Forum Replies Created

Viewing 14 reply threads
 • Author
  Posts
  • #489135
    bempa
   Participant

   Toppen, då blir det ett följebrev där jag förklarar att jag är på lång-semester och inte kan flyga hem till Sverige för att göra en förnyelse av körkort för att sedan flyga ned och fortsätta min semester.

  • #487599
    bempa
   Participant

   Kul lista!

   Värme och sol går bort, jag har aldrig varit något fan av det så vad jag gjorde här i första läget vet jag inte ens (blir röd, rödare och likblek, ALDRIG brun). Aldrig ute på “krogen”, har inte kollat ett enda streamat nyhetsinslag men scrollar både svensk, thai och internationell press.

   Älskar att gå på thairestaurang vilket sker ett par gånger i veckan, annars är det oftast billig mat från marknaden runt hörnet och den och det man får på “fin” restaurang och få likheter. Efter 35 år i Sverige, varför skulle jag lägga ned all den goda maten? Så mycket mer man uppskattar att slänga en bra Striploin på grillen och koka upp en Bea medans potatisen steks i pannan eller bara koka mackisar och köra en enkel krämig sås med lite stekt korv i efter några dagar på olika thaikäk.

   Frukost, vad är det? En kopp kaffe är en kopp kaffe världen över (förutom i Tyskland där det är blaskigare än te).

   EDIT: Fast nu när jag läser igenom andras och mitt egna inlägg, skönt vilken “försvarsläge” de flesta intar inklusive mig själv, måste vara något svenskt 🙂

  • #487202
    bempa
   Participant

   En grundläggande regel för att skriva ett svar till någon i ett forum borde ju vara att man vet/har koll och inte bara kommer med kvalificerade gissningar, eller iaf kunna peka i rätt riktning. Själv har jag som regel, har jag inget positivt att säga så kan jag vara tyst. Så, hmm, detta vart lite gnälligt nu. Annars var det nog huvudet på spiken Badger 🙂

  • #483482
    bempa
   Participant

   Enligt en kille som bor i samma område som jag bor i så kan man tydligen ansöka om intervju för permanent UT på ambassaden i Bangkok. Han sade att detta kan man göra om man varit gift i mer än 2 år. Jag förmodar att det stämmer för de tog pick och pack och flyttade till Stockholm för några månader sedan.

   Jag skulle sammanfatta ett kort mail och skicka till ambassaden, de kommer att peka i rätt riktning.

  • #483481
    bempa
   Participant

   Själv så scannade jag in vårt vigselbevis och mailade en dam på skatteverket som jag kom i kontakt med vi deras sajt. Fick något nummer tillbaka och en bekräftelse på att vigseln var registrerad i Sverige, detta är utskrivet och ligger i Sverige pärmen. Supersmidigt.

  • #476996
    bempa
   Participant

   Har provat viking snus, ingen höjdare men funkar. Köper nu snus från Sverige istället vilket har fungerat bra de senaste åren. Har funderat på att göra eget men är nog för lat för de.

  • #473391
    bempa
   Participant

   Follow-up:
   Det har nu förflutit lite tid och hustru ledsnade på mitt “velande” och den tidigare skolan som han gått i under de senaste 2 åren. Under dessa 2 år på Aruonothai så har vi fått noll feedback och vid förfrågan om hur det går, behövs mer hjälp hemma osv så har det inte kommit något konkret förutom att allt är bra.

   Vid inskrivning och skolstart efter Song Kran så var det även andra barn från Auronothai som bytte till denna statligt ägda skola upp vid Pattaya Klang/Sukhumvhit. Grabbens nya lärarinna är guld värd och underbar på alla sätt och vis. Efter några dagar så sade hon rakt ut att pojken ligger långt efter än sina andra elever i kunskapsnivå. Hon tog sig an honom och har kört extra undervisning nu under 2 månadare (mot liten slant förstås) och vilken skillnad, han kan ju nu läsa, skriva och räkna! Så han får stanna i denna skola tillsvidare.

