
-
20 september, 2013 kl. 8:34 f m #443063
S-a-i-l-o-r
DeltagareEn sedan länge död tråd, men vill i alla fall påpeka att “Changen” smakar lika bra som någonsin :drunken:
-
20 september, 2013 kl. 9:23 f m #443064
Pebo56
Deltagare@S-a-i-l-o-r wrote:
En sedan länge död tråd, men vill i alla fall påpeka att “Changen” smakar lika bra som någonsin :drunken:
Håller med dig, om jag för en gångs skull dricker en ÖL så blir det en Chang CLASSIC, men håller med om att Light och Exporten smakar bara vatten, om den inte finns så blir det trolgen en Leo.
-
20 september, 2013 kl. 2:57 e m #443065
stgrhe
DeltagareSå vi är överens om att vara oense. För egen del dricker jag aldrig Chang; en öl som jag tycker är bland de sämsta jag någonsin smakat och som med all sannolikhet helt saknar humle och dessutom har smak av honung och sedan slår rissmaken igenom.
Som tips till alla Changälskare, som antas gilla rissmak i ölen, kan jag nämna att Beer Lao smakar ännu mer ris.
Göran
-
20 januari, 2014 kl. 1:31 e m #443066
jjonsson
Deltagare@stgrhe wrote:
Så vi är överens om att vara oense. För egen del dricker jag aldrig Chang; en öl som jag tycker är bland de sämsta jag någonsin smakat och som med all sannolikhet helt saknar humle och dessutom har smak av honung och sedan slår rissmaken igenom.
Som tips till alla Changälskare, som antas gilla rissmak i ölen, kan jag nämna att Beer Lao smakar ännu mer ris.
Göran
Det kan jag intyga, jag var dessutom lite nyfiken på den mörka varianten av Beer Lao och vad denna baserades på och såg att denna baseras på svart klibbris enligt leverantören.
Intressant… -
20 januari, 2014 kl. 2:04 e m #443067
Jofa
MedlemDet låter som det skulle finnas många stenbordsexperter här på forumet. Vill bara berätta att Chang öl tillverkas av malt, humle, jäst och vatten. Den smakar alldeles utmärkt och är förm
bäst i Thailand. Chang klassar jag till lika bra öl som de bästa svenska sorterna och kan njutas av den som förstår sig på god öl.
Jofa -
20 januari, 2014 kl. 2:51 e m #443068
Jofa
Medlemhttp://www.livetsgoda.se/artikel/artikel.asp?Meny=Sok&ArtikelId=2494
Läste artikeln ovan från sv tidning Livets goda. De tycks också gilla Chang som jag.
Såklart om man tycker att livets höjdpunkter efter hemkomsten från Thailand ingår kebabpizza så förstår man ju att smaklökarna har sedan länge dött ut.
Se även att Shang har fåt internationella priser som bäst öl…m.m
Smakar Chang fortfarande ris?.
Jofa -
20 januari, 2014 kl. 3:14 e m #443069
-
20 januari, 2014 kl. 3:52 e m #443070
scherloff
Deltagare@Jofa wrote:
Det låter som det skulle finnas många stenbordsexperter här på forumet. Vill bara berätta att Chang öl tillverkas av malt, humle, jäst och vatten. Den smakar alldeles utmärkt och är förm
bäst i Thailand. Chang klassar jag till lika bra öl som de bästa svenska sorterna och kan njutas av den som förstår sig på god öl.
JofaMan ska nog vara försiktigt med att raljera om stenbordsexperter Jofa, speciellt om man inte själv har koll på fakta. En god idé är nog att kontrollera noga innan men utger sig för att ha det korrekta svaret, annars kan man lätt själv hamna i facket stenbordsexperter…
Den Chang som säljs i Thailand under namnet Chang Classic, d.v.s. den “vanliga Chang-ölen”, och som tråden handlar om, tillverkas av: malt, RIS, humle, vatten och jäst. Detta framgår klart av tillverkaren Thai Beverages hemsida.
-
20 januari, 2014 kl. 3:55 e m #443071
scherloff
Deltagare@Jofa wrote:
http://www.livetsgoda.se/artikel/artikel.asp?Meny=Sok&ArtikelId=2494
Läste artikeln ovan från sv tidning Livets goda. De tycks också gilla Chang som jag.
Såklart om man tycker att livets höjdpunkter efter hemkomsten från Thailand ingår kebabpizza så förstår man ju att smaklökarna har sedan länge dött ut.
Se även att Shang har fåt internationella priser som bäst öl…m.m
Smakar Chang fortfarande ris?.
JofaJa, eftersom vanlig Chang, den som är stapelvara i alla thailändska barer, butiker och hål i väggen, tillverkas av bl.a. ris så är det ju inte så märkligt att en del tycker att denna öl har en smak av just…ris!
-
20 januari, 2014 kl. 4:53 e m #443072
jjonsson
Deltagare@scherloff wrote:
Man ska nog vara försiktigt med att raljera om stenbordsexperter Jofa, speciellt om man inte själv har koll på fakta. En god idé är nog att kontrollera noga innan men utger sig för att ha det korrekta svaret, annars kan man lätt själv hamna i facket stenbordsexperter…
Den Chang som säljs i Thailand under namnet Chang Classic, d.v.s. den “vanliga Chang-ölen”, och som tråden handlar om, tillverkas av: malt, RIS, humle, vatten och jäst. Detta framgår klart av tillverkaren Thai Beverages hemsida.
Stenbordsexperterna är väl dom som tror sig veta och dricker chang dessutom om man skall se till definitionen i en annan tråd här på forumet. Så cirkeln blev på något sätt sluten… :flower:
Ris eller inte, om jag personligen måste välja bland thailands vidriga ölsorter, för jag tycker inte att någon av dem är något att ha, så är det Chang Classic.
Med det inte sagt att jag gillar den. Bara att det är pest eller kolera och då får det bli chang.
Gärna utanför 7/11 tillsammans med andra som har sönderkliade myggbett… :santa:
-
-
FörfattareInlägg
Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.