  • #399221
    bempa
   Participant

   Hej på er!
   Varit medlem flera år, inte skrivit så mycket men läst desto mer. Hittade denna tråd igår så jag har väl inte läst så bra. Nåja, hur som helst, här kommer en kort – fast lång – självbiografi 🙂

   Jag kommer från en liten stad på östkusten i Uppland men jobbade i Stockholm, som pendlare och distansarbetare. Det jag arbetade med var utveckling av konfigurationsapplikation för en mediaprogramvara som aldrig fick någon direkt försäljning. -82 kom släpade min far hem en ZX48 dator och där började mitt intresse för datorer. Då den min utbildning i El-Tele teknik och Data- och Microservice teknik var klar arbetade jag med byggnadtion- och snickeriarbeten några år med min far för att sedan ta anställning på ett datorbolag i Stockholm -94. Sedan dess har jag jobbat som servicetekniker, product manager som det hette, över till Network Department, bytte jobb 2000 till renoldat IT konsultbolag och de kommande åren blev det en del hopp innan jag landade på ett utvecklingsbolag 2003.

   År 2007 höll jag på att bli tokig på min tillvaro i Sverige. Jag kände att väggen kom närmare då jag levde för jobbet, kraschat långvarigt förhållande, för mycket festande och dess slentrian och att jag lekte med tanken att sälja lägenheten som stigit flera gånger i värde. Sagt och gjort! Jag sade upp mig från jobbet, sålde lägenhet, bil och de möbler som var något att ha, packade sju kartonger med prylar som ställdes på vinden hos min far och resten slängde jag. I början av 2008 landade jag på Phuket Airport och det var min första vistelse i Thailand, innan hade det varit två charterresor till områden runt medelhavet och en del resor i jobbet. Kärlek vid första ögonkastet, att jag inte rest tidigare i mitt liv gjorde att jag kände mig dum, mycket nyttigt att komma iväg och få perspektiv på tillvaron!

   Jag drog runt i SydostAsien flera månader och träffade sedan en tjej. Då 30 dagar gått var det dags att dra vidare och det vart Sydney. Efter 3 dagar var jag så less på att komma dit då det var vinter, extremt dålig planering! Jag mailade med damen och beställde biljett och efter fem dagar i Oz lyfte jag från Sydney för att landa i BKK knappt 10 timmar senare, jag vet, extremt dyrt Visa Run.

   Jag och Ponn, tjejen, spendarade tid i BKK, besökte Pattaya, åkte till Buri ram flera månader, drog till Khao Lak över jul och nyår där vi träffade min far och vänner till mig för att sedan dra tillbaka till Buri ram. Nu började jag fundera på vad jag pysslade med och Buri ram kändes som den tråkigaste platsen i världen. Nya vänner kom till Pattaya så vi åkte dit och i April 2009 hade jag bestämt mig för att åka hem till Sverige igen. Det var inte kul alls, Ponn ville inte följa med och jag kände återigen att jag var tvungen att få distans till min tillvaro. Då jag kom till Sverige skaffade jag ett jobb och skrev webbsidor, pratade med Ponn varje dag som i Juni sa att hon gärna ville komma till Sverige på besök, tjoho! Fixade alla papper, Schengenvisum för 3 månader och skickade ned dem, köpte en rutten lägenhet som jag renoverade dygnet runt på så vi skulle ha någonstans att bo då jag inte orkat ta tag i det där utan lånade ett rum i min fars hus. Vi spenderade ett halvår (efter ett besök på immigrationsverket) i Sverige vilket var jättebra och roligt men Ponn började längta hem till sin son förstås och jag kände att väggen tornade upp sig igen. Ponn åkte och jag stannade kvar i 2 månader och klarade av mina affärer, igen. I början av 2010 landade jag i BKK där jag tog en taxi till Lat Phrao där Ponn ordnat condo och satt och väntade på mig. Då jag kom in och träffade henne och lillgrabben igen kände jag att det är här jag ska vara.

   Det är nu över 3 år sedan jag sista landade i Thailand, nu sitter vi som gift par i ett litet hyrt hus i Pattaya då BKK var för stort. Har moppe och en gammal bil, vart pappa för drygt 2 år sedan åt min underbara lilla Johnny och har hunnit med att bli fyrtio. Nu, April 2013, så har det åter kommit på tal att vi kanske ska ta oss till Sverige för en tid men det känns som ett större företag än någonsin,.. vi får se vad som händer!

   Väl mött!
   /Anders, a.k.a BekKen

  • #473390
    bempa
   Participant

   Nille,

   Tack för din reflektion, det är inlägg som detta som gör Thailandsforum så bra och ha i sin lilla toolbox!

   Vad de har att jämföra med? Tja, förmodligen inte så mycket förutom sin egna uppväxt och skolgång. Då jag gick i plugget så var det principen “Läraren står vid griffeltavlan och föreläser, barnen ska hänga med” och då hade läraren förmodligen och förhoppningsvis lagt sig på medelnivå, de barn som hade lätt att lära vart understimulerade och de barn som hade jobbigare ledsnade då de inte hann med eller förstod. Jag själv hade lätt för skolan och ångrar idag att jag inte lade ner med energi på skolarbetet. Som jag har förstått det bl.a på min syster som har barn som börjar “ettan” nu så börjar läraren redan där att analysera barnet den första tiden, tar fram en plan, sätter sig ned och pratar med både barn och föräldrar om vad denne tror kan vara rätt skolplan för just denne individ. Bra eller dåligt, jag vet inte men det låter vettigt i mina öron.

   Jag håller med, föräldrarna lämpar över stor del av uppfostran på de svenska skolorna idag. Detta är fel men det har nog blivit så i jakten på att nå målet och inför slutresultatet “flest prylar då man lägger omkull vinner”. Denna jakt gör att vi arbetar och flängar omkring och på så vis förlorar mycket tid och inte hinner vara med våra barn. Jag läste en så bra text för ett tag sedan och för att sammanfatta den så var det en liten pojke som frågade sin far vad han tjänade per timme, efter att ha fått svaret så grävde han fram summan som han sparat ihop under lång tid och sade: Kan du komma imorgon komma hem en timme tidigare från jobbet? Jag vill gärna äta middag med dig!

   Angående skolgången i Thailand så har den kanske förändrats och är bra idag. Då jag talar med de thai jag har omkring mig så slås jag hela tiden av att kunskapen om saker och ting är ganska låg samtidigt som de är extremt “street smart” eller vad man ska säga.

   Äldsta grabben som nu är 7 år har gått på 100% thai skola här i Pattaya som kostar en extraslant, det jag ser från undervisningen är jag inte imponerad av och att kommunikationen från skolan till föräldrarna är obefintlig förutom då det gäller något jippo som har med pengainsamling att göra.

   Nu är ju grabben bara sju år och faktum är att han kan mer om sitt modersmål och matematik än då jag var knappt 7 år och började skolan (jag är född sent på året), detta gör att jag inte är speciellt orolig just nu. Det är bara det att jag “känner” – inte bra med “känslor”, bättre med fakta – att även om vi stannar här och ger våra barn bra utbildning i de skolor som erbjuds så kanske det inte är så lätt att finna ett välbetalt jobb då det är dags. Samtidigt så förändras allt över hela världen så det kan nog vara svårt att säga vilket land som är bäst att försörja sig i om 10- 15 år.

   Så mycket svammel men det är en förvirrad hjärna vid tgb:t med! 😉

  • #473386
    bempa
   Participant

   @Phonthaisongthaisilk wrote:

   Bekken

   Tänk Dig för mer en en gång , hur stora var barnen, 2 år funkar förmodligen bra . ? oavsett om det är dina eller frugans barn så är de Thaibarn. Skolans undervisning i Sverige är frukransvärt söndertrasad av undervisningsproblemen med våra invandrarbarn , ändock bor vi där de inte är i numerär .. Allt med frugans Thaidöttrar spårade ur riktigt ordentligt …… Tänk efter noga …och om ni flyttar , håll dem borta från andra Thaibarn , det funkar bara inte , förmodligen vårt generösa och slappa samhälle där föräldrar inte får uppfostra sina barn …..Massor med problem med Thaibarn oavsett var i Sverige ….

   MVH Phonta

   Phonta,
   Den lilla stad i Sverige jag kommer ifrån har så vitt jag vet bra skolor om jag lyssnar till släkt och vänner som bor där, avsevärt bättre än de skolor som den Thailändska staten erbjuder. Att integrera barnen i samhället, i ett annat land, är inte skolans ansvar utan givetvis föräldrarnas.

  • #472265
    bempa
   Participant

   Angående IKEAs utbud så undrar jag lite över denna produkt, blir väl lite som rösti men ändå inte?

   [attachment=0:2hy4pi6x]potatismos-pannkakor.JPG[/attachment:2hy4pi6x]

   Jag har själv letat Creme Fraiche i flera år i Pattaya nu men aldrig hittat, har då letat på Villa Market, Foodland, Friendship, Tesco Lotus, Big C som exempel. Kanske jag skulle fråga men har dålig erfarenhet av det, brukar få ett smajl tillbaka och sedan vänder sig personen om går iväg, detta har hänt så många gånger att jag slutat fråga och letar själv 🙂

  • #470052
    bempa
   Participant

   För 4 år sedan öppnade jag konto hos Kasikorn på 2nd Road / The Avenue i Pattaya, hade då endast TR visum och använde mitt pass. Inga problem med att vare sig öppna eller prata med dem, engelskan var ok.

   Har sedan bytt kontor till det på Pattaya Klang och öppnat fler konton, internet-bank och har haft kontakt med deras “internationalal” avdelning en trappa upp där de sittar och pillar med överföringar som jag gjort i EUR valuta. Jag började med EUR överföringar då Swedbank tog bort möjligheten att överföra i SEK och hade rutten kurs på THB, jag var tvungen att åka till kontoret och “godkänna” EUR överföringen. Överför sedan ett gäng månader tillbaka i THB valuta då Swedbank har närmat sig sanningen beträffande kursen.

   Tar jag ut i ATM via VISA utfärdat av Swedbank så tar Swedbank 10 SEK, ATM burken 150 Baht och VISA tar aktuell kurs + 1.5% påslag, aktuell kurs spikas den dag som transakationen genomförs.

  • #422528
    bempa
   Participant

   @bekken wrote:

   Jag beställer en rulle snus i stöten från http://www.snusdirect.com/ och det fungerar hur bra som helst. Ta alltid leverens via “posten” och inte DHL eller motsvarande som då öppnas och kontrolleras och en fet extraskatt läggs på. Det är sååå smidigt att lägga order på nätet och 7-10 dgr senare plingar det vid grinden, bara att gå ut och kvittera och få stock, så att säga! :cheers:

   Faktiskt några timmar till godo innan det blir en vecka denna gång! Brevbäraren kom väldigt tidigt idag.

   [attachment=0:14cx19pt]mera_snus.jpg[/attachment:14cx19pt]

  • #422527
    bempa
   Participant

   Jag beställer en rulle snus i stöten från http://www.snusdirect.com/ och det fungerar hur bra som helst. Ta alltid leverens via “posten” och inte DHL eller motsvarande som då öppnas och kontrolleras och en fet extraskatt läggs på. Det är sååå smidigt att lägga order på nätet och 7-10 dgr senare plingar det vid grinden, bara att gå ut och kvittera och få stock, så att säga! :cheers:

  • #463389
    bempa
   Participant

   Jag har heller inte skrivit något om paradiset, jag tror inte att det existerar något sådant, alla ställen har sina aber. Jag och min familj blir kvar här, försökte få med en liten ironisk vinkling. Trivs ju avsevärt bättre här än hålan i Sverige jag kommer från, där folk/bekanta inte ens kan skicka iväg en nickning då man “hejjar” på dem på stan men vänner på facebook ska de minsann vara 🙂 .

Viewing 14 reply threads

Kontakta oss

Vi är inte här just nu men skicka gärna ett meddelande så tar vi tag i detta så snart vi kommer online

Sending
or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?